Εργαστήρια κατασκευής & εμψύχωσης κούκλας ενηλίκων

Για μια ακόμη χρονιά προτείνουμε ένα δημιουργικό ταξίδι!

18 Ιανουαρίου - 21 Ιουνίου

Η ομάδα Πράσσειν Άλογα, προτείνει ένα ετήσιο εργαστήριο με στόχο να δώσει μια σφαιρική γνώση για το θέατρο κούκλας με χαμηλά δίδακτρα.

Θα δοθούν γνώσεις εμψύχωσης, απλών κατασκευών που να μπορούν εφαρμοστούν και σε παιδιά, θα γίνει εξοικείωση με διαφορετικές τεχνικές, και θα ολοκληρωθεί με την κούκλα άμεσης κίνησης με κεφάλι από χαρτοπολτό και ξύλινο σκελετό. Στο τέλος του κάθε εργαστηρίου δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε: εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, κουκλοπαίκτες, θεατρολόγους, θεραπευτές και ερασιτέχνες με ενδιαφέρον για την κούκλα. Δεν απαιτούνται προηγούμενες γνώσεις σχετικές με την κατασκευή της κούκλας.

Εκπαιδεύτρια: Εμμανουέλα Καποκάκη
Διάρκεια: Ένα δίωρο την εβδομάδα, σύνολο 44 ώρες.
Έναρξη: Παρασκευή 18 Ιανουαρίου
Πότε: Παρασκευές, 19:00 - 21:00

Τόπος: Κουκλόσπιτο «Πράσσειν Άλογα»

Β. Βουλγαροκτόνου 60, Νεάπολη

Τηλ. επικοινωνίας: 210 6428 769 – 693 26 28 305

Ιστοσελίδα: www.prasinaloga.gr

Email[email protected]

Δίδακτρα:
Παρακολούθηση ολόκληρου του εργαστηρίου με δυνατότητα καταβολής διδάκτρων σε μία δόση (220€) ή σε δύο δόσεις (140€ η δόση)

Παρακολούθηση μεμονωμένων εργαστηρίων:
20€ το κάθε αυτοτελές δίωρο εργαστήρι
70€ το εργαστήρι Κατασκευή κούκλας muppet (8 ώρες)
180€ εργαστήρι Κούκλα άμεσης κίνησης 3 (24 ώρες)

 

 

 

Διδακτικό πρόγραμμα

1ο Εργαστήρι (18 Ιανουαρίου)
Βασικές αρχές κίνησης της κούκλας
Εμψύχωση κούκλας άμεσης κίνησης ώστε να φαίνεται ζωντανή: τρόπος που κοιτάζει, κινείται, σκέφτεται, εκφράζει συναισθήματα. Διαφορετικές τεχνικές κούκλας.

 

2ο Εργαστήρι (25 Ιανουαρίου)
Κούκλα άμεσης κίνησης 1
Κατασκευή μικρής κούκλας άμεσης κίνησης από αφρολέξ και εμψύχωση. Κατασκευή και για παιδιά.

 

3ο Εργαστήρι (1 Φεβρουαρίου)
Τροποποιημένα αντικείμενα & δραματοποίηση
Με αφορμή κάποιο γνωστό παραμύθι καθημερινά αντικείμενα τροποποιούνται, εμψυχώνονται και χρησιμοποιούνται στη δραματοποίηση. Τεχνική και για παιδιά.

 

4ο Εργαστήρι (8 Φεβρουαρίου)
Μπουκαλόκουκλα
Γρήγορη κατασκευή κεφαλιού κούκλας από απλά υλικά με μεγάλη εκφραστικότητα. Κατασκευή και για παιδιά.

 

5ο Εργαστήρι (15 Φεβρουαρίου)
Κούκλα άμεσης κίνησης 2
Χάρτινη κούκλα άμεσης κίνησης. Ένας οικονομικός τρόπος να γίνει μία αρθρωτή κούκλα γρήγορα, ακόμη και από παιδιά.

6ο Εργαστήρι (22 Φεβρουαρίου - 15 Μαρτίου)
Κατασκευή κούκλας Muppet
Mια εκφραστική θεατρική κούκλα που ξεχωρίζει για την ικανότητά της να αλληλεπιδρά ζωντανά με το κοινό καθώς ανοιγοκλείνει το στόμα και «μιλά» ή κάνει μορφασμούς.

ή, κατ' επιλογή... Κατασκευή γαντόκούκλας
Κούκλα με κεφάλι και χέρια από αφρολέξ. Ελαφριά γαντόκουκλα που επιτρέπει σε έναν κουκλοπαίχτη να χειριστεί δύο διαφορετικούς χαρακτήρες.

 

7ο Εργαστήρι (22 Μαρτίου - 21 Ιουνίου)
Κούκλα άμεσης κίνησης 3
Δημιουργούμε κούκλα 50 εκατοστών με κεφάλι και χέρια από χαρτοπολτό, σκελετό από ξύλο, σώμα από αφρολέξ. Εφαρμόζουμε στην πράξη αρχές ζωγραφικής και γλυπτικής. Ολοκληρώνουμε ντύνοντας την κούκλα με πρωτότυπα ή δικά μας τροποποιημένα ρούχα που ράβουμε. Μία εντυπωσιακή, επαγγελματική κούκλα με ανθρώπινη κίνηση. Οι συμμετέχοντες κουκλοκατασκευαστές κατά την διάρκεια αυτού του εργαστηρίου θα δούν μία κούκλα να γεννιέται και θα νιώσουν την μαγική, συναισθηματική σύνδεση μαζί της.

 

Σύντομο Βιογραφικό της εισηγήτριας

Πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Θεάτρου Κούκλας (Charleville-Mezières, Γαλλία) με υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση. Ιδρύτρια της ομάδας Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα»  το 1997.

Προτείνει ένα θέαμα με συνδυασμό δράσης κούκλας και ηθοποιού, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό κουκλοθέατρο. Οι παραστάσεις της προσεγγίζουν τον θεατή με τρόπο διαφορετικό από το θέατρο λόγου, λειτουργώντας μέσα από τη γλώσσα της εικόνας, του συμβόλου, του αρχετύπου, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα, για παιδιά και ενήλικες θεατές.
Οι κούκλες της είναι διαφορετικών τεχνικών και έχουν ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον.
Έχει κάνει 15 θεατρικές παραγωγές σε αθηναϊκά θέατρα (συμπεριλαμβανομένων του Εθνικού Θεάτρου, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών), Φεστιβάλ Ελληνικά και Διεθνή (με τιμητικά βραβεία), Δήμους και Σχολεία.
Παραδίδει σεμινάρια και αναλαμβάνει κατασκευές. Επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και συνεργάζεται με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Προηγούμενο άρθροΕργαστήρι σκηνογραφίας για πρακτικό σχεδιασμό θεατρικών παραστάσεων.
Επόμενο άρθροΕπίσημη πρεμιέρα παράστασης BRANDON TEENA