Ιππόλυτος

Μετάφραση: Νίκος Φλέσσας
Ερμηνεύουν: Αμαλία Μουτούση
Παίζουν μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

Περιγραφή

Το ισχυρό ντουέτο, Δημήτρης Καμαρώτος - Αμαλία Μουτούση, μπαίνουν σε ένα από τα ιστορικά κτίρια της Αθήνας και μας βυθίζουν σε μια τραγωδία γεμάτη έρωτα, παραφορά, μίσος και εκδίκηση, στην ιστορία της Φαίδρας και του Ιππόλυτου.

Περισσότερα

Δεν είναι παράσταση. Δεν είναι συναυλία. Είναι μια αλλιώτικη εμπειρία θέασης και ακρόασης του αρχαίου δράματος. Μια site-specific περφόρμανς εκτός Στέγης, στον «Παρνασσό» της πλατείας Καρύτση. Ένας διακεκριμένος συνθέτης και ερευνητής του ήχου και της μουσικής στο θέατρο, ο Δημήτρης Καμαρωτός, και μια αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια της σκηνής, η Αμαλία Μουτούση, στενοί συνεργάτες εδώ και δεκαετίες, συναντιούνται αυτή τη φορά όπως ποτέ άλλοτε.

Πεδίο συνάντησης γίνεται ο Ιππόλυτος του Ευριπίδη. Όπως, όμως, η Αμαλία Μουτούση δεν παίζει μόνο τη Φαίδρα, αλλά όλους τους ρόλους, έτσι κι ο Δημήτρης Καμαρωτός δεν ερμηνεύει μόνο τη μουσική. Ηθοποιός και μουσικός καθίστανται ισότιμοι πρωταγωνιστές. Όλα τα πρόσωπα και ο Χορός του Ιππόλυτου μιλούν, μέσω των δύο τους, σε έναν καταιγιστικό χρόνο. Μιλούν γι’ αυτό που τους συνέβη, σαν να πρόκειται για μια ιστορία πριν από τον ύπνο. Ένα μύθο που μιλάει για έντονα συναισθήματα, ομορφιά και αποτρόπαιες στιγμές.

Εδώ, η μουσική είναι μια συνεχής παράλληλη σύνθεση που εκκινεί από την ανάλυση της προσωδίας, συνυπάρχοντας ή/και αμφισβητώντας τη φωνή. Επιτρέπει την εναλλαγή των προσώπων και του Χορού και, με τελείως σύγχρονα μέσα, επιχειρεί κάτι το οποίο πλησιάζει στη φύση και την αρχική υπόσταση της παράστασης του δράματος με έναν υποκριτή. Πλέγματα ήχου σαν ηχητικές μάσκες, νέες προσωδίες και απροσδόκητες πολυφωνίες γεννιούνται, καθώς ο μουσικός και η ηθοποιός μάς βυθίζουν από κοινού σε μια τραγωδία γεμάτη έρωτα, παραφορά, μίσος και εκδίκηση.

Σύλληψη & Ηχητική δραματουργία: Δημήτρης Καμαρωτός
Μετάφραση: Νίκος Φλέσσας
Συνεργασία στην δραματουργία: Σύλβια Λιούλιου
Σκηνικός χώρος: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια:  Άγγελος Μέντης
Φωτισμός: Γιάννης Δρακουλαράκος
Σχεδιασμός Ήχου : Kώστας Μπώκος
Βoηθός Σκηνογράφου: Φιλάνθη Μπουγάτσου
Εκτέλεση παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη

Το χτένισμα της Αμαλίας Μουτούση σχεδίασε ο Αλέξανδρος Μπαλαμπάνης.
Ευχαριστούμε θερμά τη Δάφνη Στάθη για την αμέριστη βοήθειά της και τον Λουκά Χατζή - Metron Stages.

ΠΑΡΑΛΛΗΛH ΔΡΑΣH
Σάββατο 10 Ιουνίου
Εργαστήριο με τον Δημήτρη Καμαρωτό

Βασικά στελέχη της ομάδας που δημιούργησε ο σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός το 1983-84 (αρχικά ως «Διπλούς Έρως» και έπειτα ως Theseum Ensemble), η Αμαλία Μουτούση και ο Δημήτρης Καμαρωτός συνεργάζονται σχεδόν αδιάλειπτα από το 1991.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αμαλία Μουτούση εμφανίζεται σε παράσταση της Στέγης. Έχει προηγηθεί η ερμηνεία της, στο ρόλο της Γερτρούδης, στον Άμλετ του Σαίξπηρ που ανέβασε ο σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς το 2014.

Συνθέτης σε περισσότερες ογδόντα θεατρικές και χοροθεατρικές παραγωγές, ο Δημήτρης Καμαρωτός έχει ταυτίσει, από το 1984 μέχρι σήμερα, την ιδιαίτερη μουσική του γλώσσα με ορισμένες από τις σημαντικότερες παραστάσεις της σύγχρονης ελληνικής σκηνής. Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες είναι και αυτές στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: Δον Ζουάν σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2017), Φάουστ του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2014) και Ο κυκλισμός του τετραγώνου του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά (Οκτώβριος 2013).

Με το μύθο της Φαίδρας και τον παράφορο έρωτά της για τον Ιππόλυτο, γιο του συζύγου της, Θησέα, καταπιάστηκε μια ακόμη παραγωγή της Στέγης αυτήν τη σαιζόν, η παράσταση Phaedre(s) του Πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέλ Ιπέρ (Δεκέμβριος 2016).

Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός και η αίθουσα της εκδήλωσης είναι προσβάσιμοι σε αμαξίδια, εκτός από τους χώρους υγιεινής.