Καλοκαιρινό Σχολείο Τέχνης για παιδιά 6-12 ετών στο Ηράκλειο Αττικής

Ο Πολυχώρος “Πόλις” Κέντρο Πολιτισμού Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με δασκάλουςσυγγραφείςηθοποιούςσκηνοθέτεςμουσικούς και χορευτές, σας προσκαλούν στο Καλοκαιρινό Σχολείο Τέχνης για παιδιά 6-12 ετών, που θα λάβει χώρα από τις 20 Ιουνίου μέχρι και τις 22 Ιουλίου, στο Ηράκλειο Αττικής.

Το Καλοκαιρινό Σχολείο Τέχνης θα λειτουργήσει για πέντε εβδομάδες, οι οποίες θα λειτουργήσουν αυτόνομα, ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν διαφορετικά προγράμματα, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Οι ώρες που τα παιδιά θα υπάρχουν στον χώρο είναι καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Τα παιδιά θα παρουσιάζουν κάθε Παρασκευή τις κατασκευές και τις ιστορίες τους, τους ήρωές τους και την ομαδική παράσταση, σε όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τις δημιουργίες τους. Ό,τι δημιουργηθεί αυτές τις μέρες, καθώς και οι βιντεοσκοπημένες παραστάσεις των παιδιών, θα αναρτηθούν στη σελίδα του Πόλις και θα είναι διαθέσιμα, ελεύθερα και δωρεάν για κάθε χρήση, για όποιον το επιθυμεί, μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς και φυσικά με τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών.

Το Σχολείο Τέχνης είναι προσβάσιμο προς όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το φύλο και την εθνικότητα, ανεξάρτητα από την αναπηρία, τις κλίσεις, τα ταλέντα, τον τύπο μάθησης, τον βαθμό ετοιμότητας και τα ενδιαφέροντά τους. Όλες οι δραστηριότητες θα είναι βασισμένες στις αρχές της διαφοροποιημένης διδασκαλίας και της ενιαίας εκπαίδευσης, ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν να συνυπάρχουν στη μάθηση και στο παιχνίδι, στην έκφραση και στη δημιουργία, στη ζωή και στον κόσμο, ελεύθερα και ισότιμα. Στόχος είναι να πιστέψουμε μαζί ότι μπορούμε να υπάρξουμε σε έναν κόσμο αληθινά ανθρώπινο, για όλους.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς θεματικούς άξονες κάθε εβδομάδα, οι οποίοι θα διδάσκονται με ταινίες, με παραμύθια, με ποιήματα, με εμπλοκή σε σωματικές και πνευματικές δραστηριότητες και κυρίως μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας στο πλαίσιο μιας ενιαίας ομάδας. Τα παιδιά θα αναπτύξουν τη φαντασία τους, τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και θα γνωρίσουν τον κόσμο του θεάτρου, του αυτοσχεδιασμού, της γραφής, της δημιουργίας και αφήγησης ιστοριών, τον κόσμο του κινηματογράφου, της αφήγησης και της ποίησης, τον κόσμο του χορού και της μουσικής, μα κυρίως με τους εαυτούς τους και τους άλλους, σε έλα πλαίσιο συνεργασίας, αλληλεγγύης και έμπνευσης, μέσα από δραστηριότητες που θα ταιριάζουν στην προσωπικότητα του κάθε παιδιού ξεχωριστά και της ομάδας ως σύνολο.

Αυτή τη χρονιά, το Σχολείο Τέχνης θα ασχοληθεί με ιστορίες αλλιώτικες από τις περσινές, μα και με διαφορετικό τρόπο. Το περασμένο Καλοκαίρι, εστιάσαμε στους βασικούς ήρωες της κάθε ιστορίας και στον τρόπο με τον οποίο εκείνοι εμπνέουν τα παιδιά να δημιουργήσουν δραματουργία, μέσω της διαφορετικότητάς τους. Ωστόσο, μετά τη μελέτη της έρευνας και της διατριβής με τίτλο «Ενιαία τέχνη ή Όταν η διαφορετικότητα δημιουργεί δραματουργία» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος ειδικής και ενιαίας εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου και δείγμα πήρε από το Σχολείο Τέχνης που οργάνωσε το Πόλις το 2021, αποφασίσαμε αυτό το Καλοκαίρι να εστιάσουμε στο αντίστροφο: στον αντιήρωα, στον μη ήρωα, σε αυτόν που χαρακτηρίζεται κακός ή όχι καλός, στον αφανή και στον μη επιτυχημένο, σ’ εκείνον που στη δική του ιστορία είναι ο πρωταγωνιστής κι ας μην έχει υπάρξει έργο στο όνομά του, στον χαρακτήρα εκείνον που είτε δεν φαίνεται όσο ο πρωταγωνιστής, είτε φαίνεται μα δεν θέλουμε να τον κοιτάμε. Τα παιδιά θα κληθούν να δημιουργήσουν εκ νέου τις δικές τους φανταστικές ιστορίες, με ήρωες που τους μετακινεί μονάχα η αλήθεια τους και η ανάγκη τους για ουσιαστική συνύπαρξη. Έτσι, οι θεματικοί άξονες αυτής της εβδομάδας επιλέγονται με σκοπό να εμπνεύσουν τα παιδιά να υπάρξουν όπως εκείνα επιθυμούν στη ζωή, παρέα με τους όποιους άλλους.

Δήλωση συμμετοχής

Τα παιδιά έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν μια δική τους παράσταση μέσα σε πέντε μέρες και να την παρουσιάσουν στους ανθρώπους τους στο τέλος της κάθε εβδομάδας. Ό,τι δημιουργηθεί και παρουσιαστεί, είναι πάντοτε εξ ολοκλήρου αποτέλεσμα των ιδεών των παιδιών και της δικής τους συγγραφής, σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας και ενδυματολογίας, ενώ οι ομάδες που δημιουργούνται κάθε εβδομάδα εκ νέου, αποτελούν και αυτές αποτέλεσμα των επιλογών των παιδιών, τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργούν σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και αλληλεγγύης, ελεύθερα και ενιαία.

Οι εβδομάδες λειτουργούν αυτόνομα και έχουν ξεχωριστό θεματικό άξονα.

Πιο συγκεκριμένα:

Εβδομάδα πρώτη ~ Πίτερ Παν

Την πρώτη εβδομάδα, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την παιδικότητα και τη μαγεία που κρύβει. Θα δημιουργήσουν ιστορίες σχετικές με την ιστορία και θα υπάρξουν μέσα τους νοητικά και σωματικά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά θα εμπλακούν με την ιστορία του έργου «Πίτερ Παν» μέσα από το βιβλίο, την ταινία, τα τραγούδια, αλλά και από τις ζωγραφιές, τις κατασκευές, τις χορογραφίες, τους αυτοσχεδιασμούς και τα παιχνίδια που τα ίδια θα δημιουργήσουν. Στο τέλος της εβδομάδας, την Παρασκευή, τα παιδιά θα παρουσιάσουν στη σκηνή του «Πόλις» όλα όσα έχουν δημιουργήσει μέσα στην εβδομάδα.

Εβδομάδα δεύτερη ~ Δον Κιχώτης

Τη δεύτερη εβδομάδα, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη φαντασία και τη γνώση. Θα δημιουργήσουν ιστορίες σχετικές με την ιστορία και θα υπάρξουν μέσα τους νοητικά και σωματικά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά θα εμπλακούν με την ιστορία του έργου «Δον Κιχώτης» μέσα από το βιβλίο, θα παρακολουθήσουν την ταινία, θα γράψουν στίχουν για τραγούδια και θα δημιουργήσουν ζωγραφιές, κατασκευές, χορογραφίες, αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια. Στο τέλος της εβδομάδας, την Παρασκευή, τα παιδιά θα παρουσιάσουν στη σκηνή του «Πόλις» όλα όσα έχουν δημιουργήσει μέσα στην εβδομάδα.

Εβδομάδα Τρίτη ~ Ρομπέν των Δασών  

Την τρίτη εβδομάδα, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Θα δημιουργήσουν ιστορίες σχετικές με το θέμα και θα υπάρξουν μέσα τους νοητικά και σωματικά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά θα εμπλακούν με την ιστορία «Ρομπέν των Δασών» μέσα από το βιβλίο, την ταινία, τα τραγούδια, αλλά και από τις ζωγραφιές, τις κατασκευές, τις χορογραφίες, τους αυτοσχεδιασμούς και τα παιχνίδια που τα ίδια θα δημιουργήσουν. Στο τέλος της εβδομάδας, την Παρασκευή, τα παιδιά θα παρουσιάσουν στη σκηνή του «Πόλις» όλα όσα έχουν δημιουργήσει μέσα στην εβδομάδα.

Εβδομάδα Τέταρτη ~ Η Παναγία των Παρισίων

Την τέταρτη εβδομάδα, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη διαφορετικότητα και την αποδοχή της. Θα δημιουργήσουν ιστορίες σχετικές με το θέμα, για να υπάρξουν μέσα τους νοητικά και σωματικά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά θα εμπλακούν με την ιστορία «Η Παναγία των Παρισίων» μέσα από βιβλία, ταινίες, τραγούδια, αλλά και από τις ζωγραφιές, τις κατασκευές, τις χορογραφίες, τους αυτοσχεδιασμούς και τα παιχνίδια που τα ίδια θα δημιουργήσουν.

Εβδομάδα Πέμπτη ~ Λαβύρινθος

Την τέταρτη εβδομάδα, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την ελληνική μυθολογία. Θα δημιουργήσουν ιστορίες σχετικές με το θέμα, για να υπάρξουν μέσα τους νοητικά και σωματικά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά θα εμπλακούν με την ιστορία του Θησέα και της Αριάδνης, του Μινώταυρου, του Δαίδαλου και του Ίκαρου, μέσα από βιβλία, ταινίες, τραγούδια, αλλά και από τις ζωγραφιές, τις κατασκευές, τις χορογραφίες, τους αυτοσχεδιασμούς και τα παιχνίδια που τα ίδια θα δημιουργήσουν.

Ενδεικτικό πρόγραμμα εβδομάδας

 • Δευτέρα: Γνωριμία με τα παιδιά μέσω της ζωγραφικής και παρουσίαση ατομικά στην ομάδα. Διδασκαλία του θέματος της εβδομάδας μέσω ανάγνωσης παραμυθιών και προβολής ταινιών. Κινησιολογικό και φωνητικό ζέσταμα. Συζήτηση και αυτοσχεδιασμοί σχετικά με το δοσμένο θέμα. Διάλειμμα για φαγητό και ελεύθερη ώρα για παιχνίδι. Χαλάρωση.
 • Τρίτη: Ζωγραφική των ηρώων του θέματος της εβδομάδας και παρουσίασή τους στη σκηνή, ατομικά. Κινησιολογικό και φωνητικό ζέσταμα. Δημιουργία ομάδων εργασίας για αυτοσχεδιασμούς των ιστοριών του θέματος, μέσω συγγραφής και σκηνοθεσίας. Κινησιολογία των ηρώων και χορευτικές ασκήσεις δημιουργίας σχέσεων μεταξύ τους. Διάλειμμα για φαγητό και ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι. Γνωριμία με τα τραγούδια και τον μουσικό κόσμο της εκάστοτε ιστορίας και διδασκαλία των. Χαλάρωση.
 • Τετάρτη: Ζωγραφική των ιστοριών που παρουσιάστηκαν στους αυτοσχεδιασμούς των προηγούμενων ημερών και παρουσίασή τους στη σκηνή ατομικά. Κινησιολογικό και φωνητικό ζέσταμα. Διδασκαλία χορογραφιών. Διάλειμμα για φαγητό και ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι. Διδασκαλία τραγουδιών και δημιουργία στίχων ομάδας. Γνωριμία με τα υλικά των κατασκευών και των κοστουμιών. Χαλάρωση.
 • Πέμπτη: Ομαδική ζωγραφική των ηρώων και των ιστοριών που δημιουργήθηκαν από τα παιδιά τις προηγούμενες μέρες και παρουσιάσή τους σε ομάδες. Κινησιολογικό και φωνητικό ζέσταμα. Τελική επεξεργασία σκηνών, χορογραφιών και τραγουδιών. Δραματουργική συρραφή τους σε μία ενιαία παράσταση. Διάλειμμα για φαγητό και ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι. Κατασκευή των σκηνικών και των κοστουμιών της παράστασης. Χαλάρωση.
 • Παρασκευή: Συζήτηση με τα παιδιά για την εμπειρία της εβδομάδας και προτάσεις τους σχετικά με το τι τους άρεσε και με το τι θα ήθελαν να αλλάξει. Προτάσεις παιδιών σχετικά με τον θεματικό άξονα της κατασκήνωσης που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Διαδραστικό παιχνίδι απόδρασης (escape room) με γρίφους σχετικούς με το θέμα της εβδομάδας. Διάλειμμα για φαγητό και ελεύθερη ώρα χορού (party). Κινησιολογικό και φωνητικό ζέσταμα. Γενική πρόβα. Δημιουργία εξωτερικής εμφάνισης των ρόλων (κοστούμια και face painting) και τελικές πινελιές στο σκηνικό. Χαλάρωση και αποχαιρετισμός, ως κλείσιμο της εβδομάδας. Παράσταση. Διπλώματα και συζήτηση με τους γονείς.

Παρέχονται Καθημερινά:

 • Μαθήματα θεάτρου,
 • υποκριτική και σκηνοθεσία,
 • αυτοσχεδιασμός,
 • μουσική, χορός και κίνηση,
 • ζωγραφική, κατασκευές,
 • ανάγνωση, αφήγηση και δημιουργία παραμυθιού,
 • λογοτεχνία, ποίηση,
 • κινηματογράφος,
 • σκηνογραφία, ενδυματολογία,
 • συζήτηση, συνεργασία, ομαδικότητα,
 • συναισθηματική νοημοσύνη,
 • δημιουργία ιστορίας και ηρώων,
 • παιχνίδια,
 • πρόβες,
 • ελεύθερος χρόνος έκφρασης,
 • escape room με γρίφους,
 • αποδοχή της διαφορετικότητας, χωρίς διαχωρισμό και χωρίς αποκλεισμό,
 • snack | χυμοί

20 Ιουνίου-22 Ιουλίου | Δευτέρα-Παρασκευή, 9.00-16.00,

Επιμέλεια

Αντιγόνη Σταυροπούλου
Εκπαιδευτικός - Παιδαγωγικό Τμήμα Πανεπιστημίου Κρήτης | Μάστερ - Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδικής και Ενιαίας Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κύπρου | Ηθοποιός - Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν | Συγγραφέας - Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου του Εθνικού Θεάτρου και Σχολή Εξειδίκευσης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία | Καλλιτεχνική Συμμορία Ντουέντε

Αγνή Παναγιωτάτου
Καθηγήτρια Χορού - Εθνική Σχολή Χορού | Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής ΣΕΦΑΑ Πανεπιστήμιο Αθηνών  | Δασκάλα Yoga – Pilates |  Coacher Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός NLP | Ψυχο Λογική Υπνοθεραπεία

Γιάννης Βερβενιώτης
Ηθοποιός – Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν | Ναυπηγός Μηχανικός - ΑΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ | Συγγραφέας - Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Συντονιστές μαθημάτων
Νικόλας Ανδρουλάκης
Γιάννης Βερβενιώτης
Αλέξανδρος Chawk
Αγνή Παναγιωτάτου
Νίκος Σταυρόπουλος
Αντιγόνη Σταυροπούλου

Κόστος Συμμετοχής σε μία Εβδομάδα 75€/παιδί
Κόστος επόμενης Εβδομάδας 65€/παιδί
Κόστος για πακέτο τριών εβδομάδων και πάνω 60€/παιδί την εβδομάδα
Κόστος για Αδέλφια 60€/παιδί

1η Εβδομάδα | Δευτέρα 20 Ιουνίου - Παρασκευή 24 Ιουνίου
2η Εβδομάδα | Δευτέρα 27 Ιουνίου - Παρασκευή 1 Ιουλίου
3η Εβδομάδα | Δευτέρα 4 Ιουλίου - Παρασκευή 8 Ιουλίου
4η Εβδομάδα | Δευτέρα 11 Ιουλίου - Παρασκευή 15 Ιουλίου
5η Εβδομάδα | Δευτέρα 18 Ιουλίου - Παρασκευή 22 Ιουλίου

*** Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας χρονοδιάγραμμα εβδομάδων 20 Ιουνίου έως 22 Ιουλίου

"Πόλις” & "Prana Yoga Studio"
Τηλ.: 6944516921

Δήλωση συμμετοχής

Οι ομάδες που θα δημιουργηθούν θα έχουν ορίζοντα συνέχειας, τόσο με πολιτιστικές δράσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όσο και με το Σχολείο Τέχνης του Σεπτεμβρίου, τις δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπου τα παιδιά θα ασχοληθούν με θεματικούς άξονες που τα ίδια θα έχουν επιλέξει και δημιουργήσει.

Εδώ, παρατίθενται τα link των βιντεοσκοπημένων παραστάσεων του Σχολείου Τέχνης που πραγματοποιήθηκε το Καλοκαίρι του 2021:

Agenda - Calendar Πολιτισμού & Εκπαίδευσης 
http://polis.edu.gr/calendar 

"Πόλις" Πολυχώρος
Σπουδή, Τέχνη, Ίαση & Τέρψη
Πολιτισμός με Στυλ & Αισθητική
Μαρίνου Αντύπα 62-66 & Φιλοθέης 69Β
14121 Ηράκλειο Αττικής (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ)
☎️ 210 8000009 - 210 2770181
e-mail: [email protected]
Ιστοσελίδα: www.polis.edu.gr
Facebook: www.facebook.com/polis.education
Instagram: https://www.instagram.com/polis_polychoros
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCuXvVWr7-F61EkHx_VO4hsA

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη με την σκηνοθέτιδα-ηθοποιό Άννα Λεμονάκη για την παράσταση "ΜΠΛΕ"
Επόμενο άρθρο«Έθνος, φύλο, πολιτικές ταυτότητας, στις παραστατικές τέχνες και τον κινηματογράφο» - Διημερίδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών