Ο Ρούφους Γουέινραϊτ στο Ηρώδειο

ΜΟΥΣΙΚΗ
ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ρούφους Γουέινραϊτ
PRIMA DONNA

Σε μια μοναδική μουσική βραδιά, που ολοκληρώνει πανηγυρικά το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου επιστρέφουν στο Ηρώδειο και συμπράττουν με τον διάσημο νεϋορκέζο τραγουδιστή και τραγουδοποιό Ρούφους Γουέινραϊτ, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου. Μια βραδιά κάτω από την Ακρόπολη, που θα μας θυμίσει την αλησμόνητη Μαρία Κάλλας και θα ενισχύσει την αγάπη μας για την όπερα και το τραγούδι.

Κινηματογράφος, φωτογραφία, όπερα και ζωντανή περφόρμανς συναντιούνται στο πρώτο μέρος της ξεχωριστής αυτής παράστασης. Έξι χρόνια μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της πρώτης του όπερας Prima Donna στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ, ο Γουέινραϊτ παρουσιάζει για πρώτη φορά την «οπτικοποιημένη» εκδοχή της, επιστρατεύοντας δύο πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες: τον εικαστικό - κινηματογραφιστή Φραντσέσκο Βετζόλι και την διάσημη φωτογράφο Σίντι Σέρμαν.
Αποσπάσματα από την Prima Donna ερμηνεύουν τρεις λυρικοί τραγουδιστές: οι σοπράνο Τσέλια Κοστέα και Βασιλική Καραγιάννη, και ο τενόρος Antonio Figueroa. Παράλληλα θα προβάλλεται το φιλμ με εικόνες της θρυλικής Μαρίας Κάλλας που δημιουργεί ειδικά γι’ αυτό το πρότζεκτ ο Φραντσέσκο Βετζόλι, ενώ η βιντεο-προβολή κορυφώνενται με την εμφάνιση της Σίντι Σέρμαν. Η Prima Donna είναι εμπνευσμένη από μια σειρά συνεντεύξεων που είχε δώσει στο παρελθόν η αξεπέραστη ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας, μιλώντας για το ρόλο της ως πρίμαντονα, την δύναμη αλλά και την μοναξιά που κρύβει.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, ο Ρούφους Γουέινραϊτ θα ερμηνεύσει μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του, κάποιες αγαπημένες μελωδίες του Μπρόντγουεϋ και λίγη όπερα. Η εκτέλεση που γίνεται με τη συνοδεία ορχήστρας και με την έκτακτη εμφάνιση της Νένας Βενετσάνου, στοχεύει στη δημιουργία ανάλαφρης ατμόσφαιρας που θα προσδώσει στη βραδιά εορταστικό χαρακτήρα. «Ακούγοντας τις γνωστές μελωδίες μου, οι θεατές μπορούν να απολαύσουν και –αν το επιθυμούν– να ταξιδέψουν στον παράδοξο και θαυμαστό κόσμο της Όπερας, σ’ ένα ταξίδι που εκείνη τη βραδιά θα έχουμε κάνει όλοι μαζί.» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Ρούφους Γουέινραϊτ δηλώνει για τη βραδιά στο Ηρώδειο: «Από μουσική άποψη, το κοντσέρτο αυτό είναι ένας τρόπος να συνδυάσω πανηγυρικά τρία πράγματα που αγαπώ πολύ: την όπερα, μια μουσική φόρμα με την οποία ασχολούμαι πολλά χρόνια, από τότε που έγινα φανατικός θαυμαστής της στην ηλικία των 13 ετών· τα τραγούδια μου με τα οποία δείχνω την αγάπη μου για την ανθρώπινη φωνή και την εκφραστικότητά της (είτε πρόκειται για όπερα είτε για ποπ μουσική)· και τέλος, το πάθος μου για τη συμφωνική μουσική, ως συνθέτης και ως ερμηνευτής

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

PRIMA DONNA

Ένα οπτικό-συμφωνικό κοντσέρτο

[ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ]

 

Πρωτότυπη μουσική RUFUS WAINWRIGHT

Σκηνοθεσία φιλμ FRANCESCO VEZZOLI

Ειδική συμμετοχή CINDY SHERMAN

 

Εμπνευσμένο από την ομώνυμη όπερα του Ρούφους Γουέινραϊτ

Λιμπρέτο Rufus Wainwright & Bernadette Colomine

Διεύθυνση καλλιτεχνικού σχεδιασμού Cloe Floirat
Συμπράττει η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

Μουσική διεύθυνση Γιώργος Πέτρου

 

Ερμηνεύουν

Régine Saint Laurent Τσέλια Κοστέα σοπράνο

Marie Βασιλική Καραγιάννη σοπράνο

André Letourneur Antonio Figueroa τενόρος

Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας

 

Στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

Μετάφραση: Δημήτρης Κοσμίδης

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

Συναυλία με τον Rufus Wainwright

 

Έκτακτη συμμετοχή

Νένα Βενετσάνου τραγούδι

Μιχάλης Χατζόπουλος κιθάρα

Δημήτρης Γούζιος βιολοντσέλο

 

Σολίστ

Τσέλια Κοστέα σοπράνο

Βασιλική Καραγιάννη σοπράνο

Antonio Figueroa τενόρος

 

Τα φορέματα των σολίστ είναι μια ευγενική παραχώρηση της Λουκίας.

Rufus Wainwright «Hallelujah»: https://www.youtube.com/watch?v=LQK4YfiPj1Q

Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Gulbenkian Foundation, Hong Kong Arts Festival Οργάνωση παραγωγής: Les Visiteurs du Soir [Olivier Gluzman, Joëlle Bellemonte, Sophie Hossenlopp]

Παραγωγή (Rufus Wainwright): Paula Quijano [Little Empire Music]

Παραγωγή (Francesco Vezzoli): Luca Corbetta

Ευχαριστίες: Jörn Weisbrodt, Teddy Wainwright

Φωτογραφικό υλικό: Cindy as Regine, Delia Brown, 2015, Ευγενική παραχώρηση Joshua White/JWPictures.com

 
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Athens Democracy Forum, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, 13 – 15 Σεπτεμβρίου. Οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν πανηγυρικά στο Ηρώδειο.

 

 

Ώρα έναρξης: 21.30
Τιμές εισιτηρίων
VIP: 35€ Ζώνη Α: 30€, Ζώνη Β: 25€, Ζώνη Γ: 15€, 10€ (φοιτητικό)
Άνω Διάζωμα: 10€, 5€ (φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ)

 

 

Εισιτήρια για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μπορείτε να εξασφαλίσετε:

 

Κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου).
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-17:00, Σάββατο: 9:00-15:00.

Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων και ανοίγουν δύο ώρες πριν την ώρα έναρξης των παραστάσεων. Εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας.