Φαύστα - Περιοδεία 2016

Αρχείο Παίχτηκε από 16/07/2016 έως 17/07/2016
Συγγραφέας: Μποστ
Σκηνοθέτης: Λευτέρης Διαμαντάρας
Ερμηνεύουν: Άννα Βάρνα, Ασημίνα Ταχλιαμπούρη,Βασίλης Κουλούρης,Φανή Ιωαννίδου,Γεωργία Περή,Λευτέρης Διαμαντάρας,Ειρήνη Ντινάκη,Μαρία Ραμάι,Γιώργος Πολυζόπουλος,Πασχαλιά Μπόζη ,Γιώργος Κόλλιας

Σχετικά

Η Θεατρική Ομάδα Λέρου παρουσιάζει την κωμωδία «Φαύστα» του Μποστ, το Σάββατο και την Κυριακή, 16 και 17 Ιουλίου 2016 στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λακκίου.
Πρόκειται για το έργο του γνωστού σκιτσογράφου, γελοιογράφου, θεατρικού συγγραφέα και ζωγράφου Χρύσανθου (Μέντης) Μποσταντζόγλου, γνωστός περισσότερο με το ψευδώνυμο Μποστ. Η σάτιρα του στοχεύει κυρίως τον μικροαστό Έλληνα των μεταπολεμικών δεκαετιών, την καθωσπρέπεια, την ημιμάθεια και τον νεοπλουτισμό, τη ξενομανία, τις έντονες ταξικές αντιθέσεις της μεταπολεμικής Ελλάδας, καθώς και την ελληνική πολιτική ζωή. Φυσικά, για τον Μποστ, το ζήτημα δεν είναι να μιμηθεί ή να διασκευάσει έργα του παρελθόντος, αλλά να τα παρωδήσει, μετουσιώνοντας το δράμα σε κωμωδία, την ασχήμια σε γελοιογραφία, την όποια κοινωνική ή ηθική σύγχυση σε κωμικό παραλήρημα.

Το έργο

Η Φαύστα δεν είναι Ρωμαία αυτοκράτειρα. Και βέβαια δεν βρισκόμαστε στην Ρώμη. Η Φαύστα είναι Ελληνίδα, μια ευαίσθητη γυναίκα, σύζυγος του Γιάννη που χάνει την μονάκριβη της κόρη στη θάλασσα. Θλίβεται και κλαίει γοερά για αυτή την απουσία… Αλλά και για τον θάνατο του Καραϊσκάκη! Ωστόσο, η εμμονή της με τα θαλασσινά την οδηγεί στην ανεύρεση της κόρης, που σαν τον Ιωνά ξεπηδά από το στομάχι ενός ψαριού χρόνια μετά. Μία ακόμα εξαφάνιση από γάτες, ένα προξενιό κι ένα ηθικό δίδαγμα. Κι όλα αυτά στην Αθήνα του 1900….

Η άποψη του σκηνοθέτη της ομάδας μας, κ. Λευτέρη Διαμαντάρα είναι η διάθεση και ο ρυθμός του έργου. Με στοιχεία ποπ και κόμικ, χωρίς να αλλάζει τίποτα από το κείμενο του συγγραφέα με τον χαρακτηριστικό του δεκαπεντασύλλαβο, αλλά με τα έντονα και αισιόδοξα χρώματα του σκηνικού (Γιάννης Κουφογιάννης) και των ιδιαίτερων υπερμεγεθών επίπλων, τα ιδιαίτερα και χρωματιστά κοστούμια (Μίλκα Στογιάνοβιτς) με έντονα στοιχεία παλιού και σύγχρονου στυλ, την μουσική επένδυση του έργου και βέβαια με τις ερμηνείες των ηθοποιών που απογειώνουν την παράσταση, οδηγώντας το κοινό σε άφθονο γέλιο.

Οι ηθοποιοί και οι ρόλοι στην παράσταση:
Γάτες: Άννα Βάρνα, Ασημίνα Ταχλιαμπούρη
Πρόλογος: Βασίλης Κουλούρης
Φαύστα: Φανή Ιωαννίδου
Ελένη: Γεωργία Περή
Γιάννης: Λευτέρης Διαμαντάρας
Μαριάνθη: Ειρήνη Ντινάκη
Ριτσάκι: Μαρία Ραμάι
Κος Ιατρού: Γιώργος Πολυζόπουλος
Κα Ιατρού: Πασχαλιά Μπόζη
Υιός: Γιώργος Κόλλιας

Οι συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Διαμαντάρας
Σχεδιασμός & κατασκευή σκηνικού: Γιάννης Κουφογιάννης
Σχεδιασμός & ραφή κοστουμιών: Μίλκα Στογιάνοβιτς
Υποβολείο: Χριστίνα Τσιπλίδη
Φροντιστήριο: Κατερίνα Πυροβολικού
Επιλογή μουσικής: Λευτέρης Διαμαντάρας
Μακιγιάζ: Μίλκα Στογιάνοβιτς
Χειρισμός μουσικής: Έλενα Πεντζίκη
Χειρισμός φωτισμού: Κατερίνα Διαμαντάρα
Χειρισμός projector & follow: Κωνσταντίνος Χήτας
Πίνακας σκηνικού: Βίκυ Θεοτοκάτου
Φωτογραφίες: Μαριάννα Ιωαννίδου
Αφίσα: Αναστασία Χατζηγρηγορίου


Βίντεο