Λόγια της πλώρης

Κείμενο: Γιώργος Παπαευσταθίου
Σκηνοθέτης: Γιώργος Παπαευσταθίου
Ερμηνεύουν: Χριστίνα Σιμιτζή, Γιώργος Παπαευσταθίου, Νίκος Καραστέργιος, Στεφανία Φιλιάδη, Τζένη Παπαδημάτου, Μύριαμ Χρονοπούλου, Παύλος Φαλούτσος, Γιάννης Πισκιτζής, Θαλής Πολίτης
Τραγουδούν: Παναγιώτης Παπαευσταθίου, Σταυρούλα Ευθυμιάδου, Κατερίνα Χατζοπούλου

Περιγραφή

Ο θίασος «ΑΔΡΑΧΤΙ», και οι συντελεστές του, ολοκληρώνοντας έναν επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων, σας προσκαλούν την Κυριακή των Βαΐων 9/4/17 και ώρα 12:00 π.μ στην παράσταση «Τα λόγια της πλώρης», του Αντρέα Καρκαβίτσα στο θέατρο «Βεάκη».
Μία παράσταση με εορταστικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, που σηματοδοτεί και το κλείσιμο της φετινής χρονιάς. Την παράσταση αυτή θα παρακολουθήσουν δωρεάν, παιδιά από ιδρύματα όπως: «Το χαμόγελο του παιδιού», «Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα», «Παιδικό χωριό ΣΟΣ».

Επίσης έχουμε τη τιμή, να έχουμε δίπλα μας εκείνη την ημέρα τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, όπου η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του.

Σας περιμένουμε με χαρά, να σαλπάρουμε μαζί, σε ένα καράβι που έχουμε όλοι μας τόσο πολύ ανάγκη, ειδικά στις μέρες μας. Την «Ελπίδα»..

Όποιες οικογένειες θέλουν να παρακολουθήσουν την παράσταση, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, οι πόρτες του θεάτρου «Βεάκη» θα είναι ανοιχτές ειδικά γι’ αυτή τη μέρα.

Περισσότερα

Ολοκλήρωση παραστάσεων την Κυριακή 9 Απριλίου 2017, 12.00 π.μ.

Ο θίασος «ΑΔΡΑΧΤΙ» παρουσιάζει φέτος στο θέατρο «ΒΕΑΚΗ» το λογοτεχνικό αριστούργημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα «ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΩΡΗΣ». Ένα έργο που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα σε θέατρο για παιδιά, σε διασκευή και σκηνοθεσία, Γιώργου Παπαευσταθίου. Μετά τη τεράστια απήχηση που είχαν τα έργα «ΣΤΑΧΟΜΑΖΩΧΤΡΑ» του Α. Παπαδιαμάντη και το Σμυρνέϊκο παραμύθι «ΤΟ ΧΑΜΑΛΑΚΙ», ο θίασος «ΑΔΡΑΧΤΙ» συνεχίζει τη πορεία του στη πολιτιστική μας παράδοση, μιας και στις μέρες μας, η διάσωση αυτής της παράδοσης είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Μέσα από ένα έργο γεμάτο παραδοσιακούς νησιώτικους χορούς, γεμάτο ήχους και χρώματα του τόπου μας, περνάμε από τη φετινή μας παραγωγή το μήνυμα που έχουμε όλοι ανάγκη, μικροί και μεγάλοι. Την πίστη μας στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Ο ίδιος ο Καρκαβίτσας, αναφέρει στο έργο του:

«Το δικό μας το καράβι αντέχει στις φουρτούνες. Μπορεί να βυθίζεται για λίγο στο κύμα, αλλά πάλι νικητής βγαίνει στους αφρούς της θάλασσας. Με όλους τους θρύλους, τη πίστη και τις παραδόσεις μας. Γιατί είναι γερό το δικό μας το σκαρί. Και έχει ένα όνομα που όμοιό του δεν υπάρχει σε ολόκληρη την οικουμένη. Λέγεται…Ελλάδα!»

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Μανωλιός, είναι ένας νεαρός νησιώτης και όνειρό του είναι να ταξιδεύει στη θάλασσα, όπως όλοι οι καπετάνιοι του νησιού του. Για οικογενειακούς λόγους, αναγκάζεται να παραμείνει στο νησί. Ακούει τις ιστορίες του φίλου του του Ανδρέα και των άλλων ναυτικών στο καφενείο του νησιού και με τη φαντασία του, τις ζει και ο ίδιος. Ζωντανεύει με το μυαλό του ιστορίες με γοργόνες, με φουρτούνες, με προλήψεις των ναυτικών, αλλά και με τα αστεία περιστατικά στα ταξίδια τους. Ιστορίες που διδάσκουν στα παιδιά, τη δύναμη της θέλησης, της φιλίας, της αλληλεγγύης και της ομαδικότητας.

Με τον φόβο, ότι δεν θα πραγματοποιήσει το όνειρό του, ζητά από τον φίλο του Ανδρέα, να καταγράψει όλες αυτές τις ιστορίες και να του τις δώσει, ώστε να τις ζει και ο ίδιος, έστω μέσα από τον γραπτό λόγο. Ο αδελφικός του φίλος συμφωνεί και έτσι καταγράφει όλες αυτές τις περιπέτειες με τον τίτλο «Λόγια της πλώρης». Περιπέτειες γεμάτες μυστήριο, γέλιο, παραδοσιακούς χορούς, αλλά και γεμάτες ελπίδα. Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο…

Άραγε θα βρει τη δύναμη ο Μανωλιός να ζήσει το όνειρό του; Θα αρμενίσει και ο ίδιος τα πέλαγα με το δικό του καράβι; Ένα καράβι που όλοι έχουμε ανάγκη. Ένα καράβι που το όνομά του είναι τόσο γλυκό, αλλά και τόσο δυνατό ταυτόχρονα. Ένα καράβι που το λένε….. Ελπίδα!!!!

*Μια παράσταση που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και που έχει ανακηρυχτεί από την Ευρωπαϊκή ένωση εκπαιδευτικών (AEDE-GREECE), ως «ένα άριστο διαθεματικό σχολικό μάθημα λογοτεχνίας-ιστορίας-μουσικής.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Κείμενο-Θεατρική μεταφορά: Γιώργος Παπαευσταθίου
Χορογραφίες: Αναστασία Γεωργαλά - Δήμητρα Γρατσιούνη
Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Κατερίνα Χατζοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Σιμιτζή
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαευσταθίου
Σχεδιασμοί φωτισμών: Βασίλης Πλατάκης
Επιμέλεια προγράμματος - αφισών: Νικήτας Κοτροκόης
Παραγωγή: Θίασος «ΑΔΡΑΧΤΙ»
Ηχογράφηση τραγουδιών & μίξη: Planet REC studio 

Οργάνωση παραστάσεων:

Άγγελος Αντωνιάδης
Τηλ: 210 77 74 629 - 210 77 58 952

Θεόδωρος Παπαδόπουλος
Τηλ: 210 77 54 382 - 210 77 58 952