Επιστολή Λιγνάδη στους εργαζομένους του Εθνικού Θεάτρου - «Θα σας ζητήσω αγάπη και έγνοια»

Με μία επιστολή γεμάτη συναίσθημα και ψυχραιμία προς τους εργαζομένους και συνεργάτες του Εθνικού Θεάτρου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Δημήτρης Λιγνάδης ενημερώνει, εξηγεί και καθησυχάζει εν μέσω επιδημίας του κορωνοϊού.

Όπως τόνισε στο μέιλ που έφτασε λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου στους δεκάδες παραλήπτες του, «ΔΕΝ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ. Κινούμαστε όλοι με βάση τις εξελίξεις και τις οδηγίες των υπερκειμένων επίσημων Φορέων».

Ο κ. Λιγνάδης κάλεσε όλους να παραμείνουν συστρατευμένοι στη μεγάλη αυτή μάχη, λέγοντας, ταυτοχρόνως, πως ο ίδιος είναι παρών για κάθε έναν χωριστά και για όλους μαζί.   «Όχι δεν θα σας ζητήσω εμπιστοσύνη, κατανόηση, ψυχραιμία, συνέπεια, κλπ. Τα θεωρώ δεδομένα και αμοιβαία. Θα σας ζητήσω αγάπη και έγνοια. Πρωτίστως για τον κάθε ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ οργανισμό. Και ύστερα, για τον οργανισμό του θεάτρου μας» καταλήγει ο ίδιος.

 

Ολόκληρη η επιστολή Λιγνάδη:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, συνεργάτες, συμμετέχοντες με κάθε τρόπο στον φορέα που λέγεται ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Ως εκ τούτου και αγαπημένοι μου φίλοι.   Σας στέλνω το παρόν για να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά, ότι η καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου ΜΑΣ, στέκεται στο πλευρό σας και φυσικά βρισκόμαστε στην ίδια όχθη. Ενώ στην αντίπερα, έχουμε μια νέα παγκόσμια κατάσταση, πρωτόγνωρη για ΟΛΟΥΣ, όθεν και μη προβλέψιμη ως προς μια «συνταγογραφημένη» αντιμετώπισή της. Θέλω να ξέρετε πως η προτεραιότητα μου, θεσμικά μα -κυρίως-ανθρώπινα, είναι η διαφύλαξη της υγείας, της ασφάλειας και του αισθήματος αλληλεγγύης, στον καθένα από εσάς. Με γνώμονα αυτά, σας ευχαριστώ που, από κοινού και με αυταπάρνηση, βοηθάτε στην διαφύλαξη, για όσο επιτρέπουν οι συνθήκες, της λειτουργικής «επιβίωσης» του θεάτρου. Το οποίο εμείς το ζούμε και από αυτό ζούμε.

Σας επιβεβαιώνω επίσης, ότι ΔΕΝ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ. Κινούμαστε όλοι με βάση τις εξελίξεις και τις οδηγίες των υπερκειμένων επίσημων Φορέων.   Είμαστε εδώ για όποια πληροφορία θέλετε, για όποιο ερώτημα/αίτημα τεθεί, για όποια προσαρμογή αντιμετώπισης αποφασιστεί (και κάθε μέρα, όπως βλέπετε οι τακτικές και οι οδηγίες μετασχηματίζονται), απέναντι σε μια κατάσταση για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ πρωτόγνωρη.

Όχι δεν θα σας ζητήσω εμπιστοσύνη, κατανόηση, ψυχραιμία, συνέπεια, κλπ. Τα θεωρώ δεδομένα και αμοιβαία. Θα σας ζητήσω αγάπη και έγνοια. Πρωτίστως για τον κάθε ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ οργανισμό. Και ύστερα, για τον οργανισμό του θεάτρου μας.

ΥΓ.1: Θα βρίσκομαι διαρκώς και όσο επιτρέπεται, στην...έπαλξη του γραφείου μου

ΥΓ.2: Συγχωρήστε μου τον προσωπικό και συγκινησιακό τόνο στην επιστολή αυτή. Με εκτίμηση, από το μέτωπο.   Δημήτρης Λιγνάδης»