Κοριολανός

Αρχείο Παίχτηκε από 06/11/2017 έως 16/01/2018
στο Σημείο
Συγγραφέας: Ουίλλιαμ Σαιξπηρ
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Διαμαντής
Σκηνογραφία: Μικαέλα Λιακατά
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου
Ερμηνεύουν: Ιωάννης Παπαζήσης: Κοριολανός, Παρθενόπη Μπουζούρη: Βολούμνια-Αουφίδιος, Στάθης Μαντζώρος: Μενένιος-Βόλσκος Συνωμότης, Ορόρα Μαριόν: Βρούτος-Βιργίλια, Άρτεμις Γρύμπλα: Επαναστάτης-Κομίνιος-Βαλέρια-Βόλσκος Άρχοντας, Νικόλας Μίχας: Επαναστάτης-Σικίνιος-Λάρκιος-Νικάνωρ

Περιγραφή

Η τελευταία τραγωδία του Σαίξπηρ (1606-07), ένα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, το οποίο έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα μόνο άλλες τέσσερις φορές, εξετάζεται εδώ κάτω από νέο φως, απογυμνωμένο από κάθε περιττό στοιχείο, μέσα σ’ένα βίαιο και ηρωικό σύμπαν.

Περισσότερα

Ένας εξαμελής θίασος υψηλών αξιώσεων: Ιωάννης Παπαζήσης, Παρθενόπη Μπουζούρη, Στάθης Μαντζώρος, Ορόρα Μαριόν, Άρτεμις Γρύμπλα, Νικόλας Μίχας, υπό την καθοδήγηση ενός πολύ νέου, αλλά δοκιμασμένου σκηνοθέτη, αναλαμβάνει να αναπαραστήσει την ιστορία του μεγάλου ιδεολόγου, που προτίμησε να βαδίσει ενάντια στην ίδια του την πατρίδα, παρά να προδώσει τις ιδέες του.

Οι ακραίες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο ασφυκτικό περιβάλλον της διεκδίκησης και της διατήρησης της εξουσίας, διατρέχουν το έργο. Κάθε αγαθή ανθρώπινη προαίρεση, κάθε αίσθημα και κάθε συμπεριφορά έχει οξειδωθεί από την εμμονή με την κυριαρχία επί των πάντων. Όλοι οι ήρωες του έργου έχουν απόλυτη συνείδηση των πράξεών τους και ακλόνητη προσήλωση στις προθέσεις τους· πρόκειται για έναν μέχρι τελικής εξόντωσης αγώνα, για μια θανατηφόρα πάλη του ανθρώπου με τη μοίρα του μέσα στο περίοπτο δημόσιο σφαγείο της εξουσίας.

Το έργο
Λιμός σαρώνει τη Ρώμη. Ο Γάιος Μάρκιος Κοριολανός, εθνικός ήρωας, πολεμιστής γενναίος και αλαζόνας, απεχθάνεται το λαό. Στο μεταξύ ξεσπάει πόλεμος με τους εχθρούς των Ρωμαίων, τους Βόλσκους, από τον οποίο ο Κοριολανός γυρνάει θριαμβευτής. Κατευθυνόμενος και χειραγωγούμενος από τους πολιτικούς της άρχουσας τάξης, αλλά και από την ίδια του τη μητέρα, τη Βολούμνια, ο Κοριολανός μπλέκει σ’ένα πολιτικό παιγχνίδι, και καταλήγει στην εξορία. Ζητώντας την εκδίκηση, συμμαχεί με το θανάσιμο εχθρό, δικό του και της Ρώμης, τον Βόλσκο πολέμαρχο, Τούλλο Αουφίδιο και βαδίζει ενάντια στην πατρίδα του. Ο αδιάλλακτος χαρακτήρας του και η πολιτική άγνοια, που τον οδήγησαν στην εξορία, γίνονται και η αιτία του θανάτου του, στα χέρια των νέων του συμμάχων.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βικτόρια Στιμπέλσκι
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού

30 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για την παράσταση..θα ξεχώριζα βέβαια τον Ιωάννη Παπαζήση και την Παρθενόπη Μπουζούρη...επίσης, κινησιολογία δουλεμένη και ενδυματολογία που ταιριάζει στην αισθητική μου....την συνιστώ

 2. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟΝΟΗΤΟ ΕΡΓΟ......Ο ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ....ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ......

 3. Χάρηκα πολύ όταν κέρδισα την πρόσκληση γιατί είχα ακούσει καλά λόγια για την παράσταση.Η προσπάθεια όλων των ηθοποιών ήταν αξιέπαινη.Δυστυχώς η σκηνοθεσία δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις ενός τέτοιου έργου.Θα αναφέρω ξεχωριστά στον κ.Παπαζήση ο οποίος ήταν καθηλωτικός στο ρόλο του ''Κοριολανού''.Μου άρεσε πολύ.Ευχαριστώ πολύ την ΘΕΑΤΡΟΜάΝΙΑ για την πρόσκληση.

 4. Aρκετά καλή παράσταση. Την παρακολούθησα με ενδιαφέρον παρότι ήταν μεγάλη σε διάρκεια. Αξιέπαινη η προσπάθεια των ηθοποιών για ένα τέτοιο απαιτητικό έργο.Πολύ ωραίο το κέιμενο του Σαίξπηρ.Παρουσιάζει την αντίθεση ανάμεσα στην εξουσία και τον απόλυτο ιδεαλισμό του πρωταγωνιστή.Δε με ενθουσίασαν τα σκηνικά και τα κοστούμια.Υπήρχαν ακόμη κάποια προβλήματα με τον ήχο, που ίσως οφείλονταν βέβαια σε ανοιχτά κινητά που μικροφώνιζαν και κάποιες στιγμές δεν ακούγονταν οι ατάκες των ηθοποιών.Ευχαριστώ το θέατρο Σημείο και την Θεατρομάνια για την πρόσκληση.

 5. Στις 14/11 παρακολούθησα τον <> η παράσταση αποτελείται από ένα 6μελη θίασο ο οποίος παρουσιάζει την ιστορία του μεγάλου ιδεολόγου που προτίμησε να βαδίσει ενάντια στην ίδια του την πατρίδα παρά να προδώσει τις ιδέες τους. Η σκηνοθεσία είναι απλή και απέριττη αλλά γεμάτη σε ουσία. Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι ότι τα πρόσωπα υποδύονται διάφορους ρόλους. Ο Ιωάννης Παπαζήσης είναι εκπληκτικός Κοριολανός. Την παράσταση την προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους. Ευχαριστώ το Θεατρομάνια για την πρόσκληση.

 6. Καλή παράσταση!Ο Παπαζήσης πολύ καλός στον ρόλο,έδινε την ένταση και τον στόμφο όταν χρεαζόταν.Και οι λοιποί ηθοποιοί καλοί.Δεν με ενθουσίασε η ερμηνεία της κας Μπουζούρη.Ευχαριστώ για την πρόσκληση(14/11).

 7. Αρκετά καλή παράσταση, ρυθμική, με αγωνίες καίριες και πυρετώδεις - μπορεί η εξουσία να είναι συγγενής με έναν παθιασμένο, σχεδόν παιδικό ιδεαλισμό και ταυτόχρονα παιδί μιας άκαμπτης, τυραννικής απολυτότητας, πόσο γρήγορα η ψυχολογία της μάζας εξιδανικεύει, πλάθει ουράνια είδωλα και την ίδια στιγμή τα αποκαθηλώνει με το πιο τερατώδες, φονικό μίσος, με πόση πίστη και συνέπεια μπορούμε να υπηρετήσουμε ένα ιδανικό τόσο άσπιλο χωρίς να διαβρωθούμε από το δίκοπο μαχαίρι της επιρροής των σημαντικών άλλων, στο τέλος θριαμβεύει η λογική, η ειρήνη ή νομιμοποιείται φρικαλέα το αποτρόπαιο; Πολύ εύστοχες οι εναλλαγές των ρόλων, μεθυστικός, εξουσιαστικός και πυρετώδης ο Παπαζήσης, έφερε στη σκηνή όλη την αγωνία της διπλής υπόστασης, της ακροβασίας του ρόλου του, κάποιοι όμως ηθοποιοί έμοιαζαν αμήχανοι, ασυντόνιστοι ως προς τη παρουσία και τον ρόλο τους, με την αμηχανία αυτή να στερεί από τη παράσταση κινητικότητα, ένταση, αυτή τη κόψη του ξυραφιού που σε πολλά σημεία όφειλε να έχει. Συγκλονιστικό το κείμενο του Σαίξπηρ, παρακολούθησα τη παράσταση στις 13/11, σε ευχαριστώ πολύ θεατρομανία!!

 8. Εξαιρετικές ερμηνείες σ ένα μεγάλο κι απαιτητικό έργο, με μεστό κι ουσιαστικό λόγο! Λιτό σκηνικό που επιτρέπει να επικεντρώνεται ο θεατής στην υποκριτική κι ωραία μουσική επένδυση! Μπράβο σε όλους!!! Ευχαριστώ Θεατρομάνια!

 9. Δευτέρα βράδυ, μετά από μια μέρα γεμάτη βροχές και καταιγίδες, επισκέφτηκα το θέατρο Σημείο για την εν λόγω σεξπιρική τραγωδία. Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική και μετά από μια μικρή αναμονή ενός περίπου τετάρτου η παράσταση ξεκίνησε. Η σκηνή του θεάτρου είναι αρκετά μεγάλη και οι θέσεις των θεατών τοποθετημένες αμφιθεατρικά. Εδώ θα ήθελα να τονίσω την αναγκαιότητα του κλεισίματος των κινητών καθώς υπήρξαν δυστυχώς κάποιες παρεμβολές από τα ηχεία κατά τη διάρκεια του έργου. Σε ότι αφορά το περιεχόμενο, με βασικό άξονα τη σχέση του λαού με τους φορείς της εξουσίας, γνωρίζουμε σταδιακά μια σειρά από χαρακτήρες που οδηγούν την πλοκή στο τραγικό φινάλε. Ο σεξπιρικός λόγος πάντα πλούσιος και διαχρονικός και οι αντιστοιχίες με τη σύγχρονη πραγματικότητα αρκετά ενδιαφέρουσες. Η σκηνοθεσία πρωτότυπη, με λιτά σκηνικά και έμφαση στους καθρέφτες. Τέλος οι ερμηνείες μου φάνηκαν αρκετά καλές για ένα απαιτητικό έργο μεγάλης διάρκειας. Ευχαριστώ τη Θεατρομάνια για τη διπλή πρόσκληση.

 10. παρακολούθησα την παράσταση χθες 13/11, εξαιρετικές ερμηνείες και καλός φωτισμός αλλά δυστυχώς τα υπόλοιπα δεν με εντυπωσίασαν, σκηνικά-κουστούμια κυριολεκτικά ανύπαρκτα υποθέτω ήταν μέρος της σκηνοθετικής ματιάς που γενικότερα δεν μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και ο ήχος μερικές φορές τόσο δυνατός που έχανες ατάκες.

 11. Δυσκοκολη και μεγαλης διαρκειας ,παρασταση. Νομιζω οτι ο σκηνοθετης θα μπορουσε να την κανει πιο ουσιαστικη . Ολοι οι ηθοποιοι ηταν εξαιρετοι και κυριως ο κος Παπαζησης σ ενα τοσο απαιτητικο εργο.Ευχαριστω πολυ Θεατρομανια για την προσκληση.

 12. Κατ’ αρχάς η προσπάθεια όλων των ηθοποιών σ'ένα τόσο δύσκολο και απαιτητικό έργο ήταν αξιέπαινη.Δυστυχώς η σκηνοθεσία δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις ενός τέτοιου έργου......και δεν βοήθησε κ τους ηθοποιούς.Θα αναφέρω ξεχωριστά τον εξαιρετικό κ.Παπαζήση ο οποίος ήταν καθηλωτικός στο ρόλο του ''Κοριολανού''.Ευχαριστώ πολύ την ΘΕΑΤΡΟΜάΝΙΑ για την πρόσκληση.

 13. Ωραια παρασταση.Με δυσκολεψε λιγο στην αρχη η εναλλαγη των ρολων.Ισως ηταν λιγο πιο ευκολο για τον θεατη αν αλλαζαν καποιο πανωφορι η κατι χαρακτηριστικο σε καθε ρολο.Ειναι αποψη μου φυσικα και δηλωνω πως δεν εχω μεγαλη εμπειρια . Ευχαριστώ πολύ για πρόσκληση.

 14. Με δυσκόλεψε το ότι πολλές φορές δεν γινόταν κατανοητό 'όταν ο ηθοποιός άλλαζε ρόλο και
  συχνά η μουσική ήταν δυνατότερη από τις φωνές των ηθοποιών. Ηταν συμπαθητική παράσταση.Ευχαριστώ την θεατρομάνια και το θέατρο Σημείο για την πρόσκληση.

 15. Παρακολούθησα την παράσταση Κοριολανός, ήταν εξαιρετική, πολύ καλές οι ερμηνείες από όλο το κάστ των ηθοποιών, καθώς και η σκηνοθεσία. Με ενθουσίασε ιδιαίτερα η ερμηνεία της Παρθενόπη Μπουζούρη στο ρόλο της μητέρας (Βολούμνια) και του Αουφίδιου καθώς και του Στάθη Μαντζώρος. Ευχαριστώ πολύ για πρόσκληση.