Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η πρεμιέρα του «Ζ»

Με παρατεταμένο χειροκρότημα και πολλά μπράβο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018, η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της όπερας του Μηνά Μπορμπουδάκη «Ζ» στην κατάμεστη Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Όλοι οι συντελεστές της παραγωγής χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό και ιδιαιτέρως ο συνθέτης του έργου Μηνάς Μπορμπουδάκης, ο λιμπρετίστας και βραβευμένος συγγραφέας Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, η χαρισματική σκηνοθέτρια Κατερίνα Ευαγγελάτου, το εξαιρετικό καστ και το Ergon Ensemble.  Η πρώτη μεγάλη φετινή ανάθεση όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού «Ζ» για την δολοφονία του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963 εντάσσεται στο λυρικό ρεπερτόριο, στο πλαίσιο της πολιτικής αναθέσεων της Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ. Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας «ζωντάνεψε» μπροστά στα μάτια των θεατών σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης. Ανάμεσα στους θεατές βρέθηκαν ιστορικά πρόσωπα τα οποία συνδέονται με την υπόθεση Λαμπράκη, όπως ο ανακριτής της υπόθεσης και πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σαρτζετάκης, η σύζυγος και οι τρεις γιοι του Γρηγόρη Λαμπράκη, αλλά και ο συγγραφέας του έργου Βασίλης Βασιλικός και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τοποθετημένη στη δεκαετία του ’60, η όπερα «Ζ» εκτυλίσσεται σε δύο επίπεδα, της δράσης και των ιδεών και ξεχειλίζει από συναίσθημα, ένταση και οργή, με λεπτές αποχρώσεις χιούμορ. Οι ψίθυροι γίνονται κραυγές «Ζει, Ζει, ΖΕΙ!» σε ένα λυρικό έργο που τονίζει την ανθρώπινη διάσταση και μοιάζει σαν ένα εφιαλτικό όνειρο.

Ο συνθέτης Μηνάς Μπορμπουδάκης αντιμετωπίζει τα γεγονότα της δεκαετίας του ΄60 μέσα από το πρίσμα του 21ου αιώνα, συνθέτοντας ένα εξαιρετικό έργο, εμπνευσμένο και πρωτότυπο. Χρησιμοποιώντας από ηλεκτρονικά στοιχεία μέχρι κιθάρες δημιουργεί ένα «ασπρόμαυρο» ηχόχρωμα που υπηρετεί πιστά το λιμπρέτο. Κάθε ήχος αντιστοιχεί σε αισθήματα και λέξεις.

Έξοχο και το λιμπρέτο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού. Ο ίδιος ο συγγραφέας δημιούργησε ένα νέο κείμενο γεμάτο μουσικότητα που ακολουθεί τις θεατρικές αλλά και οπερατικές συμβάσεις.

Η χαρισματική Κατερίνα Ευαγγελάτου με την αιχμηρή ματιά της σκηνοθέτησε το «Ζ» με νεύρο, ένταση και αμεσότητα. Με έντονο το στοιχείο του ρεαλισμού, αλλά και μέσα σε μια σκοτεινή ποιητική ελευθερία, κατάφερε να δημιουργήσει ένα έργο που η δύναμή του φτάνει απευθείας στο κοινό.

Εντυπωσιακό μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια,  το σκηνικό της Εύας Μανιδάκη με τις εκατοντάδες παπαρούνες, το καφενείο, το αστυνομικό τμήμα και το πελώριο «Ζει» στον δεύτερο επίπεδο. Συνεπή προς το πνεύμα της εποχής και τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα. Οι φωτισμοί του Σίμου Σαρκετζή συνέβαλαν αποφασιστικά στη σκοτεινή και σκληρή ατμόσφαιρα του έργου.

Ο ηθοποιός Δημήτρης Παπανικολάου στον ρόλο του «Ζ» κέρδισε τις εντυπώσεις. Η υψίφωνος Τζίνα Φωτεινοπούλου ερμήνευσε με συγκινητικό τρόπο την Γυναίκα/Ψυχή. Μαζί τους οι νεότεροι και διακεκριμένοι λυρικοί πρωταγωνιστές Γιάννης Γιαννίσης, Aρκάδιος Ρακόπουλος, Χρήστος Κεχρής,  Βαγγέλης Μανιάτης, Διονύσης Τσαντίνης, Γιώργος Παπαδημητρίου, Βασίλης Δημακόπουλος, Μιχάλης Κατσούλης, Ιωάννης Κάβουρας, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Αναστασία Κότσαλη, Βασιλική Κατσουπάκη Όλγα Μπαλωμένου. 

 Το σπουδαίο Ergon Ensemble διεύθυνε ο συνθέτης Μηνάς Μπορμπουδάκης.

Επόμενες παραστάσεις: 8, 10, 11, 15, 17, 18 Μαρτίου & 14, 15, 17, 18 Απριλίου 2018

Πληροφορίες για την παράσταση: Εδώ

1 ΣΧΟΛΙΟ