129

Camerata Junior

Αρχείο Παίχτηκε από 18/05/2019 έως 18/05/2019
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Περιγραφή

Ανανεωμένη στη σύνθεσή της και με νέο μαέστρο τον Νίκο Χαλιάσα, η Camerata Junior - Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει το φετινό της ρεπερτόριο στην καθιερωμένη ανοιξιάτικη συναυλία της στο Μέγαρο, το Σάββατο 18 Μαΐου στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος.

Περισσότερα

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Η συναυλία αρχίζει με το παιδικό τμήμα της Ορχήστρας να ερμηνεύει:

το Φεστιβάλ Ροντό, πολύ γνωστή μελωδία από τη σκηνική μουσική (“Abdelazer Suite”) που έγραψε ο Άγγλος συνθέτης της εποχής μπαρόκ Χένρυ Πέρσελ (1659-1695) και τα εξίσου μελωδικά κομμάτια Toccatina του Αμερικανού Γουίλιαμ Χόφελτ (γενν. 1952) και Mishima του Φίλιπ Γκλας (γενν. 1937). To παιδικό τμήμα ολοκληρώνει την εμφάνισή του με το χαρούμενο «ποπ» τραγούδι Plink, plank, plunk! του επίσης σύγχρονου Αμερικανού συνθέτη Λιρόι Άντερσον (1908-1975).

Τη σκυτάλη παίρνουν οι έφηβοι του νεανικού τμήματος, που ερμηνεύουν με μπρίο αλλά και επαγγελματισμό ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ρεπερτόριο:

τη γνωστή Σουίτα St. Paul, που έγραψε ο Βρετανός συνθέτης Γκούσταβ Χολστ (1874-1934) για τις μαθήτριες της Σχολής Θηλέων του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, όπου δίδασκε,

τη σύγχρονη σύνθεση Canzona για έγχορδα του δικού μας, διεθνώς καταξιωμένου, Χρίστου Παπαγεωργίου (γενν. 1967), τρία έργα για σόλο βιολί και ορχήστρα εγχόρδων του πιανίστα και συνθέτη από το Αζερμπαϊτζάν Ιλία Μιρζάεφ (γενν. 1961) και

το υπέροχο κοντσέρτο για δύο βιολιά του Μπαχ σε ρε ελάσσονα, BMV 1043, με σολίστ τους βιολονίστες Δημήτρη Σέμση και Ολγκού Κιζιλάι.

Η Camerata Junior, το νεανικό μουσικό σχήμα, που μετρά μια ανοδική πορεία 9 ετών, κάνει περήφανο το Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής που το ίδρυσε και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που το φιλοξενεί. Μια θαυμάσια ευκαιρία και για όλους εμάς, να καμαρώσουμε και να χαρούμε από κοντά τους 50 ταλαντούχους νέους και νέες για τη σοβαρότητα, αλλά και την αγάπη και αφοσίωση με την οποία προσεγγίζουν, όλα αυτά τα χρόνια, τη μουσική!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
WILLIAM HOFELDT: Toccatina
PHILIP GLASS: Mishima 
HENRY PURCELL: Festival Rondeau
LEROY ANDERSON: Plink, plank, plunk
GUSTAV HOLST: St. Paul’s Suite
ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Canzona για έγχορδα
ILYAS MIRZAYEV: Έργα για βιολί και ορχήστρα εγχόρδων
Σολίστ: Olgu Kizilay  
J.S. BACH: Κοντσέρτο για δύο βιολιά σε ρε ελάσσονα, BWV 1043
Σολίστ: Δημήτρης Σέμσης, Olgu Kizilay 

CAMERATA JUNIOR
ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Βοηθός Διδασκαλίας: Βασίλης Σούκας
Διδασκαλία – Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας

Οι δράσεις της Ορχήστρας υποστηρίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Μέγας Δωρητής: Ισπανικό Ίδρυμα Κόσμος εν Αρμονία στη μνήμη Αλέκου Γουλανδρή.

Η CAMERATA JUNIOR - Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε το 2010 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, με στόχο την καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών, την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και τη διαπαιδαγώγησή τους σε μια πειθαρχία ομαδικής μουσικής δράσης. Πρώτος δάσκαλος και μαέστρος της Ορχήστρας μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 υπήρξε ο βιολονίστας Δημήτρης Σέμσης (σήμερα επίτιμος διευθυντής της), ο οποίος την ανέδειξε σε φυτώριο μελλοντικών καλλιτεχνών, διδάσκοντας και εμψυχώνοντας τους νέους. Η σύνθεση της Ορχήστρας ανανεώνεται διαρκώς, καθώς νέα μέλη προστίθενται μετά από ακρόαση, ενώ τα μεγαλύτερα αποχωρούν. Η Ορχήστρα αριθμεί σήμερα 50 νέους και νέες ηλικίας 8-25 ετών και δραστηριοποιείται σε δύο επίπεδα, καθώς εκπαιδεύει ένα παιδικό και ένα νεανικό τμήμα. Η συμμετοχή των μελών είναι δωρεάν και τα μαθήματα-δοκιμές φιλοξενούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου η Ορχήστρα πραγματοποιεί κάθε χρόνο την καθιερωμένη ανοιξιάτικη συναυλία της.

Η Ορχήστρα έχει επίσης εμφανισθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στην Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης, στα Διεθνή Φεστιβάλ Ναυπλίου και Άνδρου, στο Άργος, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα κ.α. Συμμετέχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Φίλων της Μουσικής, όπως το Art Campus - Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις. Έχει ερμηνεύσει έργα του Γ. Κουρουπού και του Απ. Ντάρλα, ειδικά γραμμένα για εκείνην, ενώ στο πλούσιο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται και πολλές πρώτες ελληνικές και διεθνείς εκτελέσεις. Μαζί της έχουν συμπράξει κορυφαίοι σολίστ όπως οι M. Petersen, D. Blumenthal, Χ. Δημαράς, Δ. Βάμβας, Δ. Κίτσος, Σπ. Μουρίκης, Α. Χατζηνικολάου, Στ. Καραπάνος, Σ. Κυανίδου, Μ. Συγγενιώτου κ.ά. Έχει συνεργαστεί με τις Χορωδίες Musica των Φίλων της Μουσικής, Rosarte, Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και Παιδική Χορωδία των Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης. Δάσκαλος και διευθυντής της Ορχήστρας από τον Οκτώβριο του 2018 είναι ο μαέστρος Νίκος Χαλιάσας.

ΜΕΛΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Βιολιά: Άρης Αμπαριώτης, Άγγελος Αραβίδης, Ελένη-Στεφανία Κατσάνη, Δημήτρης Κοσμάς, Μελίντα Κότσιφα, Ιωάννα Κουτράκου, Κατερίνα-Αλεξία Λεοντακιανάκου, Αναστασία Μάστορα, Λαέρτης Μπάλα, Δημήτρης Μπέζας, Έκτωρ Νίνο, Δανάη-Θεοδώρα Παπάζογλου, Αύρα Παπαθανασοπούλου-Καβαλλάρη, Μανώλης Ρεπαπής, Άρτεμις Σεφέρη, Αλέξανδρος Χαλιάσας.
Βιόλες: Παναγιώτης Αραβίδης, Ειρήνη Γεωργίου, Γιώργος Θεοδώρου, Κατερίνα Μουζακίτη, Γιάννης Πασσάς, Λευτέρης Τζωρτζάκης.
Βιολοντσέλα: Κυβέλη Βλαστού, Έλενα Γκίκα, Αντιγόνη Καραλή, Ορέστης Κοσμάς, Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Αμαλία-Άννα Ρήγου, Έρα Χάντζαρη.
Κοντραμπάσο: Μάριος Σκουτέλης.

ΜΕΛΗ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Βιολιά: Μαρία Αργύρη, Κωνσταντίνος Βάλλιος, Δήμητρα Καραγεωργοπούλου, Δημήτρης Καραγκιούλογλου, Θάνος Κουιμτζόγλου, Ευαγγελία Μάστορα, Υβόννη Μέλισσα, Στέργιος Μπαλαμώτης, Κωνσταντίνα Μπάλλα, Διονύσης Πυλαρινός, Ευάγγελος Ρεβίθης, Καλλιόπη Ρήγου, Χρυσή Τζάβλα.
Βιόλες: Σπύρος Κοκονέτσης-Στεριώτης, Μάριος Μπάλα, Αριάδνη Πράπα, Γεωργιάνα Σπηλιώτη.
Βιολοντσέλα: Λήδα Ανέστη, Λασκαρίνα Γλυνού, Νάσος Κοκώνης, Ελπίδα Κόλλια, Αλέξανδρος Σιουπούλη.
Κοντραμπάσο: Μάριος Σκουτέλης.
Άρπα: Ηλέκτρα Πελέκη.
Καμπάνες: Κωνσταντής Παντελής.

O μαέστρος NIKOΣ ΧΑΛΙΑΣΑΣ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Μελέτησε βιολί με τον Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών και με τον Howard Davis στη Royal Academy of Music του Λονδίνου, απ’ όπου αποφοίτησε με δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών. Τελειοποίησε τις σπουδές του στο Royal College of Music με τον Grigori Zhislin (βιολί) και με τους J. Forster και Bernard Keefe (διεύθυνση ορχήστρας). Έλαβε Δίπλωμα Μαέστρου στο Trinity College of Music με τον Peter Stark, ενώ παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας με τους Sergiu Celibidache, Jorma Panula και Bernard Keefe.

Από το 2001 είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (κορυφαίος βιολιστής). Από το 2012 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές φεστιβάλ μουσικής «Συμφωνία» Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού. Από το 2000 ίδρυσε και διευθύνει την ορχήστρα Intrarti, με την οποία έχει περιοδεύσει στην Ελλάδα, συμπράττοντας με κορυφαίους σολίστ και δίνοντας εκπαιδευτικές συναυλίες σε σχολεία. Το 2005 παρουσίασε με την Intrarti στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την όπερα του Μότσαρτ Ο Μαγικός Αυλός, σε σκηνοθεσία Mίχαελ Χάμπε.

Έχει διευθύνει τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τις Συμφωνικές Ορχήστρες ΕΡΤ και ΕΛΣ, τις Συμφωνικές Ορχήστρες των Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, τις Κρατικές Ορχήστρες Κύπρου, Κωνσταντινούπολης, Αττάλειας, Σμύρνης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Εσκίσεχιρ, του Thüringen, την Musica Vitae Vaxjo Σουηδίας, την Εσθονική Klaasparlimang Sinfonietta, την Astana Symphony του Καζακστάν, την Ορχήστρα Δωματίου Κοπεγχάγης κ.ά. Από τον Οκτώβριο του 2018 είναι δάσκαλος και διευθυντής της Camerata Junior - Ορχήστρας Νέων των Φίλων της Μουσικής.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΜΣΗΣ γεννήθηκε στο Μόναχο από οικογένεια της οποίας οι μουσικές ρίζες βρίσκονται στις αρχές του 19ου αιώνα. Βιολί έμαθε από τον πατέρα του Μιχάλη Σέμση, ενώ αργότερα συνέχισε τις σπουδές του με τους παιδαγωγούς Τίμπορ Βάργκα και Όττο Μπύχνερ στις Ακαδημίες Μουσικής του Ντέτμολντ και του Μονάχου, καθώς και με τον Αλ. Πάβλοβιτς στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Είναι διπλωματούχος του Ωδείου Αθήναιον και του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής του Λονδίνου. Επί δύο χρόνια υπήρξε μέλος της περίφημης Ορχήστρας Μπαχ του Μονάχου, υπό τη διεύθυνση του Καρλ Ρίχτερ. Επί μια δεκαετία ήταν εξάρχων της ορχήστρας δωματίου Ελληνική Καμεράτα που ίδρυσε ο πατέρας του και στη συνέχεια εξάρχων της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής (1991-1997), της οποίας υπήρξε συνιδρυτής. Ιδρυτικό μέλος του Τρίο Opus I, ενός από τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων, παρουσίασε πλήθος προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα. Διετέλεσε εξάρχων της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (1999-2003) και στη συνέχεια κατέλαβε την ίδια θέση στην Κρατική Oρχήστρα Αθηνών. Είναι καθηγητής βιολιού στο Ωδείο Ορφείον. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε πολλά μέρη του κόσμου με συμφωνικές ορχήστρες, σύνολα και ορχήστρες δωματίου. Ως σύμβουλος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έχει πραγματοποιήσει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους και παιδιά σε όλη την Ελλάδα. Με την ίδρυση της Camerata Junior από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής το 2010 και μέχρι τον Ιούλιο του 2018, είχε τη μουσική διεύθυνση της Ορχήστρας, της οποίας σήμερα είναι επίτιμος διευθυντής.

Ο ΟΛΓΚΟΥ ΚΙΖΙΛΑΪ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1977. Ξεκίνησε μαθήματα βιολιού με τον Χαζάρ Αλαπινάρ στο Ωδείο του Πανεπιστημίου της 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1998. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία με τον Γιόσουα Έπσταιν στο Εθνικό Ωδείο του Στρασβούργου, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 2003. Το διάστημα 1999-2002 συνέπραξε ως σολίστ με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Στρασβούργου, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μυλούζης και την Ορχήστρα της Όπερας του Κάτω Ρήνου. Το 2000 άρχισε την καριέρα του από τη θέση του κορυφαίου στην Ορχήστρα Δωματίου Volutes του Στρασβούργου. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη Γαλλία έλαβε μεγάλες διακρίσεις και ηχογράφησε έργα μουσικής δωματίου και έργα σύγχρονων συνθετών. Μετά την επιστροφή του στην Τουρκία, συμπράττει με τις μεγαλύτερες ορχήστρες της πατρίδας του, όπως η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Κωνσταντινούπολης, η Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Σμύρνης, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Αττάλειας, η Συμφωνική Ορχήστρα Προύσας και η Σινφονιέτα Κωνσταντινούπολης. Είναι κορυφαίος στα δεύτερα βιολιά στη Φιλαρμονική Ορχήστρα Τεκφέν.

Φωτογραφίες