Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα

Διάρκεια: 100'(χωρίς το διάλειμμα 15')
Συγγραφέας: Μενέλαος Λουντέμης
Διασκευή: Ειρήνη Ιακώβου
Σκηνοθέτης: Ειρήνη Ιακώβου
Σκηνογραφία: Στέλιος Κουτρούλης
Μουσική: Θωμάς Καραχάλιος
Χορογραφία: Δημήτριος Μαργαρίτης
Ερμηνεύουν: Θανάσης Βισκαδουράκης, Σπυρίδων Ιωάννου, Άρτεμις Ματαφιά, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαργαρίτης,Νεφέλη Σταμούλη, Γαλήνη Γυρτάτου, Βαλεντίνα Βεκκίνι, Δημήτριος Μικιός, Τζανής Ρίνος, Κωνσταντίνος Παράσης

Περιγραφή

Το αριστούργημα του Μενέλαου Λουντέμη που έχει συγκινήσει όλους τους Έλληνες ανεβαίνει από τις 29 Σεπτεμβρίου στο ιστορικό θέατρο Ακροπόλ. Ένα έργο ύμνος για το σχολείο, το βιβλίο και το δάσκαλο!
Το εμβληματικό αυτό έργο αποτελεί την ηθογραφία μιας άλλης εποχής, τόσο κοντινής και μακρινής ταυτόχρονα. Η ελληνική μας επαρχία και οι άνθρωποί της, τα παιδικά όνειρα και τα πρώτα αθώα ερωτικά σκιρτήματα, ο αγώνας για μια επιβίωση διαφορετική από τη συνηθισμένη, αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά του θεατή.

Περισσότερα

Θεατρική Διασκευή Από το Ομώνυμο Μυθιστόρημα

Ένα ορφανό, χαρισματικό αγόρι, ο Μέλιος, διψάει για μόρφωση. Η λαχτάρα του για μάθηση του δίνει ώθηση και φτερά. Φως, στήριγμα και οδηγός, ο Δάσκαλός του ο καλός, τον βοηθάει να φύγει απ’ το χωριό και να πάει στην πόλη να μορφωθεί. Αγωνίζεται να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, ζει μια μεγάλη περιπέτεια και παίρνει δύναμη από τα γράμματα. Τα γράμματα που αγαπά και ζει μόνο γι’ αυτά!

Ένας πολυάριθμος θίασος πλαισιωμένος από εξαιρετικούς συντελεστές, καθώς και οι εξαίσιες μουσικές του συνθέτη Θωμά Καραχάλιου απογειώνουν την ψυχή και τη σκέψη των θεατών.

Η σκηνοθεσία της δασκάλας Ειρήνης Ιακώβου κάνει το έργο απλό, βαθύ και κατανοητό για όλα τα παιδιά. Προσφέρει μια θεαματική μεταφορά του λογοτεχνικού κειμένου στη σκηνή.

Ένα θεατρικό ουσιώδες, φροντισμένο από κάθε άποψη τέχνης. Ένα εκπαιδευτικό διαμάντι που υπενθυμίζει την σημασία των ηθικών αξιών!

Σκηνοθετικό σημείωμα:

«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα»

Ο Μενέλαος Λουντέμης ανήκει στους Έλληνες λογοτέχνες του μεσοπολέμου που στράφηκαν προς τον κοινωνικό ρεαλισμό, με έντονη βιωματική γραφή, και συμβολικά στοιχεία. Το βλέμμα του είναι στραμμένο στο παιδί και στο δράμα του: εσωτερικό, ψυχολογικό και κοινωνικό.

Το παιδί ως θεατής θα νιώσει πώς είναι να πιστεύει σε κάτι που αξίζει με πάθος και να το επιδιώκει με κάθε κόστος. Θα αντιληφθεί πόσο αξίζει να τολμά και να αγωνίζεται για τα πνευματικά αγαθά.

Στόχος της θεατρικής αυτής δραματουργίας είναι να αισθανθούν τα παιδιά την ανάγκη να ταυτιστούν με τον αδαμάντινο χαρακτήρα του Μέλιου!

Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Μενέλαου Λουντέμη που κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις Πατάκη.

Συντελεστές:
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Video: Βαγγέλης Τσαρούμης  

Για ομαδικές κρατήσεις επικοινωνήστε με τον κ. Μιχάλη Ιακώβου: 210 5767193, 210 5752978, 6974810416.

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ένα αριστουργηματικό έργο του Μενέλαου Λουντέμη που σε μια εποχή, σαν τη σημερινή,που οι ηθικές αξίες έχουν εκπέσει ,υμνεί τη μάθηση και τον πραγματικά εμπνευσμένο δάσκαλο, που ανάβει τη σπίθα στις καρδιές των μαθητών του και την κάνει φλόγα που κατακαίει κάθε εμπόδιο που ορθώνεται στον δρόμο τους.
    Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και σε ευχαριστώ πολύ Θεατρομανία για το θέαμα που μας έδωσες την ευκαιρία να απολαύσουμε...

  2. Η παράσταση είναι μέτρια και σε αυτό δεν φταίνε οι ηθοποιοί που κάνουν ότι καλύτερο μπορούν αλλά το κείμενο.Ήταν σαν να έχουν κάνει μοντάζ και βλέπαμε σκηνές χωρίς να έχουν συνέχεια η μια από την άλλη. πως να το εξηγήσεις σε ένα παιδί 6 ετών?

  3. Υπέροχη παράσταση!!!!Με τη λέξη υπέροχη να είναι φτωχή,προκειμένου να αποδώσει το θέαμα,που προσέφεραν σε μικρούς και μεγάλους οι ηθοποιοί της παράστασης.Προσεγμένη και όχι πρόχειρη η παράσταση,που απευθυνόταν κυρίως σε παιδιά.Πέρασαν τα μηνύματα,που είχαν σαν στόχο στο κοινό.Η μουσική καταπληκτική.Ομολογώ ,ότι δεν περίμενα να δω μία τόσο ωραία παράσταση,την οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα σε μικρούς και μεγάλους!!!!!!Ευχαριστούμε τη theatromania για την πρόσκληση!!!!

  4. Ωραία παράσταση, δίνει την δυνατότητα σε παιδιά που είναι στην προσχολική ηλικία και σε παιδιά που είναι σε τάξεις του δημοτικού να προβληματιστούν για τις κοινωνικές σχέσεις μέσα στο σχολικό περιβάλλον, για τις φιλίες και τις ενδεχόμενες αθώες παγίδες συμπεριφοράς μέσα σε μία τάξη - όντως με τον μικρό μου που είναι στο δημοτικό την απολαύσαμε και μετά από συζήτηση κατάλαβα ότι είχε βγάλει τα συμπεράσματα που θα έπρεπε να βγάλει από την παράσταση - τόσο για την χρησιμότητα του βιβλίου, της μάθησης αλλα και των δυσκολιών που έχει η συναναστροφή των μαθητών μέσα σε μία τάξη - για όσα παιδιά είναι πριν το δημοτικό τα προετοιμάζει για τις συνθήκες του δημοτικού με αισιόδοξη κατάληξη και για όσα είναι στο δημοτικό τα κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι κάποιες κοινωνικές συμπεριφορές που θα συναντήσουν ή έχουν ήδη συναντήσει είναι φυσιολογικές και μπορούν να τις αντιμετωπίζουν - Την προτείνω για γονείς που δεν ξέρουν με ποιο τρόπο το παιδί τους βλέπει το σχολείο για να προβληματιστούν όλοι μαζί

  5. Ήταν μια πάρα πολύ ωραία παρασταση!!!τα μηνυματα πολλά με τους ηθοποιούς να τα δίνουν όλα στη σκηνή. Ο γιος μου πέρασε πολύ ωραία και ευχαριστήθηκε την παρασταση όσο και εγώ. πολλα μπράβο στον υπέροχο πραγματικα Θανάση Βισκαδουράκη που με την ερμηνεία του μας καθήλωσε. Ευχαριστούμε πολύ θεατρομάνια!!!

  6. ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ ευχαριστούμε πολύ για το ωραίο μεσημέρι που μας χάρισες! Το "Ενα παιδί μετράει τ'άστρα" είναι μια πολύ όμορφη παράσταση στο Ακροπόλ που μας έχει πλέον συνηθίσει σε καλές παραστάσεις. Τα μηνύματα του έργου σημαντικά για μικρούς και μεγάλους: η δίψα για μάθηση, η εντιμότητα και οι πολύπλοκες σχέσεις ανάμεσα στους συμμαθητές. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όλους τους συντελεστές,τους ηθοποιούς αλλά και στον υπέροχο Θανάση Βισκαδουράκη που ως Μέλιος ακούραστα επί δύο ώρες μας διηγήθηκε τη ζωή του!