Η ζωή είναι όνειρο

Αρχείο Παίχτηκε από 05/05/2019 έως 06/05/2019
στο Διέλευσις - Πολυχώρος Πολιτισμού
Διάρκεια: 130' (με διάλειμμα)
Συγγραφέας: Καλντερόν ντε λα Μπάρκα
Σκηνοθέτης: Χρυσάνθη Κορνηλίου
Φωτισμοί: Γιάννης Ζέρβας
Ερμηνεύουν: με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Τάσος Αντωνίου, Γιάννης Δαφνιωτίδης, Βίκυ Ευαγγέλου, Γιάννης  Λαμπρόπουλος, Μαρία Μαλούχου, Χάρις Συμεωνίδου, Πέτρος Τσαπαλιάρης

Περιγραφή

Το έργο εστιάζει στην αξία της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και στη δυνατότητά του να εκφράσει τον καλύτερο εαυτό του παρά τις δυσμενείς συνθήκες που εμποδίζουν αυτή την πραγμάτωση. Η σύγκρουση μεταξύ ελεύθερης βούλησης και προδιαγεγραμμένης μοίρας δείχνει πως ο άνθρωπος μπορεί να είναι νικητής. Σε μια εποχή που συνήθως ο άνθρωπος μοιρολατρεί, νοιώθει πιεσμένος και καταπιεσμένος, έχει σημασία να τονωθεί η δυνατότητά του να είναι κυρίαρχος στη ζωή του και δημιουργός ενός καλύτερου μέλλοντος.

Περισσότερα

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις, κλείνοντας φέτος 8 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας παρουσιάζει στη Θεατρική Σκηνή από την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου το έργο του Καλντερόν ντε λα Μπάρκα «Η ζωή είναι όνειρο» σε σκηνοθεσία Χρυσάνθης Κορνηλίου.

Όλα αυτά τα 8 χρόνια, η Χρυσάνθη Κορνηλίου με συνέπεια και πολύ σεβασμό, παρουσιάζει μια θεατρική πρόταση, κάνοντας έτσι, τον μικρό αυτό πολυχώρο στην καρδιά της Κυψέλης, μια κοιτίδα πολιτισμού.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το «Η ζωή είναι όνειρο» του Καλντερόν ντε λα Μπάρκα θεωρείται το αρτιότερο έργο του, εφάμιλλο της σαιξπηρικής δραματουργίας. Στην μυθοπλασία του έργου, ένας σοφός βασιλιάς μυημένος στις εσωτερικές επιστήμες και κυρίως στην αστρολογία, προβλέποντας από τις θέσεις και τις κινήσεις των άστρων ότι ο γιος του θα γίνει ένα ανθρωπόμορφο τέρας, τον φυλακίζει σ’ ένα κάστρο με συντροφιά μόνο έναν παιδαγωγό δάσκαλο, για να του διδάξει ό,τι μπορέσει περισσότερο. Στην πορεία όμως του έργου ο γιος του, μέσα από διαδοχικούς προβληματισμούς αποφασίζει να νικήσει τα κατώτερα ένστικτά του, αυτά που είχαν προβλέψει τα άστρα και ήταν η αιτία της φυλάκισής του και να αναδείξει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, με αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτός με ενθουσιασμό, όχι μόνο από τον πατέρα του, αλλά και από ολόκληρο το λαό.

Με τον  έξυπνο τρόπο της μυθοπλασίας, που είναι διαμορφωμένο το έργο του Καλντερόν ντε λα Μπάρκα, ένα είδος παραμυθιού που κατάγεται από την ανατολή, δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσει κανείς με την βασική ιδέα του έργου, σε ένα ευρύ φάσμα κοινού όλων των ηλικιών.

Διεύθυνση παραγωγής: Σωτήρης Οικονόμου
Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Αντωνίου
Χειρισμός κονσόλας φωτισμού & ήχου: Γιώτα Φώτου
Φωτογραφίες: Αρίων Κουρκουβέλης
Γραμματειακή υποστήριξη: Άλκηστις Κοντοπούλου
Social Media: 4P Productions

 

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αξίες και ιδανικά που παραμένουν ζωντανά στο πέρασμα των αιώνων .Μηνύματα μοναδικά , ωραία πλοκή και ηθοποιία που μέσα σε ένα πολύ μικρό θεατρικό χώρο μας μετέφεραν σε άλλες εποχές.Τελικά η ζωή είναι όνειρο !!!!!!!Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

  2. Ονειρεμένη παράσταση! Λιτά και απέριττα σκηνικά και κουστουμια,, μα ερμηνείες με στόμφο και ένα κείμενο καταπληκτικό και με βαθιά νοήματα.
    Μυστηριωδης πλοκή και ένταση, χωρίς να λειψουν ατάκες που θα προκαλέσουν γέλιο!

  3. H ζωή είναι όνειρο, ένα πολύ δυνατό θεατρικό έργο με πλούσια μηνύματα, ύμνος στην ελεύθερη βούληση και στην θέληση του ανθρώπου να αντιταχθεί με σθένος στην προκαθορισμένη μοίρα του και να ορίσει το δικό του πεπρωμένο κάνοντας την ζωή του και τον κόσμο στον οποίο
    ζει ένα καλύτερο μέρος. 'Ενα μωρό όταν γεννιέται,είναι τελείως γυμνό απο οποιεσδήποτε προκαταλήψεις, δεισιδαιμονίες, είναι ένα άγραφο χαρτί και έχει ανάγκη απο στοργή,καθοδήγηση και σωστή ανατροφή απο την κενή προδιαγραμμένη κακή μοίρα του, ακριβώς για να μην γίνει το τέρας που τόσο φοβάται ο πατέρας του. Υπέροχη η σκηνοθετική απόδοση της παράστασης απο την κυρία Χρυσάνθη Κορνηλίου, καθώς εκπληκτικές είναι και οι ερμηνείες των ηθοποιών που προσέγγισαν το έργο με τον δέοντα σεβασμό. ΄Ενα έργο ύμνος, φόρος τιμής στο σαιξπηρικό πνεύμα. Συγχαρητήρια θεατρομανία, συνεχίστε δυνατά την προσπάθεια!!!!!!!!!

  4. Πολυ καλη παρασταση,ενος εργου ποταμου με πυκνα νοηματα.Απολυτος σεβασμος στο κειμενο με τους μακροσκελεις μονολογους,εμπνευσμενη σκηνοθεσια,πειθαρχημενοι ηθοποιοι,αποδεικνυουν πως οι περιορισμενες δυνατοτητες του χωρου δεν αποτελουν εμποδιο.Μπραβο.

  5. Άλλη μια παράσταση-μυσταγωγία της Χρυσάνθης Κορνήλιου.Δύσκολα και πυκνά νοήματα όμορφες ερμηνείες ατμοσφαιρική σκηνοθεσία ωραία μηνύματα.Παλιά όσο και σημερινή.Αφιερωμένη σ αυτο το μεγάλο θηρίο τον άνθρωπο και στην εξημέρωση του.

  6. Ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες της χρονιάς.Πλοκη ηθοποιία και ο χώρος ζεστός.Η μουσική έδενε υπέροχα Μεταφέρθηκε κάποιους αιώνες πίσω όμως οι αξίες τα ιδανικά είναι αναλλοίωτα στο χρόνο.Ευγε για την πολύ καλή παρουσία όλων.Φυγαμε πολύ γεμάτοι.Μακαρι να ξαναδούμε σε αυτόν τον όμορφο χώρο και άλλα σημαντικά έργα Σας ευχαριστώ για την όμορφη βραδιά