Η Μπαγιαντέρα

Διάρκεια: 120'
Στίχοι: (Λιμπρέτο) Μαριούς Πετιπά και Σεργκέι Χουντεκόβ
Σκηνογραφία: Μιχαήλ Σισλιανίκοφ
Κοστούμια: Γιεβγκένι Προνομάρεφ
Φωτισμοί: Μιχαήλ Σισλιανίκοφ
Μουσική: Λούντβιχ Μίνκους
Μουσική σύνθεση: Μπόρις Γκρουζίν(Μουσική διεύθυνση)
Χορογραφία: Μαριούς Πετιπά
Χορεύουν:

ΣΟΛΙΣΤ:
Νικία (Nikia) : Βικτόρια Τερασκίνα Κορυφαία χορεύτρια του Μπαλέτου Μαριίνσκι (Principal Dancer)
Σολόρ (Solor) : Βλαντίμιρ Σκλιαρόφ – Κορυφαίος χορευτής του Μπαλέτου Μαριίνσκι (Principal Dancer

Περιγραφή

Ζήστε την μαγεία του κλασικού μπαλέτου με άλλο ένα αριστούργημα που έρχεται από την Αγία Πετρούπολη, την παράσταση Μπαγιαντέρα σε μουσική Λούντβιχ Μίνκους, που μας το παρουσιάζει το Μπαλέτο του θεάτρου Μαριίνσκι, το ιστορικό θέατρο της Αγίας Πετρούπολης στο θέατρο που πρωτοπαρουσιάστηκε αυτό το μπαλέτο. Αποκτήστε κωδικό, συνδεθείτε και απολαύστε μια εντυπωσιακή παραγωγή με πλούσια κοστούμια και σκηνικά στην οποία συμμετέχουν οι Πρώτοι Χορευτές, οι Σολίστ και το Corps de Ballet του θεάτρου Mariinsky.

Περισσότερα

ΜΠΑΛΕΤΟ MARIINSKY

Η ΜΠΑΓΙΑΝΤΕΡΑ

La Bayadère

Με το μπαλέτο και την ορχήστρα του θεάτρου Μαριίνσκι

Το θέατρο Μαριίνσκι (τα πρώην διάσημα μπαλέτα Κίροφ) παρουσιάζουν το αριστούργημα του Λούντβιχ Μίνκους, στο Christmas Theater on Line

Το μπαλέτο "Μπαγιαντέρα" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Αυτοκρατορικό Μπαλέτο (Imperial Ballet) στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στις 23 Ιανουαρίου 1877. Η τελευταία σκηνή του μπαλέτου που είναι γνωστή ως «Βασίλειο των Σκιών» αποτελεί ένα από τα διασημότερα αποσπάσματα κλασικού μπαλέτου.

Η παράσταση μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα ονείρου και παραμυθιού στη μακρινή Ινδία. Η Νικία, ιέρεια του ναού, ερωτεύεται τον πολεμιστή Σολόρ και ανταλλάσσει μαζί του όρκους αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης. Ο μαχαραγιάς όμως προσφέρει στον νέο ως σύζυγο την κόρη του Γκαμζάτι. Ο Μεγάλος Βραχμάνος, που θέλει τη Νικία για τον εαυτό του, αποκαλύπτει στον μαχαραγιά τον έρωτα των δύο νέων. Την ημέρα της τελετής των αρραβώνων του Σολόρ με την Γκαμζάτι χορεύει και η Νικία. Η Γκαμζάτι τής προσφέρει ένα καλάθι με λουλούδια έχοντας κρύψει μέσα σε αυτό ένα φίδι. Η κοπέλα πεθαίνει δηλητηριασμένη από το δάγκωμα του φιδιού…

Η «Μπαγιαντέρα» πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης το 1877 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Στον 20ο αιώνα η Μπαγιαντέρα ήταν συνώνυμο των μπαλέτων Κίροφ (νυν Μαριίνσκι). Ο Νουρέγεφ που είχε αυτομολήσει στη Δύση αναβίωσε για λογαριασμό του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου την τρίτη πράξη της χορογραφίας «Το Βασίλειο των Σκιών», που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της τέχνης του κλασικού μπαλέτου.

Η «Μπαγιαντέρα», σε μουσική Λούντβιχ Μίνκους, θεωρείται ένα από τα καλύτερα μπαλέτα που χορογράφησε ο Μαριούς Πετιπά. Το 1940 τα μπαλέτα Κίροφ σχεδίαζαν να παρουσιάσουν  μια νέα εκδοχή του μπαλέτου σε συνεργασία αυτή τη φορά με τον χορογράφο Βλαντίμιρ Πονομάρεφ και τον Πρώτο χορευτή Βαχτάγκ Σαμπουκιάνι. Αυτή η έκδοση θα αποτελούσε την οριστική έκδοση του μπαλέτου «La Bayadère» στην οποία θα στηριζόταν κάθε επόμενη παραγωγή. Η αναβίωση της Μπαγιαντέρας από τους Ponomarev και Chabukiani έκανε πρεμιέρα στις 10 Φεβρουαρίου 1941 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και παραμένει στο ρεπερτόριο του Μαριίνσκι μέχρι και σήμερα. Αυτή την εκδοχή θα παρακολουθήσουμε, στο θέατρο που έγινε η πρώτη της πρεμιέρα.

Ζήστε μια μοναδική παράσταση κλασικού μπαλέτου! Η Μπαγιαντέρα του θεάτρου Μαριίνσκι, στο Christmas Theater on line!

Πράξη Ι

Σκηνή 1

Με επικεφαλής τον Σολόρ, μια ομάδα νεαρών πολεμιστών κυνηγά μια τίγρη. Ξεφεύγοντας από αυτούς, ο Σολόρ πείθει τον Μεγάλο Βρχαμάνο να κανονίσει ραντεβού γι’ αυτόν με την Μπαγιαντέρα Νικία, μια από τις χορεύτριες που υπηρετεί την ιερή φλόγα του ναού.

Ο Βραχμάνος βγαίνει από το ναό οδηγώντας μια επίσημη πομπή, η οποία είναι ένα σημάδι για να ξεκινήσει η τελετή της φωτιάς. Αρχίζουν οι χοροί και στη συνέχεια εμφανίζεται η Νικία, η πιο όμορφη από όλες τις χορεύτριες. Αν και έχει πάρει ιερούς όρκους αφοσίωσης στους θεούς ως ηγέτης του ναού, ο Ύπατος Βραχμάνος ομολογεί στη Νικία ότι την αγαπά και της υπόσχεται τον πλούτο και τη δύναμή αν θα γίνει δική του. Η Νικία απορρίπτει την αγάπη του. Έρχεται το βράδυ και ο Σολόρ και η Νικία συναντιούνται κρυφά, ενώ ο Βραχμάνος παρακολουθεί. Ο Σολόρ ζητά από τη Νίκια να φύγει μαζί του. Συμφωνεί, αλλά πρώτα απαιτεί να της δώσει τον όρκο της αιώνιας πίστης και αγάπης.

Σκηνή 2

Ο Μαχαραγιάς Ραχάζ λέει στην κόρη του, την Γκαμζάτι, ότι ήρθε η ώρα να παντρευτεί και ότι πρέπει να συναντήσει τον άνδρα με τον οποίο είναι αρραβωνιασμένη - χωρίς να γνωρίζει - πολλά χρόνια, από όταν ήταν ακόμη παιδί. Ο Μαχαραγιάς προορίζει τον Σολόρ για να γίνει ο άντρας της κόρης του. Ο Σολόρ γοητεύεται από την ομορφιά της Γκαμζάτι, αλλά αισθάνεται μπερδεμένος καθώς θυμάται τη Νικία και τους όρκους που μόλις έδωσε. Η ώρα για τον γάμο - που είχε συμφωνηθεί χωρίς την συγκατάθεση του Σολόρ και της Γκαμζάτι - είναι κοντά και ο πατέρας της νύφης ζητάει από τη Νικία να χορέψει στην τελετή χωρίς όμως να της αποκαλύψει ποιος είναι ο γαμπρός.

Ο Βραχμάνος αναφέρει στον Μαχαραγιά τους όρκους αγάπης που έχει ακούσει να δίνουν η Νικία και ο Σολόρ. Ο Μαχαραγιάς θυμώνει, αλλά η απόφασή του παραμένει αμετάβλητη: Ο Σολόρ θα παντρευτεί την κόρη του και η Μπαγιαντέρα Νικία θα πεθάνει.

Ο Μεγάλος Βραχμάνος δεν περίμενε μια τέτοια αντίδραση και για να αποτρέψει τον θάνατο της Νικία που έχει ερωτευτεί, θυμίζει στον Μαχαραγιά ότι αυτό το έγκλημα θα προκαλέσει τον θυμό των θεών και την εκδίκηση τους, καθώς η Νικία υπηρετεί την ιερή φλόγα του ναού. Η Γκαμζάτι ακούει τη συζήτηση. Καλεί έναν σκλάβο να της φέρει τη Νίκια. Όταν εμφανίζεται, η Γκαμζάτι της λέει για τον γάμο που πλησιάζει και της αποκαλύπτει ότι θα παντρευτεί τον Σολόρ. Η Νικία ταράζεται και διαμαρτύρεται καθώς όπως της αναφέρει, ο Σολόρ ορκίστηκε αιώνια πίστη και αγάπη σε αυτήν… Η κόρη του Μαχαραγιά ζητά από την Μπαγιαντέρα να τον εγκαταλείψει και η Νικία θυμωμένη επιτίθεται στην Γκαμζάτι με ένα μαχαίρι, αλλά παρεμβαίνει μια υπηρέτρια και αποτρέπει την επίθεση.

Πράξη II

Στον Κήπο του παλατιού του Μαχαραγιά, η γιορτή για το γάμο του Σολόρ και της Γκαμζάτι βρίσκεται σε εξέλιξη και μια σειρά από χορούς προσφέρει διασκέδαση σε όλους τους επισκέπτες. Η Μπαγιαντέρα Νικία με τη σειρά της αν και δεν έχει όρεξη, παίρνει διαταγή να χορέψει. Ένα σκλάβος της προφέρει ένα καλάθι με λουλούδια που ο Βραχμάνος έφερε ως δώρο στη Νικία. Η Νικία το δέχεται, αλλά ένα δηλητηριώδες φίδι που έκρυψε η Γκαμζάτι στο καλάθι, γλιστρά και την δαγκώνει. Ο Βραχμάνος έρχεται αμέσως δίπλα της για να της προσφέρει ένα αντίδοτο αλλά της λέει ότι θα της το δώσει μόνο αν δεχθεί την αγάπη του και γίνει δική του. Τον αρνείται ξανά. Η Νικία πεθαίνει και ο Σολόρ γονατίζει μπροστά στο άψυχο σώμα της.

Πράξη III

Σκηνή 1

Ο Σολόρ βασανίζεται από τύψεις και έχει πέσει σε βαθιά κατάθλιψη. Ο Βραχμάνος προσπαθεί με χίλιους τρόπους να τον κάνει πάλι χαρούμενο. Του φέρνει έναν γητευτή φιδιού και ο Σολόρ κοιμάται καθώς τον νανουρίζουν οι ήχοι του φλάουτου.

Σκηνή 2

Ο Σολόρ ονειρεύεται ότι βρίσκεται στο Βασίλειο των Σκιών. Εκεί χορεύουν τα φαντάσματα των πεθαμένων ψυχών που εμφανίζονται μπροστά του. Ανάμεσά τους βλέπει την αγαπημένη του Νικία που τον παρακαλεί να την ακολουθήσει…

ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ MARIINSKY

Πρώτη πρεμιέρα: 23 ιανουαρίου 1877, Αγία Πετρούπολη

Πρώτη πρεμιέρα της συγκεκριμένης χορογραφίας: 10 Φεβρουαρίου 1941, Αγία Πετρούπολη

Φωτογραφίες