Συγγραφέας: Μαρκήσιος ντε Σαντ
Μετάφραση: Αλέξανδρος Μητρόπουλος
Διασκευή: Δημήτρης Κάτσης, Αλέξανδρος Μητρόπουλος, Μαρία Μπακέα, Μαργαρίτα Παπαντώνη
Σκηνογραφία: Ευθύμης Γρόνθος
Κοστούμια: Ευθύμης Γρόνθος, Συμεώνη Γιαννάτου
Φωτισμοί: Άκης Σαμόλης
Μουσική: Δημήτρης Κάτσης (επιμέλεια)
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Κάτσης, Αλέξανδρος Μητρόπουλος, Μαρία Μπακέα, Μαργαρίτα Παπαντώνη
Περιγραφή
Η “Ευγενία ντε Φρανβάλ”, του Μαρκήσιου ντε Σαντ, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την προηγούμενη σεζόν στον πολυχώρο Vault σε θεατρική διασκευή, σκηνοθεσία και ερμηνεία των Δημήτρη Κάτση, Αλέξανδρου Μητρόπουλου, Μαρίας Μπακέα και Μαργαρίτας Παπαντώνη. Φέτος ανεβαίνει για δεύτερη σεζόν από τις 13 Οκτωβρίου 2018, κάθε Σάββατο στις 18:30 και Κυριακή στις 21:15, έως την Κυριακή 4 Νοεμβρίου και όλες τις Τετάρτες του Νοέμβρη στις 18:30, για 12 μόνο παραστάσεις.
Το έργο είναι βασισμένο στην ομότιτλη νουβέλα που γράφτηκε το 1788 και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1800 ως μέρος της συλλογής “Τα Εγκλήματα του Έρωτα, νουβέλες ηρωικές και τραγικές”. Η συγγραφή του έργου ολοκληρώθηκε από τον Ντε Σαντ σε έξι ημέρες, ενώ βρισκόταν στη φυλακή.
Περισσότερα
ΥΠΟΘΕΣΗ:
Η ιστορία της Ευγενίας και του πατέρα της, Μεσιέ ντε Φρανβάλ, ο οποίος αναλαμβάνοντας αποκλειστικά την εκπαίδευσή της, τη διαπαιδαγωγεί με απόλυτη ελευθεριότητα, ελλείψει ηθικών και θρησκευτικών αξιών, οδηγώντας την ως τη σύναψη αιμομικτικής σχέσης μεταξύ τους. Όταν οι υποψίες της γυναίκας του, Μαντάμ ντε Φρανβάλ, επιβεβαιώνονται, η ίδια απελπισμένη απευθύνεται για βοήθεια στη μητέρα της και τον πνευματικό καθοδηγητή τους. Οι προσπάθειές τους να συνετίσουν το ανήθικο ζευγάρι έχουν ως αποτέλεσμα την έναρξη μιας διαμάχης, που μοιραία οδηγεί τους ήρωες σε τραγική κατάληξη.
Τέσσερις αφηγητές επί σκηνής αναπαριστούν άλλοτε σοβαρά, άλλοτε ειρωνικά, άλλοτε με κατανόηση και άλλοτε με αγανάκτηση την τραγική ιστορία της χειραγώγησης, της διαφθοράς και της αποπλάνησης της Ευγενίας από τον πατέρα της.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:
Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ γεννήθηκε το 1740, ήταν Γάλλος αριστοκράτης, συγγραφέας και φιλόσοφος. Γνωστός για τα ερωτικά του έργα, τα οποία συνδυάζουν φιλοσοφικούς διαλόγους με πορνογραφικές περιγραφές και απεικονίζουν σεξουαλικές φαντασιώσεις με έμφαση στη βία, την εγκληματικότητα και τη βλασφημία. Τα σεξουαλικά σκάνδαλα, η προκλητικότητα της γραφής του και οι ιδέες του, τον οδήγησαν σε φυλακές και άσυλα όπου πέρασε περίπου 30 χρόνια της ζωής του και συνέθεσε το μεγαλύτερο μέρος του συγγραφικού του έργου. Υπερασπιστής της ελευθεριότητας, ασίγαστος εξερευνητής των ανθρώπινων ορίων, πολέμιος της σοβαροφάνειας των αστών, με ηδονιστικές και αθεϊστικές θεωρήσεις. Από το όνομά του επινοήθηκε ο όρος σαδισμός. Δεν γνώρισε την παραμικρή επιτυχία όσο ζούσε και πέθανε το 1814 με το παράπονο ότι δεν έγινε μεγάλος συγγραφέας και ο κόσμος θα τον ξεχάσει. Διάσημα έργα του είναι τα: “120 μέρες στα Σόδομα”, “Η φιλοσοφία στο μπουντουάρ” και “Ζυστίν”.
Κατασκευή σκηνικών: Ντέγιαν Μιγιάλκοβιτς
Φωτογραφίες παράστασης: Κατερίνα Μαΐλη
Αφίσα παράστασης: Χάρης Μπαλτσαβιάς
Παραγωγή: Vault
*Ευχαριστούμε θερμά τους Άρη Γαληνό και Θοδωρή Θεοδώρου
*Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.
*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ