Ετήσιο σεμινάριο σύνθεσης χορογραφίας φλαμένκο στο PLAYGROUND for the arts

Γιώτα Πεκλάρη

Estructura de un Baile

Ετήσιο σεμινάριο σύνθεσης χορογραφίας φλαμένκο

στο PLAYGROUND for the arts

 

Σε συνέχεια των προηγούμενων χρόνων, η Γιώτα Πεκλάρη, χορογράφος και δασκάλα χορού, επανέρχεται για τη χρονιά 2015 - 2016 με το σεμινάριο σύνθεσης χορογραφίας το οποίο εκτείνεται φέτος σε βάθος ενός χρόνου. Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ολοκληρώνεται σε τρία διαφορετικά στάδια και αποτελείται από μια σειρά τρίμηνων μαθημάτων τα οποία λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους.

Πώς γεννιέται μια χορογραφία; Τι υλικά χρειάζομαι και ποια είναι η υφή τους; Ποιός είναι ο σκελετός και πως καταλήγω στην δομή; Πώς καταφέρνω να μεταφέρω τις ιδέες μου στους μουσικούς και στη σκηνή; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που εξετάζονται σε αυτό το σεμιναριακό κύκλο που έχει σχεδιάσει η Γιώτα Πεκλάρη έπειτα από μια σειρά σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν στο PLAYGROUND for the arts από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι σήμερα.

 

Παρακάτω παρουσιάζεται ειδικότερα το περιεχόμενο των τριών κύκλων του σεμιναρίου:

1ος Κύκλος

Ανακαλύπτοντας την μουσική στο σώμα

Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2015

Σε όλες τις παραδοσιακές φόρμες, ο χορός συνδέεται άρρηκτα με την μουσική. Στον 1ο Κύκλου του σεμιναρίου εμβαθύνουμε στην ρυθμική ανάλυση και πως αυτή εκφράζεται στο σώμα του χορευτή φλαμένκο. Αποκρυπτογραφούμε την δομή του τραγουδιού σε βασικά στυλ (palos) και εμπλουτίζουμε το κινησιολογικό και μουσικό μας λεξιλόγιο, δημιουργώντας μία βάση δεδομένων από παραδοσιακά μαρκαρίσματα και ρυθμικά μοτίβα.

 

2ος Κύκλος

Δοκιμές σύνθεσης

Ιανουάριος - Μάρτιος 2016

Μια προσπάθεια εξερεύνησης του προσωπικού τρόπου κίνησης και μουσικότητας. Στη φάση αυτή, προσπαθούμε να συλλέξουμε όσα περισσότερα υλικά, γνώσεις και ιδέες έχουμε και να βρούμε τους μηχανισμούς που θα μας επιτρέψουν να τα διαχειριστούμε με σκοπό να αρχίσουμε να πειραματιζόμαστε με την σύνθεση.

 

3ος Κύκλος

Χορογραφώντας

Απρίλιος - Μάιος 2016

Έχοντας καταλήξει στο στυλ με το οποίο θέλουν να ασχοληθούν, οι συμμετέχοντες ξεκινούν πρόβες στο στούντιο σε συνεργασία με μουσικούς. Θα υπάρξει ειδικό χρονοδιάγραμμα προβών στα στούντιο του PLAYGROUND και παρουσίαση των χορογραφιών στο τέλος του σεμιναρίου.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να ερευνήσουν και να μελετήσουν τους κώδικες του αυτοσχεδιασμού και της χορογραφίας φλαμένκο, προκειμένου να οδηγηθούν σε ένα προσωπικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Οι χορογραφίες που θα προκύψουν από αυτό το σεμινάριο, θα παρουσιαστούν στο PLAYGROUND for the arts.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει από έναν έως και τους τρεις κύκλους. Δυνατότητα να παρουσιάσουν τη χορογραφία τους, έχουν οι μαθητές που θα παρακολουθήσουν τουλάχιστον το 2ο και 3ο κύκλο του σεμιναρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα ή να εγγραφούν στο “Estructura de un baile” είτε τηλεφωνικώς είτε μέσω email στο PLAYGROUND for the arts.

 

Παρουσίαση επιλεγμένων χορογραφιών από προηγούμενες χρονιές

την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στο PLAYGROUND for the arts

Λίγο πριν την έναρξη του φετινού ετήσιου σεμιναρίου σύνθεσης χορογραφίας «Estructura de un Baile» που πραγματοποιείται με τη Γιώτα Πεκλάρη, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει, στο πλαίσιο παράστασης, επιλεγμένες χορογραφίες που συνέθεσαν οι μαθητές που παρακολούθησαν το σεμινάριο τις χρονιές 2013-2014 και 2014-2015. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο PLAYGROUND for the arts την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. Ώρα έναρξης: 20.30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Για τη Γιώτα Πεκλάρη:

Η Γιώτα Πεκλάρη θεωρείται από τους πιο δραστήριους και καινοτόμους καλλιτέχνες και δασκάλους φλαμένκο στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Ραλλούς Μάννου και καλλιτεχνική διευθύντρια του Coetáni_Experimental Flamenco Festival.

Έχει συμμετάσχει, ως χορεύτρια και χορογράφος, σε σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό συμπεριλαμβανομένων των: Flamenco Festival London, TapMotif, International Body Music Festival, Festival Musicale del Mediterraneo, Φεστιβάλ Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, Φεστιβάλ Διαρροές και έχει παρουσιάσει δουλειά της σε χώρους όπως: Μουσείο Μπενάκη, Θέατρο Ροές, Spinnerei (Λειψία), SFJazz (Σαν Φρανσίσκο), CRR Concert Hall (Κωνστ/πολη), Tablao Caracoles (Βέρνη), Sadler's Wells (Λονδίνο).

Ως εκπαιδευτικός προσεγγίζει με σεβασμό την παράδοση του φλαμένκο μέσα από διαρκή έρευνα, προσπαθώντας με την διδασκαλία της να αναπτύσσει την φαντασία, την δημιουργικότητα και την επικοινωνία έτσι ώστε η ενασχόληση με την τέχνη να οδηγεί στην εξέλιξη και στην αυθεντικότητα.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική διευθύντρια της αναγνωρισμένης σχολής χορού Estrella, από το 2001 μέχρι το 2008. Το 2009 συν-ιδρύει το PLAYGROUND, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με στόχο την προώθηση των κρουστικών τεχνών, που λειτουργεί ως κέντρο μιας διεθνούς κοινότητας καλλιτεχνών, κοινού και μαθητών. Σε αυτό το ρόλο έχει την χαρά να προσκαλεί συχνά καταξιωμένους Ισπανούς καλλιτέχνες με ιδιαίτερο στίγμα στον χώρο του φλαμένκο για σεμινάρια και να διοργανώνει παραστάσεις με την συμμετοχή των μαθητών της.

Έχει εμπνευστεί και δημιουργήσει το σεμινάριο σύνθεσης χορογραφίας φλαμένκο “Estructura de un baile” και το ερευνητικό σεμινάριο Visualizing Sound, το οποίο έχει εισηγηθεί στο Berkeley University/Σαν Φρανσίσκο, στο Çıplak Ayaklar Studio/Κωνσταντινούπολη, στο Body Music Week in the Balkan Area/ Καστοριά και στο Spinnerei/Λειψία, στο πλαίσιο της έκθεσης Ausstellug Stray.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Estructura de un Baile:

Κάθε Σάββατο 14.30 – 16.30

 

PLAYGROUND for the arts

Βουτσαρά 4-6, Βοτανικός

Αθήνα, 11855

Τηλ: 210 85 44 836

E-mail: [email protected]

Site: http://www.playgroundforthearts.com

Follow us: Facebook, Google+, YouTube

 

Γιώτα Πεκλάρη

http://www.yiotapeklari.com/

https://vimeo.com/yiotapeklari

http://www.coetani.com/

 

Πρόσβαση

Μετρό:Σταθμός «ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ»

Λεωφορεία

Γραμμή 026 (Ιπποκράτους – Βοτανικός) Στάση «ΛΑΓΚΑΔΑ»

Γραμμή 027 (Ιπποκράτους – Ορφέως) Στάση «ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΑ»

Προαστιακός: Σταθμός «ΡΟΥΦ»