Κύκλος θερινών σεμιναρίων στο θέατρο Πόρτα

Με τον Θωμά Μοσχόπουλο,
τη Σοφία Πάσχου και τον Κορνήλιο Σελαμσή

Συνεχίζεται και το καλοκαίρι στο ΠΟΡΤΑ ο κύκλος σταθερών σεμιναρίων με σκοπό την πιο άμεση και συστηματική επικοινωνία του θεάτρου με νέους καλλιτέχνες, ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Διδάσκουν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου, Θωμάς Μοσχόπουλος, καθώς και οι σταθεροί συνεργάτες του θεάτρου, Σοφία Πάσχου και Κορνήλιος Σελαμσής.

Με βασικό άξονα την υποκριτική αλλά όχι μόνο, τα Σεμινάρια στοχεύουν στην αποκρυπτογράφηση του κώδικα που διαμορφώνει το χαρακτήρα του θεάτρου, προσφέροντας, ταυτόχρονα, μια ευκαιρία γνωριμίας με την προσωπική δουλειά και το στίγμα νέων καλλιτεχνών, ηθοποιών και σκηνοθετών. Με πολλές και διαρκώς αυξανόμενες στον αριθμό μορφές άμεσης και έμμεσης συνεργασίας που χαρακτήρισαν τη φετινή χρονιά, ζητούμενο για το θέατρο παραμένει, τα Σεμινάρια να αποτελέσουν τη βάση μιας σταθερής μες στο χρόνο εξέλιξης και όχι απλώς το πεδίο μιας χρήσιμης αλλά ευκαιριακής συνάντησης.

Φέτος η προσπάθεια του ΠΟΡΤΑ βρίσκει αρωγό το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, το οποίο αναγνωρίζοντας τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των Σεμιναρίων, παρέχει υποτροφίες σε σπουδαστές, οι οποίοι είχαν συμμετοχή σ’ ένα δωρεάν Masterclass, το οποίο και ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με στόχο τη μελλοντική συνεργασία με το ΠΟΡΤΑ.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΩΜΑ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟ
Ο κύκλος μαθημάτων σκηνοθεσίας θα περιοριστεί σε έναν στενό κύκλο ενδιαφερόμενων που θα επιλεγεί βάσει βιογραφικού από τον Θωμά Μοσχόπουλο.
Ημερομηνίες: 22, 28 Ιουνίου και 1, 5, 6, 7, 8 Ιουλίου
Ώρες: 10.00 – 15.00
Διάρκεια: 35 ώρες (σε επτά 5ωρες συναντήσεις)
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων 6 μέγιστος 10
Κόστος συμμετοχής: 300 ευρώ + ΦΠΑ

ΚΥΚΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΝΗΛΙΟ ΣΕΛΑΜΣΗ

Το σεμινάριο του Κορνήλιου Σελαμσή απευθύνεται σε συνθέτες και μουσικούς ανεξαρτήτως υπόβαθρου, σε σκηνοθέτες και δραματουργούς.

Στρατηγικές Μουσικής Δραματουργίας στο Θέατρο

Το αντικείμενο του σεμιναρίου είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων που η μουσική λειτουργία μπορεί να προσφέρει, όταν έρχεται σε διάλογο με τη θεατρική πράξη. Με αφετηρία την ανάλυση αποσπασμάτων λογοτεχνικών και θεατρικών κειμένων και αντιστοίχως την προσέγγιση στοχευμένων μουσικών έργων, το σεμινάριο στοχέυει στον εμπλουτισμό της αντίληψής μας για το μουσικό γεγονός, πέρα από την οικεία συμπληρωματική στο θέατρο λειτουργία.

Τα κεντρικά θέματα που θα εξεταστούν στο σεμινάριο είναι: το ηχητικό γεγονός ως μουσική, οι μη περιγραφικές λειτουργίες της μουσικής, η βίωση και παραμόρφωση του σκηνικού χρόνου μέσα από τον ήχο, η δημιουργία ακουστών γεγονότων από τους επί σκηνής ως μουσική πράξη. Στη διαδικασία προσέγγισης αυτών των κεντρικών προβληματικών, πέρα από τη θεωρητική κατάρτιση, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα κληθούν να συνθέσουν και να συζητήσουν σύντομες ενότητες μουσικής δραματουργίας.

Ημερομηνίες: 26, 27 Ιουνίου και 3, 4, 10, 11 Ιουλίου
Ώρες: 11.00 – 15.00
Διάρκεια: 24 ώρες (σε έξι 4ωρες συναντήσεις)
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων 12 μέγιστος 20
Κόστος συμμετοχής: 180 ευρώ + ΦΠΑ

ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΘΩΜΑ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟ
Για πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια διοργάνωσης σεμιναρίων και masterclasses για επαγγελματίες ηθοποιούς από το ΠΟΡΤΑ, ο κύκλος των μαθημάτων του Θωμά Μοσχόπουλου ανοίγει και σε ενδιαφερομένους που δεν έχουν ακόμη αποφοιτήσει από τη δραματική σχολή.
Ημερομηνίες: 12, 13, 14, 15, 16 Ιουλίου
Ώρες: 10.00 – 15.00
Διάρκεια: 25 ώρες (σε πέντε 5ωρες συναντήσεις)
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων 15 μέγιστος 25
Κόστος συμμετοχής: 180 ευρώ + ΦΠΑ

Για εγγραφές στα Σεμινάρια και αποστολή βιογραφικού (απαραιτήτως με φωτογραφία): [email protected]

Προσοχή! Η επικοινωνία θα γίνεται μόνο μέσω της παραπάνω ηλεκτρονικής διεύθυνσης

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Με την ευγενική υποστήριξη
ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Προηγούμενο άρθροΕργαστήρια για παιδιά 3,4 Ιουνίου στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Επόμενο άρθροΣεμινάρια θεάτρου με δωρεάν διακοπές στη Θάσο!