Εύθυμες Κυδάδες του Ουίνδσορ

Αρχείο Παίχτηκε από 27/02/2018 έως 27/02/2018
στο Cabaret Voltaire
Συγγραφέας: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Διασκευή: Νίκη Τριανταφυλλίδη
Σκηνοθέτης: Ζωή Τριανταφυλλίδη
Κοστούμια: Χριστίνα Μπλιθικιώτη
Ερμηνεύουν: (με σειρά εμφάνισης) Στάθης Γεωργόπουλος, Ζωή Τριανταφυλλίδη, Σοφία Σωληναραίου, Ιωάννα Προσμίτη

Περιγραφή

Η κωμωδία "Εύθυμες Κυδάδες του Ουίνδσορ" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή μετάφραση Νίκης Τριανταφυλλίδη που είναι προσαρμοσμένη να ανέβει με σύγχρονο τρόπο σε σκηνοθεσία Ζωής Τριανταφυλλίδη.Συνεχίζεται για Τρίτη συνεχή χρονιά με επιτυχία.

Περισσότερα

Ο Φάλσταφ, ένας ευγενής σπάταλος στα γλέντια, που δεν έχει να πληρώσει ούτε τους υπηρέτες του, σκαρφίζεται διάφορες απάτες και κλεψιές με όπλο τη γοητεία που νομίζει πως ασκεί πάνω στις γυναίκες. Οι Κυράδες του Ουίνδσορ όμως που εκτός από χαρούμενες είναι και τίμιες τον βάζουν στη θέση του με σκληρό και χαριτωμένο τρόπο.

Αν και δεν είναι γνωστό το πότε γράφτηκε το έργο απ’ τον Σαίξπηρ, είναι πιθανό να ανεβάστηκε για πρώτη φορά το 1597, ενώ δημοσιεύτηκε σε κείμενο το 1602.

Αυτή η υπεροψία του ατόμου "σε μένα όλα επιτρέπονται" - η τάση να χρησιμοποιεί τους άλλους σύμφωνα με το δικό του συμφέρον, κάνει τον Σέρ Τζων Φάλσταφ <<σύγχρονο ήρωα>> και μάλιστα χωρίς να του χρειάζεται η γραφική κοιλιά. Αυτός που νοιώθει εξυπνότερος απ’ τους άλλους, που θεωρεί ακαταμάχητο τον εαυτό του είναι πάντα ευχάριστο να βλέπουμε να τον βάζουν στη θέση του εκείνοι που νομίζει πως τους παίζει στα δάχτυλα. Οι θεατές σαν τις Εύθυμες Κυράδες παρακολουθούν αυτόν τον υψηλότερα ιστάμενο αλλά όμως χρεωκοπημένο να γίνεται ρεζίλι.

 

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μετά την ακύρωση του περασμένου Σαββάτου, η παράσταση φιλοξενήθηκε στο χώρο Cabaret Voltaire την Τρίτη το βράδυ.
    Ο χώρος είναι συμπαθητικός ωστόσο η σκηνή που είχε στηθεί για τις ανάγκες του έργου βρισκόταν σε σημείο που μόνο τα μπροστινά τραπέζια έβλεπαν καλά. Μέχρι την έναρξη, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 9 και μισή, η ώρα πέρασε ευχάριστα με γνωστά τραγούδια των Beatles. Η έναρξη δεν με ενθουσίασε και για αρκετή ώρα προσπαθούσα να συγκεντρωθώ σε αυτό που έβλεπα καθώς τα μουσικά μέρη που συνόδευαν κάποια κομμάτια του έργου δεν έδεναν αρμονικά με το τι συνέβαινε πάνω στη σκηνή. Ενδεχομένως το πρόβλημα αυτό να οφείλεται στη ακουστική του χώρου ή στη θέση που επέλεξα να κάτσω. Σε κάθε περίπτωση, καθώς περνούσε η ώρα, το πρόβλημα ξεπεράστηκε χάρη στις ερμηνείες των ηθοποιών. Σε ότι αφορά το περιεχόμενο, βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσα τη διασκευή της κωμωδίας του Σαίξπηρ. Ιδιαίτερα ξεχώρισα το κομμάτι που διαδραματίζεται στο δάσος όπου η κίνηση των ηθοποιών πάνω στη σκηνή σε συνδυασμό με τις ερμηνείες δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Τα βάσανα του κυρίου Φάλσταφ έλαβαν τέλος γύρω στις 10 και μισή. Ευχαριστώ τη θεατρομάνια για την πρόσκληση.