Αυλοί και Χρώματα

Αρχείο Παίχτηκε από 28/03/2020 έως 28/03/2020
στο Μπενάκη - Μουσείο

Περιγραφή

Συνεχίζοντας τη φετινή σειρά συναυλιών στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, υπό τη διεύθυνση προσκεκλημένων αρχιμουσικών, η Φιλαρμόνια υποδέχεται στον Κροάτη μαέστρο Miran Vaupotić το Σάββατο, 28 Μαρτίου στις 20:30.

Περισσότερα

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στο Μουσείο Μπενάκη

 Βαρύαυλος και ευθύαυλος. Να δυο «ξεχασμένες» σχεδόν λέξεις, οι ελληνικές ονομασίες για τα δύο πνευστά όργανα που θα αναλάβουν τον ρόλο των σολίστ στην μαρτιάτικη συναυλία της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών: το φαγκότο και το κλαρινέτο.

Το κεντρικό έργο του προγράμματος είναι το διπλό κοντσερτίνο για κλαρινέτο και φαγκότο του Ρίχαρντ Στράους. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία έργα του μεγάλου Βαυαρού συνθέτη, και το τελευταίο του αμιγώς οργανικό, που γράφτηκε το 1947 και πρωτοπαίχτηκε το 1948. Σολίστ στο κοντσέρτο αυτό είναι ο κλαρινετίστας Άγγελος Πολίτης και ο φαγκοτίστας και μέλος της Φιλαρμόνιας, Βασίλης Πριόβολος.

Η συναυλία θα ανοίξει με το μοναδικό συμφωνικό έργο της ύστερης συμφωνικής περιόδου του Ρίχαρντ Βάγκνερ, το «συμφωνικό ποίημα δωματίου» Ειδύλλιο του Σίγκφριντ, που γράφτηκε στα 1870/71 και βασίστηκε σε θέματα από την ομώνυμη όπερα του συνθέτη, που αποτελεί το 3ο μέρος της Τετραλογίας «Δαχτυλίδι του Νιμπελούνγκεν». Πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα της συνθετικής τέχνης του μεγάλου μουσικοδραματουργού, που αφιερώθηκε στη σύζυγό του Κόζιμα, απαράμιλλο δείγμα λεπταίσθητου χειρισμού της ηχοχρωματικής παλέτας.

Τέλος, η συναυλία θα κλείσει καλωσορίζοντας την άνοιξη με ένα έργο γεμάτο φως κι αισιοδοξία, την 5η Συμφωνία, σε Σι ύφεση μείζονα του Φραντς Σούμπερτ.

 

Πρόγραμμα:

Richard Wagner, Ειδύλλιο του Σίγκφριντ, WWV 103
Richard Strauss, Duet Concertino για κλαρινέτο και φαγκότο, TrV 293
Franz Schubert, Συμφωνία αρ. 5, σε Σι ύφεση μείζονα, D.485

Σολίστ: Άγγελος Πολίτης, κλαρινέτο, Βασίλης Πριόβολος, φαγκότο
Μουσική διεύθυνση: Miran Vaupotić
Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών: https://www.apho.gr/

Φωτογραφίες