Γαλλία: Εργαζόμενοι στον χώρο του θεάματος κάνουν καταλήψεις σε θέατρα -Διαμαρτύρονται για τα μέτρα κορωνοϊού

Δεκάδες εργαζόμενοι στον τομέα του θεάματος πραγματοποιούν καταλήψεις θεάτρων σε τουλάχιστον εννέα πόλεις στη Γαλλία, ζητώντας από την κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν να ανοίξει εκ νέου τους πολιτιστικούς χώρους και να βάλει τέλος στη διακοπή των παραστάσεων, που επιβλήθηκε εδώ και μήνες εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Στο Odeon Theatre στο Παρίσι η κατάληψη συνεχίζεται για όγδοη ημέρα σήμερα, καθώς οι διαδηλωτές απορρίπτουν την επιπλέον οικονομική στήριξη προς τους πολιτιστικούς χώρους και τους καλλιτέχνες, για την οποία δεσμεύθηκε η κυβέρνηση μία ημέρα πριν. Υπνόσακοι, φουσκωτά στρώματα και προμήθειες τροφίμων έχουν τοποθετηθεί στην περίτεχνη αίθουσα του θεάτρου του 19ου αιώνα και τα μπαλκόνια, την ώρα που οι 54 διαμαρτυρόμενοι μοιράζονται ένα μόνο ντους.

«Έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να καθίσουμε εδώ για αρκετές ημέρες», λέει η ηθοποιός Ζενιφέρ Κατλέν. «Ξεκινήσαμε με ευγενικά αιτήματα, κατόπιν ειρηνικές διαμαρτυρίες, κάναμε καταλήψεις σε λεωφόρους για μία ημέρα, όμως δεν εισακουστήκαμε. Επομένως, αποφασίσαμε να εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας, να παραμείνουμε λίγο παραπάνω σε έναν χώρο που είναι εμβληματικός».

Οι διαδηλωτές λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να μένουν κλειστοί οι πολιτιστικοί χώροι Θέατρα, κινηματογράφοι, γκαλερί τέχνης και άλλοι πολιτιστικοί χώροι παραμένουν κλειστοί από τον Οκτώβριο, όταν η Γαλλία επέβαλε το δεύτερο καθολικό lockdown. Μεγάλο μέρος της οικονομίας επαναλειτούργησε στα μέσα Δεκεμβρίου, όμως οι πολιτιστικοί χώροι, όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια, δεν άνοιξαν.

Οι διαδηλωτές, μεταξύ τους ηθοποιοί, εργαζόμενοι στο θέατρο και φοιτητές δραματικών σχολών, λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να μένουν κλειστοί οι πολιτιστικοί χώροι, όταν μπορούν να επιβληθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ζητούν να τους δοθεί από την κυβέρνηση μια ημερομηνία επαναλειτουργίας, όπως επίσης παράταση στα ειδικά επιδόματα ανεργίας για ηθοποιούς, μουσικούς και άλλους εργαζόμενους στον τομέα του θεάματος, που εργάζονται με βραχυπρόθεσμα συμβόλαια.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/gallia-ergazomenoi-katalipseis-theatra-koronoioy

Πηγή: www.iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθρο«Η Ταυτότητα ως Επιθυμία» | Σειρά δράσεων από το ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Επόμενο άρθροΔιαδραστική έκθεση από το "Μουσείο των Συναισθημάτων"