Έξοδος

Αρχείο Παίχτηκε από 24/10/2015 έως 28/10/2015
στο Αργώ
Διάρκεια: 80' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Θεατρική ομάδα ANIMA
Διασκευή: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Σκηνοθέτης: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Ερμηνεύουν: Νικολίνα Καραθύμιου, Κατερίνα Μπιλάλη, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Γιώτα Τσιότσκα, Στέλλα Γρίβα. Και η 90χρονη: Ζωή Πετροπούλου

Περιγραφή

Οι ηρωίδες της παράστασης «ΕΞΟΔΟΣ», η Μόσχω Τζαβέλα, η Ηλέκτρα Αποστόλου, η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Λέλα Καραγιάννη, Σουλιώτισσες και Μεσολογγίτισσες, εργάτριες και ανώνυμες αγωνίστριες, ζωντανεύουν στη σκηνή από πέντε γυναίκες ηθοποιούς -Νικολίνα Καραθύμιου, Κατερίνα Μπιλάλη, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Γιώτα Τσιότσκα και Στέλλα Γρίβα- και συναντούν την 90χρονη αγωνίστρια Ζωή Πετροπούλου που αφηγείται ζωντανά στη Σκηνή τη δική της μάχη και ιστορία.

Περισσότερα

Έγινε sold out όπου παρουσιάστηκε, απέσπασε πολύ καλές κριτικές και εγκωμιαστικά σχόλια των ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων, είχε μεγάλη αποδοχή από το κοινό, φιλοξένησε συγκινητικές συναντήσεις και συζητήσεις. Η «ΕΞΟΔΟΣ», που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, επιστρέφει για πέντε (5) παραστάσεις, στο Θέατρο Αργώ (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210-5201.684) από 24 έως 28 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 8:00μμ., σε ημερομηνίες που έχουν επιλεγεί συμβολικά κοντά στην εορτή της 28ης Οκτωβρίου.

Οι ηρωίδες της παράστασης «ΕΞΟΔΟΣ», η Μόσχω Τζαβέλα, η Ηλέκτρα Αποστόλου, η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Λέλα Καραγιάννη, Σουλιώτισσες και Μεσολογγίτισσες, εργάτριες και ανώνυμες αγωνίστριες, ζωντανεύουν στη σκηνή από πέντε γυναίκες ηθοποιούς -Νικολίνα Καραθύμιου, Κατερίνα Μπιλάλη, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Γιώτα Τσιότσκα και Στέλλα Γρίβα- και συναντούν την 90χρονη αγωνίστρια Ζωή Πετροπούλου που αφηγείται ζωντανά στη Σκηνή τη δική της μάχη και ιστορία.

Μια παράσταση που έχει εξελιχθεί σε θέατρο-ντοκουμέντο, όπου πολλές παλιές και νέες αγωνίστριες συναντήθηκαν στο διάστημα που παίχτηκε ολόκληρο τον περασμένο χρόνο [στην Αθήνα στο Studio Μαυρομιχάλη και το Θέατρο ΘΗΣΕΙΟΝ, στη Θεσσαλονίκη-Θέατρο Φαργκάνη και στην Πάτρα-Θέατρο Λιθογραφείον].

Το έργο διαπραγματεύεται το ερώτημα: Εγώ θα έβαζα σε κίνδυνο την ζωή μου για κάτι μεγαλύτερο και ανώτερο από το ατομικό; Και τι είναι η πατρίδα σήμερα και τότε; Το θέμα της παράστασης στοχεύει να αναδείξει τις αντιφάσεις, τους δισταγμούς, τις αποφάσεις, εν τέλει τον ρόλο των γυναικών στη διάρκεια της Νεοελληνικής Ιστορίας, μέσα από τη διαφορετικότητα του γυναικείου ψυχισμού.

Η «ΕΞΟΔΟΣ» παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα Anima, που συνεχίζει την θεατρική της έρευνα πάνω στην ανάδειξη της γυναικείας οπτικής και στην άρθρωση ενός ισότιμου γυναικείου λόγου. Το κείμενο της παράστασης συντίθεται από αφηγηματικά κείμενα-μονολόγους, αλλά και αληθινές μαρτυρίες γυναικών που έδρασαν στην επανάσταση του 1821, στον πόλεμο του 1940, στον εμφύλιο και μέχρι σήμερα.

Η ιδέα της σκηνοθεσίας:
Με αφετηρία το περιβάλλον μιας πειραγμένης εθνικής εορτής -κάτι μεταξύ 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου- την οποία οι ηθοποιοί προετοιμάζουν χρησιμοποιώντας υλικά από εθνικούς εορτασμούς, όπως ποιήματα, εικόνες, τραγούδια, απαγγελίες, στεφάνια, παρελάσεις και άλλα, αποδομείται και επαναδομείται η ιδέα του εθνικού. Στόχος της παράστασης είναι να ξαναδιαβάσουμε με καινούριο τρόπο το 1821 και το 1940, ώστε τα κείμενα αυτά να αποκτήσουν σάρκα και οστά και να φέρουν πραγματικά, σημερινά, επίκαιρα διλήμματα, γιατί ‘Ηρωας μπορεί να είναι κάποιος από εμάς, όταν βρεθεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία - Διασκευή: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Κείμενο: Θεατρική ομάδα ANIMA
Δραματουργική επεξεργασία: Κυριακή Σπανού
Σκηνογραφία - Κοστούμια: Μάρθα Φωκά
Επιμέλεια Κίνησης - Χορογραφίες: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Πρωτότυπη Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Σχεδιασμών φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής

Παραγωγή: Θεατρική ομάδα ANIMA σε συνεργασία με την Καλλιτεχνική Εταιρεία Αργώ

Η oμάδα ΑΝΙΜΑ στο youtube : http://www.youtube.com/user/ANIMATHEATRE

Ομάδα ΑΝΙΜΑ - Facebook Page: https://www.facebook.com/anima.theatre

Βίντεο

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καταπληκτικη παρασταση η οποια μας ξυπνησε μνημες του παρελθοντος της Ελλαδας μεσα από την αναπαρασταση των ηρωιδων της Ελλαδας από τις ηθοποιούς της παράστασης!Εμφανιση-εκπληξη η Κα Πετροπουλου που αφηγείται τα μαρτυρια που εζησε στην εξορια της στην Μακρονησο!

  2. Ένα μεγάλο μπράβο στις πέντε έξοχες performers όπως επίσης και στην σκηνοθέτιδα Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη! Έδειξαν ότι με απλά και λιτά μέσα μπορούν να αποδοθούν με θάρρος, παρρησία, ειλικρίνεια και σεβασμό στις ιστορικές στιγμές και μορφές, υπέροχα συναισθήματα και μέγιστες εξάρσεις του ανθρώπινου πνεύματος.. Ευχαριστώ πολύ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για την ευκαιρία που μου δώσατε να παρακολουθήσω αυτή την καθηλωτική παράσταση..! Να είστε όλοι καλά! Καλή συνέχεια!

  3. Το προηγούμενο Σάββατο παρακολούθησα το έξοχο 'Εξοδος στο θέατρο Αργώ. Οι 5 υπέροχες ηθοποιοί μας συγκλόνισαν με τις γλαφυρές, εκφραστικές και βαθιά συναισθηματικές ερμηνείες τους.. Πάνω στην σκηνή παρακολουθήσαμε αναπαράσταση από σημαντικές ιστορικές στιγμές του έθνους μας αλλά και σημαδιακές εικόνες από τη ζωή και την δράση μεγάλων ηρωΐδων του γένους μας που σημάδεψαν τη ιστορική πορεία και εξέλιξη του ελληνισμού στους νεώτερους χρόνους.. Ήταν όλες τους μοναδικές γιατί ερμήνευσαν με την ψυχή και την καρδιά..! Η παρουσία της κ. Ζωής Πετροπούλου, στο τέλος της παράστασης, έρχεται να κλείσει με τον πιο ειλικρινή, ανιδιοτελή και περήφανο τρόπο το φιλοσοφημένο, ανθρώπινο και μεστό σχόλιο της παράστασης πάνω στην νεώτερη ιστορία της πατρίδας μας..

  4. Μια εξαιρετική παράσταση που αφηγείται την αντίσταση των Ελληνίδων από το 1821 μέχρι το 1950 περίπου.Κάθε ηθοποιός ερμηνεύει μια ηρωίδα χωρίς κενά στο λόγο και χωρίς τα χρονικά κενά.Οι ερμηνείες τους καθηλωτικές!!Όλες οι ηθοποιοί είναι καταπληκτικές σε μια παράσταση που δεν χαλαρώνεις καθόλου και στο τέλος εμφανίζεται η κα Πετροπούλου που μας αφηγειται την ιστορία της.Και τι να πεις εδώ,εδώ υπάρχει χώρος μόνο για τη συγκίνηση!!Την παράσταση τη συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους και σε παιδιά από 10 ετών και πάνω.Σας ευχαριστώ!!!!

  5. Μια καταπληκτική παράσταση με εξαιρετικές ερμηνείες από όλες τις ηθοποιούς όπου η κάθε μια ενσάρκωσε και από μια ηρωίδα, από το 1921 έως και το 1950, την παράσταση βέβαια έκλεψε η 90χρονη κα Πετροπούλου που αφηγείται επι σκηνής την δική της μάχη και Αγώνα. Πολύ καλή σκηνοθεσία, ενδιαφέρουσα η διάλεξη στο τέλος της παράστασης από τον καθηγητή πανεπιστημιου. Ευχαριστώ πολύ το Θεατρομάνια για την πρόσκληση.