ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ | Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΧΤΥΠΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ /Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο

  

2018 - 2020

Από  Κυριακή 11 Μαρτίου έως  Δευτέρα 4 Ιουνίου

10.00 πμ έως 3.00 μμ 

Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο,  έχει στόχο την ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού θεατρικού λόγου. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά υλοποιεί  το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα επιμένοντας σε μια θεατρική και κοινωνική  εκπαιδευτική  πολιτική, η οποία  αφορά  το ευρύ κοινωνικό σύνολο. Βασική μέριμνα του Δημοτικού Θεάτρου είναι ο συνδυασμός της εκπαιδευτικής και καλλιτεχνικής διάστασής του θεάτρου , μία συνάντηση της θεωρίας με την πράξη. Σκοπός είναι να έρθει  ο πολίτης κοντά στο θέατρο και το θέατρο κοντά στον πολίτη. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αναζητώντας το σύνδεσμο ανάμεσα στη σκηνή και την πλατεία, ενθαρρύνει την δημιουργική εμπλοκή των θεατών στη θεατρική διαδικασία.

Νίκος Διαμαντής Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΘΠ / Υπεύθυνος υλοποίησης προγράμματος

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά χάρη στο τριετές Πρόγραμμα «Δημιουργία και καθιέρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά του Φεστιβάλ «Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο» (2018-2020),  επιμένοντας σε μια κοινωνική πολιτική η οποία θέλει ένα θέατρο ανοιχτό στην κοινωνία, στον πολίτη της ευρύτερης περιφέρειας του και όχι μόνο, ανοίγει τις πόρτες του στο μεγάλο κοινό κάθε ηλικίας και κάνει   ένα πρώτο και ουσιαστικό βήμα για τη θεατρική εκπαίδευση.

Γιατί για το ΔΘΠ και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Νίκο Διαμαντή, κοινωνία και πολιτισμός είναι αναγκαίο να συμπορεύονται.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι λοιπόν ανοιχτό για όλα τα σχολεία, τα γηροκομεία, τους περαστικούς, για οποιονδήποτε θέλει να δει τι σημαίνει πολιτισμός, θέατρο και πως εξελίσσεται αυτό από την πρόβα έως τη σκηνή.

Καλεί όλον τον κόσμο να ανακαλύψει τον μηχανισμό της θεατρικής πράξης εκ των έσω, δίνοντάς του τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει πώς φτιάχνεται μια θεατρική παράσταση και να ακολουθήσει τη διαδρομή της μέσα από μια σειρά ανοιχτών προβών. Μια διαδρομή στα άδυτα του θεάτρου με συνοδοιπόρους συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, φωτιστές.

Η γνωριμία και  η εξοικείωση με τη θεατρική πράξη θα γίνει με όχημα σύγχρονα έργα  σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων. Το φεστιβάλ θα έχει στόχο την ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού θεατρικού κειμένου. Το κοινό καλείται  να παρακολουθήσει δωρεάν ανοιχτές πρόβες, να εκθέσει τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες του, να συνομιλήσει με τους σκηνοθέτες.

Ακολουθείστε μας σε ένα ζωντανό, δημιουργικό, και ξεχωριστό «Μάθημα Θεάτρου».

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά υλοποιεί αυτό το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα επιμένοντας σε μια θεατρική και κοινωνική  εκπαιδευτική  πολιτική, η οποία θα αφορά  το ευρύ κοινωνικό σύνολο. Βασική μέριμνα του θεάτρου είναι ο συνδυασμός της εκπαιδευτικής και καλλιτεχνικής διάστασής του , μία συνάντηση της θεωρίας με την πράξη. Σκοπός να έρθει  ο πολίτης κοντά στο θέατρο και το θέατρο κοντά στον πολίτη.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αναζητώντας το σύνδεσμο ανάμεσα στους δύο θεατρικούς χώρους, αυτόν της σκηνής και της πλατείας, δημιουργεί ένα workshop  in progress κατά το οποίο ενθαρρύνεται η δημιουργική εμπλοκή των θεατών στη θεατρική διαδικασία.

ΘΕΜΑ του εαρινού  Φεστιβάλ του ΔΘΠ είναι, παράλληλα, η ανάδειξη της θεματολογίας του ελληνικού θεατρικού κειμένου από το 1950 και  μετά, η παρουσίαση ζητημάτων δραματουργίας γύρω από την οποία θα αναπτύσσουν οι δημιουργοί τη σκέψη τους.

Στο Φεστιβάλ Νεοελληνικού Έργου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά θα παρουσιαστούν τη φετινή χρονιά τρία χαρακτηριστικά έργα της νεοελληνικής δραματουργίας. Θα  ξεκινήσουμε από την εμβληματική Αυλή των Θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη που θα σκηνοθετήσει ο Κοραής Δαμάτης, θα  διασχίσουμε τη δεκαετία του '80 με το αντιπροσωπευτικό  Ενυδρείο του Κώστα Μουρσελά, η σκηνοθεσία του οποίου θα γίνει από την Άσπα Τομπούλη. Τα μεγάλης διάρκειας έργα του προγράμματος, κλείνουν με την Πείνα, ένα σύγχρονο  έργο του συγγραφέα Χαράλαμπου Γιάννου σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λάσκαρη.

Τα έργα:

Η Αυλή των θαυμάτων  του  Ιάκωβου Καμπανέλη σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη

Η εμβληματική ηθογραφία του Ιάκωβου Καμπανέλλη, 60 χρόνια μετά, θα μας μιλήσει και πάλι «για τον Έλληνα του τόπου του και του καιρού του» φράση που χρησιμοποίησε ο ίδιος στο σημείωμα της πρώτης θρυλικής παράστασης του έργου στο Θέατρο Τέχνης. Και αυτό που έχει να μας πει, μας αφορά ακόμα.

 

Ενυδρείο του Κώστα Μουρσελά σκηνοθεσία Ασπα Τομπούλη

Άνθρωποι μεθυσμένοι από την οσμή του χρήματος, θυσιάζουν την ευτυχία και τις ουσιαστικές τους ανάγκες προκειμένου να ζήσουν μια οικονομικά άνετη ζωή. Μοιάζουν με ψάρια που κολυμπούν στα ασφαλή νερά μιας γυάλινης φυλακής, κοιτάζοντας τη ζωή να περνά από μπροστά τους. Κάποιοι προσπαθούν να αποδράσουν· άλλοι εγκαταλείπουν, άλλοι τα καταφέρνουν. Κάθε ένας θα πληρώσει το δικό του τίμημα. Μπορεί η ηθική διάβρωση και ο συμβιβασμός να κατατρύχουν τους ήρωες, όμως η τιμιότητα και οι αληθινές αξίες πάντα θα στέκονται στην αντικρινή όχθη έτοιμες να υποδεχθούν αυτόν που θα κατορθώσει να βγει από το ενυδρείο του.

 

Πείνα του Χαράλαμπου Γιάννου (βραβευμένο από το ΥΠΠΟ) σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη

Όλα ξεκινούν, όταν οι γονείς ανησυχούν ότι το παιδί τους έχει μετατραπεί σε ψυχοπαθή. Η μητέρα φαίνεται να εκφράζει μία απεγνωσμένη ανάγκη για αγάπη και συμπόνια, ενώ ο πατέρας μοιάζει πιο αιχμηρός και κάθετος. Η απόφασή του να αφήσουν τα πράγματα πιο χαλαρά όσον αφορά τη φροντίδα του προβληματικού παιδιού τους, οδηγεί σε μια  αλληλουχία ατυχών καταστάσεων, μέσα στις οποίες η οικογένεια κάνει όλες τις λάθος επιλογές. Η τραγικότητα και το χιούμορ εναλλάσσονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα γεμάτη παραδοξότητα. Ποιος είναι πραγματικά ψυχοπαθής;

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ( ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΣΥΝΕΤΛΕΣΤΕΣ)

Σκηνικά-Κοστούμια: Λίλη Πεζανού/ Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου/ Μουσική: Νίκος Βασιλείου

 Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:

Γιαννακόπουλος Σταύρος
Καβουκίδου Μαρία
Καλαϊτζής Στέλιος
Κυπριανού Άρης
Μοσχολιδάκης Περικλής
Οικονομοπούλου Νατάσα
Παπαδοκωνσταντάκης Μάρκος
Σκαρλάτου Τζένη
Τσόγκα Κοραλία, Φώτα Βικτώρια

Το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν άτομα με κινητικές αναπηρίες, αλλά και με ακουστικά προβλήματα, καθώς θα εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις συμμετοχής τους.

Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί ένα διήμερο ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ  ΣΤΙΣ 21 ΚΑΙ 22 ΜΑΙΟΥ με έργα ελλήνων θεατρικών συγγραφέων τα οποία σκηνοθετούν νέοι σκηνοθέτες. Επίσης πρόκειται να διοργανωθούν διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια.

ΠΡΟΣΚΛΗΣH 

 

δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο

εαρινό φεστιβάλ

 

ανοιχτά μαθήματα θεάτρου για όλες τις ηλικίες!

για πρώτη φορά στο ΔΘΠ!

 

Το  ΔΘΠ για πρώτη φορά καλεί το κοινό σε  ανοιχτές πρόβες,  προκειμένου να γνωρίσουν τη διαδικασία της θεατρικής πράξης στο σύνολό της.

Μέσα από μια δίωρη διαδρομή-ξενάγηση στους χώρους του  θεάτρου  - από τη σκηνή έως το παρασκήνιο - θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις τεχνικές ανάγκες μιας παράστασης,  να παρακολουθήσουν την πρόβα και τον τρόπο που ο σκηνοθέτης, οι συνεργάτες του και οι ηθοποιοί εργάζονται πάνω στο κείμενο.

Το κοινό θα γνωρίσει τους χώρους εργασίας του θεάτρου (μέρη της σκηνής, μηχανισμούς, σταγκόνια, τραμπουκέτα, κουϊντες κλπ), θα εξοικειωθεί με τους επαγγελματίες του θεάτρου και τους ρόλους (θεατρικά πρόσωπα και δραματουργία) που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια της θεατρικής πράξης.

 Πρόκειται για μια διαδρομή στα άδυτα του θεάτρου και της θεατρικής πράξης με όχημα τα κείμενα ελλήνων θεατρικών συγγραφέων. Το έτος 2018 θα παρουσιαστούν τα έργα «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Το ενυδρείο» του Κώστα Μουρσελά και η «Πείνα» του Χαράλαμπου Γιάννου. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν και 6 αναλόγια τον Μάιο στη διάρκεια ενός διημέρου και το φεστιβάλ θα κλείσει με μια μεγάλη εκδήλωση και στρογγυλά τραπέζια.

 Σας προσκαλούμε να ζήσετε την εμπειρία της θεατρικής πρακτικής, να γευτείτε τη μαγεία του θεάτρου, να ανακαλύψετε πως χτίζεται μια θεατρική παράσταση, να γνωρίσετε την αλήθεια της….

 Το ΔΘΠ ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό – σε μικρούς και μεγάλους – για ένα ταξίδι  εκεί όπου το  θέατρο αποκαλύπτεται

 Με ελεύθερη είσοδο.

** Το πρόγραμμα με θέμα: Δημιουργία και καθιέρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά του Φεστιβάλ «Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο», πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος «Αττική» (2014 – 2020) το οποίο συγχρηματοδοτείται  από το ευρωπαϊκό Ταμείο περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Τριετές Πρόγραμμα ( 2018 – 2020)

Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο

τρίμηνο εαρινό φεστιβάλ: Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,  επιμένοντας σε μια θεατρική και κοινωνική  εκπαιδευτική  πολιτική, η οποία θα αφορά σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, πρόκειται υλοποιεί ένα Πρόγραμμα  με θέμα: «Δημιουργία και καθιέρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά του Φεστιβάλ  «Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο», τριετούς διάρκειας ( 2018 – 2020),  με στόχο να γίνει θεσμός  στα πολιτιστικά δρώμενα του Πειραιά αλλά και της Περιφέρειας Αττικής.

Την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΘΠ,  Νίκος Διαμαντής.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία και καθιέρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά , τρίμηνου εαρινού φεστιβάλ – Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος  -   για την ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού θεατρικού κειμένου και τη γνωριμία και εξοικείωση του κοινού με τη θεατρική πράξη, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό.

Με όχημα έργα του νεοελληνικού ρεπερτορίου των σημαντικότερων ελλήνων συγγραφέων, το συγκεκριμένο φεστιβάλ,  επιχειρεί να  αναδείξει  και να προωθήσει το ελληνικό θεατρικό κείμενο  και να συνεισφέρει στη γνωριμία και την εξοικείωση του κοινού με τη θεατρική πράξη.

Το Φεστιβάλ θα υλοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, αξιοποιώντας όλους τους χώρους (Κεντρική Σκηνή, Φουαγιέ, Αίθουσα δοκιμών). Το Δ.Θ.Π. φτιάχτηκε το 1895 και συνδέθηκε με σημαντικούς συγγραφείς, ηθοποιούς, καλλιτέχνες και δημιουργούς του θεάτρου που άφησαν το στίγμα τους στην ελληνική θεατρική παραγωγή. Μετά την ανακαίνιση του και το άνοιγμα στο κοινό, πριν 3 χρόνια, αποτελεί θεατρικό τόπο αναφοράς για όλη την Περιφέρεια Αττικής και τους επισκέπτες της.

Το Φεστιβάλ  με θέμα: Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο, με τη συνεργασία μιας ομάδας επαγγελματιών του θεάτρου η οποία θα  δουλεύει πάνω σε θεατρικά κείμενα, καλεί το κοινό σε  ανοιχτές πρόβες  προκειμένου να γνωρίσουν τη διαδικασία της θεατρικής πράξης στο σύνολό της. Μέσα από μια δίωρη διαδρομή-ξενάγηση στους χώρους εργασίας του θεάτρου θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις τεχνικές ανάγκες μιας παράστασης,  να παρακολουθήσουν την πρόβα και τον τρόπο που ο σκηνοθέτης, οι συνεργάτες του και οι ηθοποιοί εργάζονται πάνω στο κείμενο. Το κοινό θα γνωρίσει τους χώρους εργασίας του θεάτρου (μέρη της σκηνής, μηχανισμοί, καμαρίνια κ.λπ.), θα εξοικειωθεί με τους επαγγελματίες του θεάτρου και τους ρόλους (θεατρικά πρόσωπα και δραματουργία) που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια της θεατρικής πράξης. Τέλος  θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με καλλιτέχνες και δημιουργούς και να παρακολουθήσει την επίπονη και επίμονη εγκυμοσύνη της θεατρικής πράξης. Η παρέμβαση αυτή φέρνει το ευρύ κοινό κοντά θεατρική πράξη και το στήσιμο μιας παράστασης, μια διαδικασία κλειστή που αφορά τους επαγγελματίες του θεάτρου.

Επίσης οι θεατές οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα παρακολουθούν θεατρικές δοκιμές,   αναλόγια (αναγνώσεις δραματολογικά επεξεργασμένων θεατρικών κειμένων), συζητήσεις με ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες αλλά και στρογγυλά τραπέζια.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ διοργανώνονται παράλληλες δράσεις με την ίδια θεματολογία, οι οποίες είναι δωρεάν και ανοιχτές στο κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση των προβών θα παρουσιάζονται οι παραστάσεις με δωρεάν εισιτήριο για το κοινό.

Μέσα από  το Φεστιβάλ του ΔΘΠ με θέμα: Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο θα αναδειχθούν:  το ελληνικό θεατρικό κείμενο μετά το 1950 και  η παρουσίαση των ζητημάτων και της δραματουργίας γύρω από την οποία αναπτύσσουν οι δημιουργοί τη σκέψη και το έργο τους αλλά και ένα θεατρικό κοινό που θα είναι εξοικειωμένο με τις πτυχές της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με το φεστιβάλ αυτό το ΔΘΠ φιλοδοξεί να συμβάλλει στην  ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας στην Αττική και βελτίωση των πολιτιστικών υπηρεσιών που προσφέρονται και στην ανάδειξη του Μητροπολιτικού ρόλου της Περιφέρειας Αττικής στο κλάδο της δημιουργικής οικονομίας και στην παραγωγή σύγχρονου πολιτιστικού προϊόντος.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι  το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν άτομα με κινητικές αναπηρίες αλλά και με ακουστικά προβλήματα καθώς θα εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις  για τη συμμετοχή τους.

Το Φεστιβάλ  με θέμα: Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,  είναι το μοναδικό στο θεατρικό πεδίο το οποίο δίνει   έμφαση στο ελληνικό θεατρικό κείμενο.