Ευριπίδης Μαινόμενος

Διάρκεια: 135'
Συγγραφέας: Χριστόφορος Χριστοφής
Σκηνοθέτης: Νίκος Χατζηπαπάς
Σκηνογραφία: Νίκος Χατζηπαπάς
Κοστούμια: Νίκος Χατζηπαπάς
Φωτισμοί: Νίκος Χατζηπαπάς
Μουσική σύνθεση: Νίκος Ξανθούλης
Χορογραφία: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Κίνηση: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Πετρόπουλος (Ευριπίδης), Δημήτρης Μαύρος (Δάος), Νίκος Ξανθούλης (μουσικός), Γιάννης Λασπιάς (Αντισθένης), Βερόνικα Αργέντζη (Σελάνα)

Σχετικά

Η Καλλιτεχνική εταιρεία “Labillusions” παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Ευριπίδης Μαινόμενος» του Χριστόφορου Χριστοφή σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά για δύο μοναδικές παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο στο Θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς (11/6) και στο Πέτρινο Θεατράκι Σεληνίων στη Σαλαμίνα (4/7).

Ερμηνεύουν οι: Δημήτρης Πετρόπουλος (Ευριπίδης), Δημήτρης Μαύρος (Δάος), Νίκος Ξανθούλης (μουσικός), Γιάννης Λασπιάς (Αντισθένης), Βερόνικα Αργέντζη (Σελάνα).

Οι παραστάσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων των Ημερών Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021, που θα πραγματοποιηθούν από τις 11 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουλίου 2021 με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του ΕΟΤ.

Οι Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 πραγματοποιούνται υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 

Περιγραφή της παράστασης

Ο Ευριπίδης μένει στη Σαλαμίνα μαζί με τον δούλο του Δάο. Απογοητευμένος από την πολιτική κατάσταση της εποχής, αλλά και τις ατυχίες στην προσωπική του ζωή, αποφασίζει να φύγει στο βορρά, καλεσμένος του βασιλιά Αρχελάου. Προσμένει με ανυπομονησία την επίσκεψη του Σωκράτη και του μαθητή του, του Αντισθένη, για να του δώσει ένα αντίγραφο του «Ορέστη», της τελευταίας του τραγωδίας,. Η απογοήτευσή του είναι μεγάλη, όταν ο Αντισθένης καταφθάνει στη Σαλαμίνα χωρίς τον Σωκράτη, έχοντας μαζί του τη Σελάνα, εταίρα από τη Μίλητο. Στις μεταξύ τους συζητήσεις σχολιάζονται με κριτική, ειρωνική και φιλοσοφική διάθεση πρόσωπα, γεγονότα και όλη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Αθήνα προς το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου και μετά από αυτόν, όταν η Αθηναϊκή συμμαχία έχει ηττηθεί.

Το έργο βασίζεται στη ζωή του Ευριπίδη και διαδραματίζεται στο σπήλαιο της Σαλαμίνας, όπου έγραψε τα σπουδαιότερα έργα του.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο τον Σεπτέμβριο του 2020. Βιντεοσκοπήθηκε τον Απρίλιο του 2021 στη Σαλαμίνα με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το έργο «Ευριπίδης Μαινόμενος» αποτελεί μέρος της τριλογίας «Ευριπίδου απόκρυφος βίος» και συμπεριλαμβάνεται στον τόμο «Ευριπίδης Μαινόμενος και άλλα θεατρικά έργα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκα.

Τραγικοκωμωδία - Παιχνίδι των Γρίφων

Μακιγιάζ – Ηair Styling: Διονυσία Κωνσταντίνου – promakeupkit.gr
Βοηθός σκηνοθέτη – Οργάνωση Παραγωγής: Ράνια Παπαδοπούλου
Επικοινωνία – δημόσιες σχέσεις: Culture Press
Παραγωγή: Labillusions
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Δελφοί, Θέατρο Φρύνιχο: Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021 στις 21:00
Σαλαμίνα, Πέτρινο Θεατράκι Σεληνίων: Κυριακή 4 Ιουλίου 2021 στις 21:00

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση αναζητήστε στο facebook page “Ευριπίδης Μαινόμενος του Χριστόφορου Χριστοφή“

Εισιτήρια: Είσοδος ελεύθερη


Φωτογραφίες