Η "Νόρα" εγκαινιάζει τη 10η θεατρική ολυμπιάδα στην Ουγγαρία

Με την παράσταση Νόρα του Θεάτρου Άττις εγκαινιάζεται η 10η Θεατρική Ολυμπιάδα στην Ουγγαρία. Η Νόρα θα παρουσιαστεί στις 16 και 17 Απριλίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Βουδαπέστης. Η 10η Θεατρική Ολυμπιάδα, που διαρκεί 3 μήνες, θα φιλοξενήσει σε όλη την Ουγγαρία 750 παραστάσεις 7.500 καλλιτέχνες και 400 θιάσους απ’ όλον τον κόσμο. https://szinhaz.org/en/

Κύριος οργανωτικός φορέας είναι το διεθνές φεστιβάλ ΜΙΤΕΜ που διευθύνει το Εθνικό θέατρο της Βουδαπέστης, ενώ συμπράττουν ακόμη 20 φεστιβάλ της Ουγγαρίας. Ο τίτλος της 10ης Θεατρικής Ολυμπιάδας «Άνθρωπε, πάντα να προσπαθείς, να έχεις πίστη και εμπιστοσύνη» και ο υπότιτλος προέρχεται από το Ουγγρικό θεατρικό έργο Η Τραγωδία του Ανθρώπου του Imre Madách.

Η πρώτη εκδήλωση της 10ης Θεατρικής Ολυμπιάδας πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα του θεάτρου, όταν η μάσκα της τραγωδίας παραδόθηκε από τον Θόδωρο Τερζόπουλο (Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής της Θεατρικής Ολυμπιάδας) σε δυο νέους Ούγγρους ηθοποιούς στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου για να αρχίσει το Ευρωπαϊκό της ταξίδι: θα περάσει από τα χέρια του Romeo Castellucci στο Salzburg, στα χέρια του Christoph Marthaler στη Ζυρίχη και μετά στον Heiner Goebbels στο Βερολίνο και άλλων δημιουργών, μέχρι να φτάσει στη Βουδαπέστη στις 15 Απριλίου στην έναρξη της Θεατρικής Ολυμπιάδας.

https://nemzetiszinhaz.hu/en/news/2023/04/10th-theatre-olympics-i-the-journey-of-the-mask

Παράλληλα με το κύριο πρόγραμμα θα παρουσιαστούν παραστάσεις για παιδιά και εφήβους, παραστάσεις θεάτρου δρόμου και τσίρκου και θα διοργανωθούν εργαστήρια, συνέδρια, συναντήσεις του κοινού με τους καλλιτέχνες και άλλα γεγονότα.

Μεταξύ άλλων δημιουργών, στη 10η Θεατρική Ολυμπιάδα παρουσιάζουν δουλειά τους οι Tadashi Suzuki, Romeo Castellucci, Christoph Marthaler, Heiner Goebbels, Eugenio Barba, Andrei Serban, Ivo van Hove, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Tiago Rodrigues, Krystian Lupa, Simon Mc Burney, Jan Klata, Jan Fabre, Declan Donnellan, Alessandro Serra, Silviu Purcărete, Peeping Tom, Ratan Thiyam, Liu Libin και πολλοί άλλοι.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου με το Ink, η Ομάδα Σημείο Μηδέν με την Αναφορά σε μια Ακαδημία και το Θέατρο Άττις με τη Νόρα.

Στις 16 Απριλίου μετά την παράσταση της Νόρας θα ακολουθήσει συνάντηση με το κοινό και η παρουσίασης της μετάφρασης του βιβλίου της Μεθόδου του Θόδωρου Τερζόπουλου «Η Επιστροφή του Διόνυσου» στα Ουγγρικά. Και στις 18 Απριλίου στο πλαίσιο του προγράμματος Meeting with the Masters o Θόδωρος Τερζόπουλος και ο Tadashi Suzuki, φίλοι και συνεργάτες εδώ και 40 χρόνια, θα συνομιλήσουν μεταξύ τους και με το κοινό.

Στη Νόρα συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Σοφία Χιλλ, Τάσος Δήμας και Αντώνης Μυριαγκός.