Ελιγμοί

Διάρκεια: 80’
Συγγραφέας: Eduardo Galan
Μετάφραση: Μαρία Φωτεινάτου
Σκηνοθέτης: Θοδωρής Βουρνάς
Ερμηνεύουν: Λάζαρος Βασιλείου, Αλέξανδρος Νταβρής, Τάκης Παρασκευόπουλος, Δήμητρα Στάικου

Περιγραφή

Με αφορμή την αυξημένη ανάγκη για επαφή με τον κόσμο του θεάτρου έστω και χωρίς τη φυσική μας παρουσία σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία της πανδημίας, σας δίνεται η ευκαιρία να δείτε διαδικτυακά με ελεύθερη πρόσβαση το έργο του “ελιγμοί” από το Θέατρο 104.

Περισσότερα

«Ελευθερία χωρίς εξουσία καταντάει χάος, και εξουσία χωρίς τον σεβασμό της ελευθερίας, τυραννία» - Στέφαν Τσβάιχ
Λίγα λόγια για την παράσταση «Ελιγμοί»

Ένα ζευγάρι, ο Ντάριο και η Μπελέν – ο πρώτος ηθοποιός και η δεύτερη στρατιωτικός -  προσπαθούν να «ελιχθούν» και να βγουν αλώβητοι από την πραγματικότητα που τους περιβάλλει, παλεύοντας με την αλήθεια που αποδεικνύεται πιο σκληρή από το ψέμα.

Ένας υπολοχαγός και ένας σκηνοθέτης τους φέρνουν αντιμέτωπους με την εξουσία, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Εξουσία στην τέχνη και εξουσία στον πόλεμο. Πότε η άσκηση εξουσίας υπερβαίνει τα όρια και ισοδυναμεί με κατάχρηση εξουσίας; Ποιος ο ρόλος του θύτη και ποιος του θύματος, όταν το ίδιο το άτομο έχει την ελευθερία να «ελίσσεται» στην προσπάθειά του να πετύχει τους στόχους του;

Όσο όμως κι αν οι ήρωες επιχειρούν να «αν-ελιχτούν», το κοινωνικό σύστημα επεμβαίνει, περιορίζοντας τα περιθώρια τους και στερώντας τους την ικανότητα να εξουσιάζουν ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Κείμενο: Eduardo Galan
Μετάφραση: Μαρία Φωτεινάτου
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη
Σκηνικά: Κασσιανή Λεοντιάδου
Ενδυματολόγος: Σοφία Λεγάτου
Φωτογραφία promo/artwork: Γιώργος Γιαννίμπας
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Βίντεο

21 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ αξιόλογη παράσταση, με καλές ερμηνείες και ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία. Το πάντα επίκαιρο θέμα του έργου παρουσιάζεται με έξυπνο τρόπο και δίνει αφορμή για πολλούς προβληματισμούς. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!

  2. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ(ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΤΕ + ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ) ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ ΛΟΚΑΡΙΣΜΑ. ΟΠΟΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΑΠΛΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ Η ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ.

  3. Πολύ ενδιαφέροντα σκηνοθετικά ευρήματα,οι ηθοποιοί τα έδωσαν όλα σε ένα θέμα ιδιαίτερο.Το 104 πάντα έχει παραστάσεις από ανθρώπους με πάθος.Ευχαριστούμε τη θεατρομάνια γι την ευκαιρία που μας δίνει να είμαστε συνοδοιπόροι σε τέτοια ταξίδια!

  4. Ενδιαφέρουσα παράσταση με αρκετές αλήθειες. Οι ερμηνείες των ηθοποιών αρκετά καλές, θεωρώ ότι μελλοντικά θα τους δούμε σε μεγαλύτερες παραγωγές. Συγχαρητήρια σε όλους. Το φιλικό προσωπικό αλλά και ο χώρος του 104 προσφέρει πάντα μία καλή θεατρική εμπειρία.
    Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση την Θεατρομάνια.

  5. Ενδιαφέρουσα παράσταση η οποία σε κρατούσε καθηλωμένο καθ' όλη τη διάρκεια της .Καταπληκτικές ερμηνείες.Μπράβο στους ηθοποιούς και στους υπόλοιπους συντελεστές. Υπέροχος χώρος ευχαριστώ για την πρόσκληση