Εργαστήριο συγγραφής στον Ιανό | Σενάριο: Γράφοντας για την τηλεόραση, Νίκος Απειρανθίτης

Έναρξη: Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022, 14:00-17:00

Περιγραφή μαθήματος

Οδηγός επιβίωσης… για υποψήφιους σεναριογράφους

Το να μπορείς να σκέφτεσαι με εικόνες, άλλοι λένε πως είναι χάρισμα και άλλοι πως είναι απλά, ένας τρόπος σκέψης. Το να μπορείς να καταγράφεις αυτές τις εικόνες που σκέφτεσαι με μορφή ιστορίας και να τις μεταφέρεις με λέξεις στο χαρτί, ασφαλώς και χρειάζεται κάποια τεχνική, άρα, υπόκειται σε κανόνες. Το να μπορείς να συνδυάσεις όλα τα παραπάνω όμως, είναι σίγουρα μια τέχνη : η τέχνη του σεναριογράφου. Κι αν θελήσεις να γράψεις για τηλεόραση; Τότε σίγουρα, χρειάζεσαι τις αντοχές και τις γνώσεις που σου δίνει η εμπειρία ενός επαγγελματία, για το τι πρέπει και κυρίως, τι δεν πρέπει να κάνει ένας σεναριογράφος αν θέλει να επιβιώσει στον δύσκολο κόσμο της ελληνικής τηλεοπτικής αγοράς.

Στο σεμινάριο καλύπτονται όλες οι πτυχές της δουλειάς που κάνει ένας σεναριογράφος της τηλεόρασης. Ξεκινώντας από τα βασικά της σεναριακής γραφής, τη μορφολογία του σεναρίου και το ξεδίπλωμα της ιστορίας μέσα από τα πιο διαδεδομένα αφηγηματικά μοντέλα, σας δίνει έναν οδηγό βήμα προς βήμα για τη δημιουργία μιας τηλεοπτικής σειράς, όσον αφορά στη δομή και στην ανθρωπογεωγραφία των ηρώων της, αλλά και στις στρατηγικές που χρειάζεται να ακολουθηθούν ώστε να υπάρχει το επιδιωκόμενο καλό αποτέλεσμα, τόσο στο χτίσιμο των σκηνών, όσο και στον τρόπο που διαρθρώνεται ο τηλεοπτικός διάλογος. Μέσα από παραδείγματα, μελέτες περίπτωσης και ασκήσεις, παρουσιάζονται όλα τα format μυθοπλασίας με τα οποία δουλεύει σήμερα η τηλεόραση, η μεθοδολογία που απαιτείται για να φτιαχτεί η Βίβλος μιας τηλεοπτικής σειράς και όλα τα απαραίτητα θεωρητικά και πρακτικά εργαλεία για να γράψεις (και να ξαναγράψεις) το πρώτο επεισόδιο και τους χαρακτήρες, περνώντας έτσι, από το προσχέδιό σου, σε μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Παρέχοντας πρακτικές συμβουλές, για το πώς μπορείτε να κάνετε το σενάριό σας να ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα, το σεμινάριο φιλοδοξεί να είναι ένας απαραίτητος οδηγός επιβίωσης για όσους θέλουν να βρεθούν στον χώρο της τηλεόρασης, με κύριο όπλο το μυαλό τους και τα πλήκτρα του προσωπικού τους υπολογιστή.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

** Tα διά ζώσης μαθήματα λόγω της πανδημίας θα πραγματοποιηθούν μέσω zoom τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες. Συνεπώς μπορούν να τα παρακολουθήσουν εκτός των κατοίκων της Αθήνας, κάτοικοι από όλη την Ελλάδα αλλά και το Εξωτερικό.

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε ΕΔΩ