Οι σιδεράδες

Αρχείο Παίχτηκε από 01/10/2016 έως 12/03/2017
στο Αγγέλων Βήμα
Συγγραφέας: Μίλος Νίκολιτς
Μετάφραση: Χρήστος Γκούβης
Σκηνοθέτης: Αυγουστίνος Ρεμούνδος
Ερμηνεύουν: Άτσα: Ερμόλαος Ματθαίου, Πέτερ: Ερνέστος Βουτσίνος, Λουΐζα: Έφη Καραγιάννη, Ιβάν: Αβραάμ Παπαδόπουλος

Περιγραφή

«Οι Σιδεράδες», μια βαλκάνια κωμωδία του Σέρβου Μίλος Νίκολιτς, είναι ένα εγκώμιο στην ανθρώπινη ύπαρξη, μια απόδειξη πώς όταν η αγάπη μιλά, το μίσος, τα όπλα, ο εθνικισμός σιγούν. Ο Σέρβος Άτσα έχει μόλις ανακαλύψει, ότι την περίοδο που τον έστειλαν σαν αιχμάλωτο πολέμου στο σιδεράδικο του Πέτερ στην Γερμανία, η γυναίκα του έμεινε έγκυος από τον Ιβάν, έναν Ρώσο σιδερά. Έχοντας μάθει την αλήθεια για την πατρότητα του γιου του πηγαίνει ξανά στην Γερμανία, με την ελπίδα ότι θα βρει ένα δικό του παιδί εκεί.

Περισσότερα

Πέτερ: Δηλαδή Λουΐζα είναι γιος μου;
Λουΐζα: Ε βέβαια είναι γιος σου. Και πάντα γιος σου θα είναι ο γιος σου.
Πέτερ: Αν ο γιος μου είναι γιος μου… τότε τι είναι αυτός εδώ;
Λουΐζα: Αυτός είναι ο πατέρας του γιου σου.

Τρεις σιδεράδες που τους χωρίζει ένας πόλεμος αλλά τους ενώνει ένα μυστικό. Ένας Σέρβος, ένας Ρώσος, ένας Γερμανός και ανάμεσά τους μια γυναίκα, αναζητούν τους γιους τους με φόντο τη μεταπολεμική Γερμανία.

Μέσα σε ένα σιδεράδικο, ξεδιπλώνεται με κωμικό και συγκινητικό τρόπο, η αλήθεια τριών πατεράδων και μιας μάνας.

Με όπλο τον γρήγορο ρυθμό, τους δυνατούς χαρακτήρες και τα κωμικά μπερδέματα, ο γεννημένος στο Κοσσυφοπέδιο Μίλος Νίκολιτς, έχοντας ζήσει τον εμφύλιο σπαραγμό της χώρας του, ασκεί κριτική στις απάνθρωπες και άθλιες συνθήκες του Πολέμου και καταδικάζει κάθε εθνικιστική συμπεριφορά.

«Οι Σιδεράδες» ανέβηκαν για πρώτη φορά στη Σερβία το 1992 και έκτοτε έχουν παρουσιαστεί σε 30 θέατρα σε Σερβία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ελλάδα και Κύπρο.

«Τους Σιδεράδες τους έχω γράψει βασισμένος στις αρχές της αρχαίας τραγωδίας, μεταμφιεσμένης σε αρχαία κωμωδία. Σαν συναυλία σε μια χορδή ή σαν το bolero του Ravel, όπου υπάρχει παραλλαγή του ίδιου θέματος, το οποίο πολλαπλασιάζεται οδηγώντας τελικά στο Παράλογο που πείθει περισσότερο από τον Ρεαλισμό. Εφόσον το κωμικό και το τραγικό είναι δίδυμα αδέρφια, βοηθούν τελικά στη σκηνή το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα κάθε πόλεμος και κάθε εθνικισμός να οδηγεί στο Παράλογο, στην έλλειψη κάθε νοήματος.» Μίλος Νίκολιτς

Συντελεστές:
Μουσική: String Demons
Κοστούμια – Σκηνικά: Τόνια Αβδελοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βαγγέλης Μούντριχας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίνα Ντούνη
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Ανδριόπουλος
Video – Trailer: Νικήτας Χάσκας
Παραγωγή: «Αγγέλων βήμα»

Βίντεο

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. "ΟΙ ΣΙΔΕΡΑΔΕΣ"

  Παρακολούθησα τους Σιδεράδες στο θέατρο Αγγέλων Βήμα εντελώς τυχαία....Άλλη παράσταση είχα προγραμματίσει να δω και βρέθηκα μάρτυρας στο σιδεράδικο του Γερμανού Πέτερ όταν αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο μυστικό πολλών χρόνων!!!
  Ο Σέρβος Άτσα, ο Γερμανός Πέτερ και ο Ρώσος Ιβάν έχουν κοινό επάγγελμα και κοινά....παιδιά! Είναι σιδεράδες από πάππου προς πάππου και πολύ περήφανοι γι' αυτό!!! Όμως τους ενώνουν και άλλα εν άγνοιά τους.....και τους χωρίζει ένας πόλεμος που στάθηκε αφορμή γι' αυτό το γαϊτανάκι των κωμικοτραγικών μπερδεμάτων και αποκαλύψεων...Τρεις άνδρες και μία μάνα προσπαθούν να δικαιολογήσουν και να δικαιολογηθούν έρχοντας αντιμέτωποι με τη σκληρή αλήθεια και φτάνοντας συχνά στον παραλογισμό και στην έλλειψη νοήματος!!
  Όλα αυτά όμως καταρρέουν κάτω από το πρίσμα της αγάπης!!! Γιατί μόνο αυτό έχει νόημα τελικά....ο πόλεμος, η έχθρα, το μίσος, η ζήλια, ο θάνατος και οι εθνικιστικές αντιλήψεις επισκιάζονται όταν η αγάπη είναι πιο μεγάλη, πιο δυνατή, πιο ισχυρή και πιο ουσιαστική!!
  Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο βιολογικός γονιός....αυτός που σε αναθρέφει δίνοντάς σου τα πολύτιμα στοιχεία και εφόδια, θεωρείται ο πραγματικός γονιός της καρδιάς σου!!! Δεν είναι υπόθεση σπερματοζωαρίου αλλά υπόθεση αγάπης!!!
  Πρόκειται για μια βαλκάνια κωμωδία του Σέρβου Μίλος Νίκολιτς με κωμικοτραγικό και συγκινητικό υπόβαθρο!! Οι ερμηνείες των τεσσάρων ηθοποιών είναι εξαιρετικές υποδυόμενοι δυνατούς χαρακτήρες με συνεχή δράση, γρήγορο ρυθμό, παλμό, ένταση και χειρουργική ακρίβεια!! Κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή από την αρχή ως το τέλος με μια αβίαστη ροή συναισθηματικών μεταπτώσεων προκαλώντας γέλιο και ταυτόχρονα δίνουν τροφή για προβληματισμό και σκέψη!!!
  Η σκηνοθεσία του Αυγουστίνου Ρεμούνδου, οι φωτισμοί, τα κοστούμια, το πολύ όμορφο σκηνικό και η πρωτότυπη μουσική εγχόρδων των String Demons λειτουργούν άψογα στην πραγμάτωση του έργου!!!
  Λένε....κάθε εμπόδιο για καλό και σήμερα πιστεύω ότι η τύχη ήταν με το μέρος μου!!! Πραγματικά το θέαμα ήταν εξαίσιο για ένα είδος θεάτρου που σπάνια επιλέγω να παρακολουθήσω!!!
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΥ!!!

 2. Eξαιρετική παράσταση και ηθοποιοί! Μια κωμωδία με ωραία μηνύματα σχετικά με το ποιός είναι τελικά περισσότερο γονιός; Εκείνος που βιολογικά βοηθά στη γέννηση ενός παιδιού ή όποιος το ανατρέφει και του συμπαραστέκεται εφ' όρου ζωής;Συγχαρητήρια!!!