Κρατήρες

Διάρκεια: 60'
Σύλληψη: Κατερίνα Αναστασίου (Nerisisty) & Χρήστος Καπενής
Κείμενο: Κατερίνα Αναστασίου (Nerisisty) & Χρήστος Καπενής
Σκηνοθέτης: Κατερίνα Αναστασίου (Nerisisty) & Χρήστος Καπενής
Φωτισμοί: Κατερίνα Αναστασίου (Nerisisty) & Χρήστος Καπενής
Μουσική: Κατερίνα Αναστασίου (Nerisisty) & Χρήστος Καπενής
Ερμηνεύουν: Κατερίνα Αναστασίου (Nerisisty) & Χρήστος Καπενής

Περιγραφή

Η θεατρική performance «Κρατήρες» ερευνά το κενό που βιώνουν οι άνθρωποι όταν χάνουν τα πάντα και την προσπάθεια τους να το γεμίσουν δημιουργώντας ένα κέλυφος σε κάποιο νέο τόπο. Εξερευνώντας την έννοια του σπιτιού - κτίσματος, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, οι δύο περφόρμερς “χτίζονται και γκρεμίζονται” στην προσπάθειά τους να αναπληρώσουν το κενό ενός κρατήρα. […]

Περισσότερα

Η θεατρική performance «Κρατήρες» ερευνά το κενό που βιώνουν οι άνθρωποι όταν χάνουν τα πάντα και την προσπάθεια τους να το γεμίσουν δημιουργώντας ένα κέλυφος σε κάποιο νέο τόπο. Εξερευνώντας την έννοια του σπιτιού - κτίσματος, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, οι δύο περφόρμερς “χτίζονται και γκρεμίζονται” στην προσπάθειά τους να αναπληρώσουν το κενό ενός κρατήρα.
Ψάχνουν τρόπους να βολευτούν και να υπάρξουν μακριά από το σπίτι τους, δημιουργώντας ένα νέο “μέσα”.

Το μέσα ορίζεται από το έξω και το έξω από το μέσα. Ένα σώμα βρίσκεται μέσα σε ένα σπίτι, το οποίο σπίτι ορίζει το έξω με τους τοίχους του. Το εξωτερικό περίβλημα δημιουργεί τον κρατήρα.
Το πρότζεκτ είναι βασισμένο στην ιστορία μιας γυναίκας που έζησε την προσφυγιά το 1922 στη Σμύρνη και χρειάστηκε να χτίσει το σπίτι της με τα ίδια της τα χέρια, σε διαφορετικούς τόπους επτά φορές.

Ξεχωριστά μέρη της παράστασης αποτελούν το ηχοτοπίο και η βίντεο εγκατάσταση που δημιουργήθηκαν ως πρωτότυπες συνθέσεις. Η βίντεο εγκατάσταση είναι για μια απεικόνιση της έννοιας του εσωτερικού - εξωτερικού αλλά και της μετακίνησης από τόπο σε τόπο που παρατηρείται όχι μόνο στον άνθρωπο αλλά και στα ζώα. Τα μεταναστευτικά πουλιά ψάχνουν τον ασφαλέστερο προορισμό για να γλιτώσουν από τα αρπακτικά και να βρουν
περισσότερα καταφύγια.

Πηγή έμπνευσης της παράστασης υπήρξε η μελέτη της αρχιτεκτονικής των προσφυγικών κτιρίων της Αθήνας, που δυστυχώς έχουν εγκαταλειφθεί και παρατηρείται μια αδιαφορία σχετικά με την ιστορία τους.

Το Εθνικό Ωδείο και ιδιαιτέρως το αίθριο, επιλέχθηκε για την παράσταση διότι λειτουργεί ως ένας “κρατήρας πολιτισμών” του αστικού τοπίου.

 

Φωτογραφίες: Κατερίνα Δρούκα

Φωτογραφίες

Πότε & Πού

Ωδείον Αθηνών

Θουκυδίδου 13, Αθήνα 105 58

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 10€
Προπώληση: 8€ Ticket Services
Μειωμένο: 6€
Πληροφορίες:
Προπώληση: ticketservices.gr

Πρεμιέρα:

Ημέρες & Ώρες
Δ
Τ
Τ
Π 20.30
Π 20.30
Σ
Κ