Εργαστήριο θεάτρου στην Κρήτη

Εργαστήριο Θεάτρου

18 – 30 Σεπτεμβρίου 2017

Μίλατος, ΚΡΗΤΗ

Ό,τι εμείς οι άνθρωποι λέμε πόλεμο για την πίστη και την πατρίδα, τα κοράκια το λένε φαγοπότι - και ότι εμείς λέμε ήρωα, τα κοράκια το λένε νόστιμο κρέας.Ν. Καζαντζάκης

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές θεατρικών σπουδών, ηθοποιούς κάθε ηλικίας αλλά και σε όποιον θα ήθελε να ανακαλύψει τη θεατρική τέχνη. Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν πάνω σε κείμενα με κύριο θέμα τον ήρωα, τον ηρωισμό, την ελευθερία, σε διάλογο με το σήμερα. Μέσα από τον Καπετάν Μιχάλη του Ν. Καζαντζάκη και τον ‘Ηρωα του καιρού μας του Μ. Λερμόντοφ, ιστορίες και μύθους της Κρήτης, τραγούδια και ποίηση, θα τεθούν τα ερωτήματα:

Ποιά είναι η ηρωική μορφή που προτείνουν οι συγγραφείς και ποιές οι διαφορές με το σήμερα; Χρειαζόμαστε ακόμη ήρωες στην εποχή μας; Είναι οι ιδέες καλλιτέχνης και ήρωας-αντιήρωας αλληλένδετες; Εκεί όπου τα σύνορα μεταξύ δράσης και αποχής είναι πια αδιόρατα, ίσως έχουμε ανάγκη για μια νέα μορφή ύπαρξης και δημιουργίας.

Διδάσκουν η Μαρία Γαϊτανίδη και o Μάριο Μονόπολη (www.wearerawmaterial.net), σκηνοθέτες και παιδαγωγοί, οι οποίοι έχουν μαθητεύσει κοντά στο Ρώσο δάσκαλο και δημιουργό Ανατόλι Βασίλιεφ.

Η μέθοδος

Οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν την ανάλυση για την δράση της Μαρίας Κνέμπελ μέσα από τα κείμενα του Καζαντάκη και του Λερμόντοφ και δομημένους αυτοσχεδιασμούς (ετούντ) για την εύρεση μιας οργανικής, σωματικής και φωνητικής δράσης επί σκηνής. Η προσέγγιση αυτή επαναφέρει τον ηθοποιό στο επίκεντρο της σκηνικής δημιουργίας και αναιρεί τα προσωπικά και καλλιτεχνικά κλισέ. Το συγκεκριμένο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε γράψτε στο berawmaterial@gmail.com

Προηγούμενο άρθρο16.500 θεατές παρακολούθησαν την "Αλκηστη" στην Επίδαυρο
Επόμενο άρθροΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση του ΚΘΒΕ «Ιστορίες της νύχτας»