Ο «Τίμων ο Αθηναίος» στο 6ο Interferences International Theatre Festival 2018,Cluj στη Ρουμανία 

Το Εθνικό Θέατρο, την περασμένη Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, συμμετείχε στο 6ο Interferences International Theatre Festival 2018 Cluj,  παρουσιάζοντας το  έργο «Τίμων ο Αθηναίος» των Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Τόμας Μίντλτον, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.  Η παράσταση ενθουσιάσε το κοινό στην Cluj, το οποίο επί πέντε λεπτά χειροκτροτούσε όρθιο τους ηθοποιούς. 

Η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «έκλεισε» το 6ο Interferences International Theatre Festival 2018,Cluj το οποίο διεξάγεται κάθε δυο χρόνια,  παρουσιάζοντας  παραστάσεις καταξιωμένων δημιουργών από όλο τον κόσμο.  

Στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ συμμετείχαν δεκαπέντε θέατρα από δεκατρείς χώρες και μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν παραστάσεις των: Toni Servillo, Luk Perceval, Milo Rau, Anna Badora, Gábor Tompa,  Cezary Tomaszewski,  Csaba Horváth,  Balázs Benő Fehér,  András Urbán,  Attila Vidnyászky, Ilan Ronen, Adrian Sitaru, Klim Kozinsky αλλά και του  Eimuntas Nekrošius, που μόλις πριν λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή.  Οι παραστάσεις και οι συμπληρωματικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Φεστιβάλ σκοπό είχαν το διάλογο μεταξύ των χωρών σχετικά με την 100η επέτειο από το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου.

Υπόθεση

Ο Τίμων, άρχοντας στην πόλη των Αθηνών τον 5ο αιώνα π.Χ., ζει πολύ πέρα από τις οικονομικές του δυνατότητες. Ξοδεύει την περιουσία του σε δώρα προς φίλους και απολαύσεις στις οποίες συμμετέχει ολόκληρος ο αντρικός κόσμος της Αθήνας. Σύντομα οι φιλίες του Τίμωνα θα δοκιμαστούν και όσοι ευεργετήθηκαν από τον ίδιο θα κληθούν να αποδείξουν τη φιλία τους απέναντί του.  Ο Σαίξπηρ εμπνέεται από ένα υπαρκτό πρόσωπο της αρχαίας Αθήνας. Συνεργάζεται με έναν από τους δημοφιλέστερους δραματουργούς της εποχής του, τον Τόμας Μίντλτον, και μας δίνει τον Τίμωνα. Έργο «υβρίδιο» μιας περιόδου αναζήτησης και πειραματισμού του μεγάλου δραματουργού, αποτελεί το ίχνος του εγχειρήματός του με μια φόρμα δίχως προηγούμενο σε άλλα έργα του.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Nίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική σύνθεση: Λύσσανδρος Φαληρέας
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση: Μαρία Σμαγιέβιτς
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ευμορφία-Μελίνα Κουκουτσάκη

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Βασίλης Ανδρέου: Τίμων ο Αθηναίος

Αργυρώ Ανανιάδου,   Γιώργος Δαμπάσης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας, Φώτης Κουτρουβίδης, Αναστάσης Λαουλάκος, Φοίβος Μαρκιανός, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Αρης Τρουπάκης, Μάνος Στεφανάκης, Aντιγόνη Φρυδά.

Σημείωση: Δεύτερη περίοδος παραστάσεων 07/02/2019-03/03/2019

Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή