Η πόλη. Παντρολογήματα. Γκόγκολ.

Διάρκεια: 210' με διάλειμμα
Σκηνοθέτης: Γιούρι Μποτούσοβ

Περιγραφή

Βασισμένο στα "Παντρολογήματα" και σε άλλα κείμενα του Ν.Β. Γκόγκολ

Περισσότερα

Υπάρχει άραγε, στο κλασικό ρωσικό ρεπερτόριο, πιο περιζήτητη κωμωδία από τα «Παντρολογήματα» του Ν.Β. Γκόγκολ; Εκτός βέβαια από τον «Επιθεωρητή» του ιδίου; Αυτά τα αριστουργήματα δραματουργίας αρέσουν και στους σκηνοθέτες και στους ηθοποιούς και στους θεατές, όπως αποδεικνύεται άλλωστε επανειλημμένα στο θεατρικό σανίδι από το 1842.  Ο σκηνοθέτης, Γιούρι Μπουτούσοβ μαζί με αξιόλογους ηθοποιούς συνέθεσε μια θλιβερή ιστορία για την μοναξιά, την αναζήτηση της ευτυχίας, την αδυναμία ενός ονείρου να γίνει πραγματικότητα. Η μυστηριώδης, ανήσυχη πόλη, Αγία Πετρούπολη ανέλαβε έναν από τους κύριους ρόλους της παράστασης.

Το σύνολο της παραγωγής λαμβάνει χώρα σε μια ατμόσφαιρα ονείρου. Η μοναξιά εδώ είναι κανόνας. Κάποιοι την αντιμετωπίζουν με τραγούδια, άλλοι αναζητούν παρηγοριά ταΐζοντας μυριάδες περιστεριών και άλλοι σκέφτονται να διορθώσουν τα πράγματα με τον γάμο. Είναι μια παράσταση για έναν άνθρωπο που προσπάθησε απεγνωσμένα να φτιάξει τις διαταραγμένες σχέσεις του με τον κόσμο. Η ηρωίδα Αγκάφια Τύχονοβνα είναι  μια νύφη χωρίς αγάπη. Αυτή είναι και η μυστηριώδης γυναίκα του Μπλοκ, η πλαστική κούκλα στη βιτρίνα του καταστήματος νυφικών, η ντροπαλή δεσποινίδα και ο κλόουν του τσίρκου με την κόκκινη μύτη και με τα τρομαγμένα μάτια. Σ’ αυτήν την παράσταση όλοι θυμίζουν κάποιους άλλους, σ’αναγκάζουν να θυμηθείς. Ολοι εδώ είναι πραγματικοί αλλά και φαντάσματα, ευάλωτοι, όπως  οι απλοί άνθρωποι αλλά και μυστήριοι σαν μυθοπλασία.

Στην παράσταση εκφωνούνται κείμενα σπό το μυθιστόρημα του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι «Ο ηλίθιος», από το έμμετρο μυθιστόρημα του Α.Σ. Πούσκιν «Ευγένιος Ονέγκιν», το ποίημα της Μ.Ι. Τσβετάγιεβα «Είμαστε διαφορετικοί σαν την στεριά και το πέλαγος» κ.α.

Η ιστορία του Κρατικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου Λενσοβιέτ Αγίας Πετρούπολης ξεκινάει στις 19 Νοεμβρίου 1933, όταν παρουσιάζεται παράσταση, βασισμένη στην κωμωδία  του Α.Ν. Οστρόβσκι «Εύκολο χρήμα», σε σκηνοθεσία του Ι.Μ. Κρολ. Έκτοτε εργάστηκαν σ’αυτό εξαιρετικοί σκηνοθέτες και σκηνογράφοι: Μπ. Μ. Σουσκέβιτς, Μπ.Β. Ζων, Ν.Π. Ακίμοβ. Για 40 χρόνια (1960-1999) το θέατρο ήταν υπό την διαχείριση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Ι. Π. Βλαντίμιροβ, αξιότιμου καλλιτέχνη της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας. Μια ολόκληρη εποχή θεατρικής ιστορίας της πόλης είναι συνδεδεμένη με αυτό το όνομα, όπως και οι παραστάσεις της που έγιναν θρύλοι: «Η Όπερα της πεντάρας», «Ημέρωμα της Στρίγγλας», «Οι άνθρωποι και τα Πάθη» και άλλες. Κορυφαίοι ηθοποιοί έλαμψαν στη σκηνή του  θεάτρου Λενσοβιέτ, οι οποίοι και ανέδειξαν γενικά το ρωσικό θέατρο: Α. Φρέιντλιχ, Μ. Μπογιάρσκι, Α. Πετρένκο, Α. Ραβικόβιτς, Ε. Σολοβέι, Ι. Βλαντίμιροβ.

Κατά τα έτη 1996-2006 επικεφαλής του θεάτρου ήταν ο αξιότιμος καλλιτεχνικός παράγοντας  Ρωσίας και Κιργιζίας, Β.Μπ. Πάζι. Όντας σκηνοθέτης υψηλού επιπέδου, διηύρυνε τις δημιουργικές δυνατότητες του θιάσου, ενώ διατήρησε και τις παραδόσεις του θεάτρου. Η παράσταση «Ο Όσκαρ και η κυρία με τα ροζ» βασισμένη στο έργο του Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ, με την μεγάλη ηθοποιό της Αγίας Πετρούπολης, Α. Φρέιντλιχ, κατέκτησε το κοινό.

Οι τελευταίες πέντε σεζόν είναι συνδεδεμένες με την δημιουργική προσωπικότητα του σημαντικότερου σκηνοθέτη του Θεάτρου και ενός από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της Ρωσίας, Γ. Ν. Μπουτούσοβ. Οι παραγωγές του συµµετείχαν στα πιο εκλεκτά ρωσικά και διεθνή φεστιβάλ. Μεταξύ διαφόρων βραβείων ξεχωρίζουν τα ανώτερα θεατρικά επαγγελματικά βραβεία «Χρυσός προβολέας» και «Χρυσή Μάσκα», το θεατρικό βραβείο Αγίας Πετρούπολης «Προρίβ» και το βραβείο θεατρικής νεολαίας της Αγίας Πετρούπολης στην καλλιτεχνική δημιουργία. Στις καλύτερες παραστάσεις του θεάτρου συμπεριλαμβάνονται φιλόδοξες παραγωγές με σεβασμό στο ύφος του συγγραφέα.

Επικεφαλής είναι ο αξιότιμος καλλιτεχνικός παράγοντας της Ρωσίας, Βαλέρι Γκραντκόβσκι.

 • Σκηνοθεσία Γιούρι Μποτούσοβ
 • Βοηθός σκηνοθέτη Ρομάν Κοτσερζέσκι
 • Σκηνογράφος Νικολάι Σλομποντιάνικ
 • Σχεδιασμός φωτισμού Αλεξάντρ Σιβάεβ
Διανομή:
 • Αγκάφια Τύχονβνα, Νύφη η αξιότιμη καλλιτέχνιδα της Ρωσίας Άννα Κοβαλστούκ
 • Αρίνα Παντελεημόνοβνα, Θεία Νατάλια Σάμινα
 • Φέκλα Ιβάνοβνα, Προξενήτρα η αξιότιμη καλλιτέχνιδα της Ρωσίας Γκαλίνα Σουμπότινα
 • Ποντκολέσιν, Υπάλληλος Ολέγκ Φιόντοροβ
 • Κοτσκαριόβ, Φίλος Σεργκέι Περεγκούντοβ
 • Γιαϊντσνιτσα, Σφούγγατος ο εθνικός καλλιτέχνης της Ρωσίας Σεργκέι Μιγκίτσκο
 • Ανούτσκιν, Απόστρατος αξιωματικός του πεζικού ο εθνικός καλλιτέχνης της Ρωσίας Ευγκένι Φιλάτοβ
 • Ζεβάκιν, Ναυτικός ο αξιότιμος καλλιτέχνης της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβικοβ