Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου με τη Νέλλη Πουλοπούλου

math20-940x360

Πρακτική – Άσκηση

Ο σκηνικός χώρος είναι μια πλατφόρμα όπου καθετί που βρίσκεται μέσα της μεγεθύνεται και ξεκαθαρίζει. Ο χώρος, ο χρόνος, ο θεατής και το αντικείμενο συνδιαλέγονται με τον ηθοποιό. Ο διάλογος αυτός είναι συνεχώς καινούργιος, απρόβλεπτος και η προσπάθεια να είναι ενδελεχής, καθιστά την πρακτική και την έρευνα του ηθοποιού αναγκαία.

Το εργαστήριο είναι μια ανοιχτή πρακτική πάνω σε βασικές τεχνικές σωματικού θεάτρου και εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται στον αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση. Σημεία αναφοράς: Σκηνική αντίληψη και φυσική παρουσία, ρυθμός, βίωμα, φωνή, κείμενο-λόγος. ζωντανή μάσκα-χαρακτήρας.

Το μάθημα αποτελείται από τρία μέρη

Ζέσταμα
Στρέφω τη ματιά στον εαυτό μου. Ερευνώ.Πως είμαι αυτή τη στιγμή; Τι ανάγκες έχω; Τι σκέφτομαι; Επιστρέφω στον τόπο εκκίνησής μου. Αφήνομαι να επηρεαστώ. Αφήνομαι να ξεχαστώ

Πρακτική άσκηση
Μια προσωπική γλώσσα γεννιέται. Επιστρέφω στην πηγή που γεννά τους χιλιάδες υποκριτικούς εαυτούς μου. Κάθε κίνηση, κάθε στάση γεννά χαρακτήρα. Κάθε σύσπαση του προσώπου γεννά ιστορία. Παρατηρώ. Γίνομαι ταυτόχρονα ο παρατηρητής και το παρατηρούμενο

Σύνθεση.
Δημιουργώ την προσωπική μου ιστορία. Ο ρυθμός φτιάχνεται από μένα και το χρόνο. Από μένα και τους άλλους

Το μάθημα αφορά κυρίως ηθοποιούς χορευτές , περφόρμερ και φοιτητές δραματικών σχολών.Είναι επίσης ανοιχτό σε όλους όσους θέλουν να ερευνήσουν τη διαδικασία και να δοκιμάσουν να εκφραστούν μέσω του σωματικού θεάτρου.

Η Νελλη Πουλοπούλου σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν. και εργάζεται ως σκηνοθέτης και περφόρμερ. Από το 1998 ασχολείται εντατικά με το σωματικό θέατρο πάνω σε τεχνικές Grotowsky, Odin Teatret, Viewpoints, Butho (Atsushi Takenouchi). Ταυτόχρονα εμπλέκεται με την Αφροβραζιλιάνικη κουλτούρα και αρχίζει να ενδιαφέρεται για τα κοινά στοιχεία που υπάρχουν στις παραδόσεις των λαών σε σχέση με την τέχνη. Μελετά κρουστά με το Ravi Magnifique, τον Marivaldo Paim και τον Marquinho Da Dona Geralda και Αφροβραζιλιάνικο χορό με το Zomo Massai και το DIASPORA cultural center στο Salvador της Βραζιλίας.Από το 2002 οργανώνει και διδάσκει σεμινάρια θεάτρου και χορού. Είναι συνιδρύτρια του πολiοτιστικού κέντρου Quilombo Centro Cultural. Ο βασικός άξονας της δουλειάς της είναι η ενσωμάτωσή του όρου ”παράδοση” στη σύγχρονη τέχνη.

Info
Κάθε Τρίτη
Ώρες: 20:00-22:30
Διάρκεια: Σεπτέμβριος – Ιούνιος
Quilombo Centro Cultural
Σερβίων 8 και Λ. Αθηνών 44
Ακαδημία Πλάτωνος
(μετρό Κεραμεικός ή Μεταξουργείο)
Πληροφορίες: [email protected]
www.quilombo.gr
FB: Quilombo Centro Cultural