Η γυναίκα με τα κομμένα χέρια

Ερμηνεύουν: Μαρία Κωνσταντή: αφήγηση
Παίζουν μουσική: Μαρία Κωνσταντή: ούτι, Μίμης Σανδαλής: ηλεκτρική κιθάρα

Περιγραφή

Η αφήγηση είναι βασισμένη σε ένα λαϊκό παραμύθι, έτσι όπως έχει καταγραφεί και διασκευαστεί από τους αδελφούς Grimm. Κεντρικός πυρήνας της ιστορίας, γύρω από τον οποίο υφαίνεται το παραμύθι, είναι ο ακρωτηριασμός της ηρωίδας, η εγκατάλειψη της οικογενειακής εστίας και η πορεία προς τον εναγκαλισμό της ζωής.

Περισσότερα

Παράσταση αφήγησης με ζωντανή μουσική

Στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις παρουσιάζεται την Πέμπτη 15 Μαρτίου η παράσταση αφήγησης με ζωντανή μουσική «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ»

Το παραμύθι ζωντανεύει μέσα από το διάλογο αφήγησης, μουσικής και εικόνας, μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις και ηχητικά εφέ, με τη διάδραση ηλεκτρονικού και φυσικού ήχου. Πρόκειται για μια παράσταση, χωρίς ιδιαίτερα τεχνικά μέσα, σκηνικά και φωτισμό, βασισμένη κυρίως στην αφήγηση της φωνής και της μουσικής.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ:

Ο διάβολος πιάνει κορόιδο έναν μυλωνά όταν του υπόσχεται πολλά πλούτη αν του χαρίσει «αυτό που στέκεται πίσω από το μύλο» του. Ο μυλωνάς θεωρώντας ότι εννοεί τη μηλιά του, δέχεται, για να μάθει σύντομα πως συμφώνησε να δώσει την κόρη του, που τη στιγμή της συμφωνίας βρίσκονταν κάτω από το δέντρο. Όταν εμφανίζεται ο διάβολος για να πάρει αυτό που του ανήκει, η κόρη εξαγνίζεται διαδοχικά με νερό και με τα δάκρυά της, έτσι ώστε ο διάβολος δεν μπορεί να την πλησιάσει.

Απειλεί τότε τον μυλωνά ότι αν δεν του δώσει τα δύο χέρια της κόρης του, θα πάρει τον ίδιο σαν αντάλλαγμα και απεγνωσμένος αυτός, ζητάει από την κόρη του να τον αφήσει να της κόψει τα χέρια για να σωθεί.

Η κόρη χάνει τα χέρια της, αλλά χύνοντας τα δάκρυα της πάνω στις πληγές της, διώχνει μια για πάντα το διάβολο. Αποφασίζει τότε να εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία και να περιπλανηθεί στον κόσμο, κουβαλώντας την αναπηρία της, φεύγοντας μακριά από τη ζωή της έτσι όπως μέχρι τότε την είχε ζήσει. 

Μίμης Σανδαλής: πρωτότυπες συνθέσεις, ηλεκτρική κιθάρα, loops
Αριστείδης Λημναίος: ζωγραφιές βιντεοπροβολής