Εργαστήριο Αφήγησης, πως να λέμε ιστορίες στα παιδιά

4Workshops για την Τέχνη της Αφήγησης και τις πολλαπλές εφαρμογές της

Το 3ο WORKSHOP με θέμα:

ΠΩΣ ΛΕΜΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ… και όχι μόνον!

Με εφαρμογές στην Εκπαίδευση

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 9 & 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 11.00 – 17.00

Ένα παιχνιδιάρικο εργαστήρι με κλιμακωτά παραμύθια, γλωσσοδέτες, μύθους, παραμύθια και βιωματικές ιστορίες που λύνει τη γλώσσα όποιου θέλει να πει μια ιστορία σε ένα παιδί – και όχι μόνο!!!

Ένα σεμινάριο που λύνει τα χέρια, ή μάλλον καλύτερα τη... γλώσσα σε όποιον θέλει να πει μια ιστορία και δεν ξέρει πως να αρχίσει! Ένα παιχνιδιάρικο εργαστήριο που δείχνει σε μπαμπάδες, μαμάδες, παππούδες, γιαγιάδες, νταντάδες, παιδαγωγούς και νηπιαγωγούς, ψυχολόγους και... υδραυλικούς, επιχειρηματίες και... ονειροπαρμένους, καθώς και σε όποιον κρύβει ένα παιδάκι μέσα του ότι το να φτιάχνεις και να λες ιστορίες δεν  είναι δα και τόσο δύσκολο!

Προτείνονται αφηγήματα ανάλογα με το εξελικτικό στάδιο των παιδιών.

Κλιμακωτά παραμύθια, ιστοριούλες με ζώα, παραμυθοτράγουδα, γλωσσοδέτες, νροπιολαλιές, αυτοσχέδιες ιστορίες, μελίσματα, ταχταρίσματα και βαβίσματα. Αντικείμενα και κατσαρολικά, παλαμάκια και πανάκια, καραβάκια, ταξιδάκια.... Ένα όνειρο, μια λέξη, ένα παιδικό... «παραπονάκι»... Όλα αυτά μας οδηγούν με ακρίβεια στο να βρούμε την κρυμμένη ιστορία!

Εσείς φέρτε μαζί σας μαξιλαράκι (αν θέλετε - αλλιώς καρέκλες υπάρχουν!), ένα παιδικό παιχνίδι (προαιρετικά), και πολύ κέφι (οπωσδήποτε!)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Ιστορίες και Παραμύθια για μικρούς και για μεγάλους!  

 Τα παραδοσιακά παραμύθια μιλούν στην παιδική ψυχή όλων μας!

Είναι μεγάλο... «παραμύθι» η πεποίθηση ότι τα παραμύθια φτιάχτηκαν για μικρά παιδάκια. Η ιστόρηση ήταν μια ψυχαγωγία που επινόησαν οι ενήλικες και καταρχήν απευθύνονταν σε ενήλικες. Υπάρχει, φυσικά, κι ένα πλούσιο και θαυμάσιο προφορικό αφηγηματικό υλικό ειδικά για παιδιά!

Οι παραδοσιακές ιστορίες είναι φτιαγμένες με τρόπο στέρεο, ασκούν το μυαλό, και τον ορθό τρόπο σκέψης, γιατρεύουν και ηρεμούν το πνεύμα και απηχούν πανάρχαιες αλήθειες που μιλούν σε όλες τις ηλικίες.

Ελάτε να δούμε μερικά από τα μυστικά των παραμυθιών μαζί, παίζοντας και γελώντας, λέγοντας παραμύθια, φτιάχνοντας παραμύθια...

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ:

  • Πως αφηγούμαστε καλύτερα ιστορίες για μικρούς και για μεγάλους.
  • Ποιες ιστορίες μας ταιριάζουν καλύτερα και που να τις βρούμε.
  •  Πως φτιάχνουμε δικές μας ιστορίες; Υπάρχουν πολλές ιδέες!!!
  • Πως γοητεύουμε και κρατάμε το ενδιαφέρον σε μια αφήγηση και ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να πούμε μια προφορική ιστορία;
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντικείμενα στην αφήγηση;
  • Πως βάζουμε όρια ανά εξελικτικό στάδιο όταν αφηγούμαστε λαϊκά παραμύθια;
  • Τι κάνουμε με τα «άγρια» παραμύθια; Πρέπει να διασκευάζουμε τα λαϊκά παραμύθια όταν μας φαίνονται τρομακτικά ή «περίεργα» και πως;
  • Με ποιο τρόπο οι αρχετυπικοί ήρωες «πέρασαν» σε σύγχρονες μορφές ψυχαγωγίας και πως εξελίχθηκαν και μεταλλάχτηκαν όχι πάντα με ωφέλιμο παιδαγωγικά τρόπο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για όλα τα εργαστήρια:

http://www.mcf.gr/el/events/?ev=sasa_voulgari_workshops_2017_2018

ΖΗΤΕΙΣΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 

ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ: 6972 261037