Οι πρώτοι εφτά μήνες στα ~Μελένια Λεμόνια~ και 97 σεμινάρια προσβάσιμα στο διαδίκτυο (τα 33 δωρεάν)

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΦΤΑ ΜΗΝΕΣ ΣΤΑ ~ΜΕΛΕΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ~

(Νοέμβριος 2020 – Μάιος 2021)

και 97 σεμινάρια προσβάσιμα στο διαδίκτυο (τα 33 δωρεάν).

Κάνω σεμινάρια επί 14 χρόνια - από το 2007. Στους σκληρούς δίσκους των κατά καιρούς υπολογιστών μου μετράω περισσότερες από 1350 ηχογραφήσεις ή μαγνητοσκοπήσεις τρίωρων και τετράωρων σεμιναρίων σε Αθήνα, σε Θεσσαλονίκη και -την τελευταία χρονιά- στις πλατφόρμες του Διαδικτύου. Ετούτα τα σεμινάρια ήταν και είναι η βασική μου εργασία - και η βασική βιοποριστική μου δυνατότητα. Σε αυτά τα σεμινάρια μίλησα σχεδόν για κάθε πτυχή του δυτικού πολιτισμού: για λογοτεχνία, για ζωγραφική, για θέατρο, για κινηματογράφο, για Ιστορία, για θρησκεία, για φιλοσοφία, για αλχημεία, για πορνογραφία, για γεωπολιτική, για σημειολογία - για τον ~Θεό~ και τον ~Διάβολο~, για τον Παράδεισο και την Κόλαση, για την τραγωδία και τον Μπέκετ, για τον Σαίξπηρ και τον Ταρκόφσκι, για τον Δάντη και τον Κάφκα, για τον Τζιότο και για τον Τσέχοφ, για τα Ομηρικά Έπη και για το Ολοκαύτωμα. Ένα ατέλειωτο και χαοτικό σύνθεμα σκέψεων, στοχασμών, συνδέσεων και επαγωγών μοιράστηκε σε κοντά 5.000 χιλιάδες ανθρώπους στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Και ουσιαστικά μένουν σκορπισμένα -όσο και όπως αντέχουν- μέσα στην ψυχή και την μνήμη όσων τα άκουσαν. Τους τελευταίους πέντε μήνες (από τον Νοέμβριο του 2020) κατάφερα (με την βοήθεια της αδελφής μου Αγγελικής, του Νίκου Σταυρόπουλου και όλων των συμμετεχόντων, παλιότερων και καινούριων) να δώσω σχήμα σε ένα όνειρο όλων αυτών των χρόνων. Ποιο ήταν αυτό: τα σεμινάρια να μην χάνονται μετά το τέλος τους αλλά να παραμένουν στο Διαδίκτυο και να σχηματίσουν ένα πλέγμα στοχαστικών ομφάλιων λώρων. Έτσι μονάχα μπορεί να σχηματιστεί η γνώση: ως το σύνολο των ομφάλιων λώρων που ζωοδοτούν τον κόσμο μας αλλά και την πνευματική συγκρότηση του καθενός μας. Αυτό είναι για μένα η ανοιχτή διαδικτυακή ακαδημία των ~μελένιων λεμονιών~ που ξεκίνησε των Νοέμβριο του 2020. Πλέον τα ζωντανά σεμινάρια βιντεοσκοπούνται και ανεβαίνουν στο Διαδίκτυο μαζί με όλην την συζήτηση που ακολουθεί (την οποία θεωρώ ισοδύναμο, αν όχι σημαντικότερο, κομμάτι του σεμιναρίου). Και πλέον στην πλατφόρμα του Πολυχώρου Πόλις μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει, σε όποιον χρόνο το επιθυμεί, το σύνολο κάθε πνευματικής ενότητας. Πιο συγκεκριμένα, ήδη υπάρχουν ανεβασμένα για on demand παρακολούθηση ανα πάσα στιγμή, τα ακόλουθα σεμινάρια: ΔΩΡΕΑΝ (33 σεμινάρια)

~ ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΥΣΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. 30 σεμινάρια για την βιοπολιτική και πολιτισμική ιστορία των σημαντικότερων πόλεων του κόσμου (προφέρονται δωρεάν εδώ:https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-poleis-all/)

~ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ. 3 σεμινάρια για την παρουσία των αγγέλων στην τέχνη (από την Αγγελική Τριαρίδου - προσφέρονται δωρεάν εδώ: https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-angels/)

~ ΜΕ ΑΝΤΙΤΙΜΟ (64 σεμινάρια)

~ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΘΕΑΤΡΟ. 24 σεμινάρια με την ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου (συνολική τιμή 150 Ευρώ - Η αρχαία τραγωδία: https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-tragedy-all/ Το θέατρο Σαίξπηρ: https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-shakespeare-all/ * Το σύγχρονο παγκόσμιο θέατρο: https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-theater-all/)

~ ΟΙ ΜΟΝΟΘΕΪΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. 8 σεμινάρια με την ιστορία των μονοθεϊσμών και το πρόσωπο του Χριστού (συνολική τιμή 60 Ευρώ: https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-theos-all/ * https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-jesus-all/)

~ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΧΡΏΣΕΩΝ. 8 σεμινάρια με την ιστορία των χρωμάτων μέσα στην τέχνη και την ιστορική εξέλιξη (από την Αγγελική Τριαρίδου: συνολική τιμή 60 Ευρώ * https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-colors-all/ και https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-colorshades-all/)

~ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ. 8 σεμινάρια με την ιστορία του αμερικάνικου κινηματογράφου (τιμή 50 Ευρώ - εδώ: https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-cinema1-all/)

~ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ. 8 σεμινάρια με την ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου (Τιμή 50 Ευρώ: https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-cinema2-all/)

~ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΩΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΩΣ ΔΙΑΡΚΕΣ ΠΑΡΩΝ. 8 σεμινάρια για το Ολοκαύτωμα, την προ-ιστορία του και την αποτύπωσή του στην τέχνη και τον στοχασμό της Δύσης (Τιμή 50 Ευρώ: https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-shoah-all/)

~ Ήδη έχουν ανοίξει οι εγγραφές για το σεμινάριο του Ιουνίου του 2021: Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ. (Εγγραφές εδώ: https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-20century-all/)

~ Ολόθερμες ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες. Δίχως αυτούς δεν θα υπήρχε τίποτε. Θανάσης Τριαρίδης - αρχή του καλοκαιριού του 2021