Μαρκησία ντε Σαντ

Αρχείο Παίχτηκε από 04/11/2016 έως 04/12/2016
στο Αργώ
Συγγραφέας: Yukio Mishima
Σκηνοθέτης: Ζαμπία Πατεράκη
Ερμηνεύουν: Δέσποινα Κολτσιδοπούλου, Αλεξία Φάλλα, Χριστίνα Ράπτη, Σίσσυ Ιγνατίδου, Μαρίνα Σωκράτη, Άλκηστις Βούλγαρη

Περιγραφή

Έξι θεατρικά πρόσωπα, έξι διαφορετικά εσωτερικά τοπία αναμετρούνται με το ογκώδες έργο και την πληθωρική προσωπικότητα του μαρκήσιου ντε Σαντ. Ποιος τελικά θα νικήσει; Αρετή και διαφθορά, ευαισθησία και υποκρισία, έρωτας και βίτσιο σε μια αέναη εναλλαγή μέσα σε ένα σαλόνι της υψηλής κοινωνίας λίγο πριν την Γαλλική Επανάσταση.

Περισσότερα

Αρετή και διαφθορά, ευαισθησία και υποκρισία, έρωτας και βίτσιο σε μια αέναη εναλλαγή μέσα σε ένα σαλόνι της γαλλικής υψηλής κοινωνίας, παρουσιάζονται σε μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση αφιερωμένη στην αινιγματική φύση της Μαρκησίας Ντε Σαντ.

1772, Γαλλία, λίγο πριν την Γαλλική Επανάσταση. Τα σεξουαλικά εγκλήματα του Μαρκήσιου ντε Σαντ βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης κι εκείνος απειλείται με εκτέλεση. Η στάση της Μαρκησίας ντε Σαντ αποτελεί το μεγάλο αίνιγμα, καθώς κατά τη διάρκεια της πολύχρονης φυλάκισης του συζύγου της, επέδειξε την απόλυτη πίστη στον άντρα της, τον εγκαταλείπει, όμως, τελικά τη στιγμή που εκείνος είναι επιτέλους ελεύθερος.

Η πεθερά του, μαντάμ ντε Μοντρέιγ, καλεί δύο αριστοκράτισσες με υψηλές διασυνδέσεις στην κυβέρνηση και την εκκλησία με σκοπό να καταστρώσουν ένα σχέδιο διάσωσης. Μόνη της ανησυχία να διαφυλάξει την τιμή της αθώας κόρης της και συζύγου του Σαντ, Ρενέ.

Γυναίκες εγκλωβισμένες στην κοινωνική τους θέση, έρχονται αντιμέτωπες με την μικρότητά τους και αντιστέκονται με μόνο όπλο τους την ποίηση. Έξι θεατρικά πρόσωπα, έξι διαφορετικά εσωτερικά τοπία αναμετρούνται με το ογκώδες έργο και την πληθωρική προσωπικότητα του Μαρκήσιου ντε Σαντ. Ποιος τελικά θα νικήσει;

Ένα έργο από τον σπουδαιότερο Ιάπωνα συγγραφέα, ένα πρόσωπο αντιφατικό και αμφιλεγόμενο που συμφιλίωσε με την πένα του την σύγχρονη με την παραδοσιακή Ιαπωνία. Ο Yukio Mishima έδωσε τέλος στην ζωή του με hara kiri (Seppuku) πέντε χρόνια αφού έγραψε την Μαρκησία Ντε Σαντ το 1965.

Μια άρτια θεατρική παραγωγή με σημασία στη λεπτομέρεια, εντυπωσιακά κοστούμια και ατμοσφαιρικά σκηνικά από μια δημιουργική ομάδα που σέβεται το Θέατρο και το κοινό.

Η Μαρκησία Ντε Σαντ της Ζαμπίας Πατεράκη (παραγωγή-σκηνοθεσία) μετά την επιτυχία των παραστάσεων τον Απρίλιο του 2016, στο Θέατρο 104 και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (στα πλαίσια του Inport Festival), επιστρέφει στο Θέατρο Αργώ για όλο το Νοέμβριο.

Η πρωτότυπη μουσική της παράστασης εντυπωσιάζει και αποτελεί ένα δυνατό soundtrack από την ανερχόμενη cORNiza, που συνδυάζει κλασικούς ήχους με την σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική.

Περισσότερα στη επίσημη ιστοσελίδα μας madamesade.gr, στo ticketservices.gr,  και στο @mmesade στο facebook

Ηθοποιοί:
Μαρκησία ντε Σαντ: Δέσποινα Κολτσιδοπούλου
Μαντάμ ντε Μοντρέιγ: Αλεξία Φάλλα
Κόμισσα ντε Σαιν Φον: Χριστίνα Ράπτη
Αν Προσπέρ ντε Λωναί: Σίσσυ Ιγνατίδου
Βαρόνη ντε Σιμιάν: Μαρίνα Σωκράτη
Σάρλοτ: Άλκηστις Βούλγαρη

Σχεδιασμός-Παραγωγή-Σκηνοθεσία: Ζαμπία Πατεράκη
Μουσική & Sound design: cORNiza

Βίντεο

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευχαριστώ πολύ το Θεατρομάνια για την διπλή πρόσκληση! Η παράσταση ήταν αρκετά καλή αν και σε σημεία υπήρξε αμηχανία και μικρή δόση κούρασης. Φιλότιμη προσπάθεια από τις ηθοποιούς που έπαιζαν με θεατές μετρημένους στα δάχτυλα.
    Στα αρνητικά ο φωτισμός που ήταν ανεπαρκής.

  2. Αξιοπρεπής παράσταση. Απόδοση των ρόλων, από τις ηθοποιούς, στο ύφος που πρέπει σε μια κυρία της εποχής στην οποία διαδραματίζεται αρκετά φτωχός ο φωτισμός και τα σκηνικά . μουσική ταιριαστή και αρμονικά δεμένη με την παράσταση. Μπράβο σε όλους τους συντελεστές.

  3. ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟ ΜΑΡΚΗΣΙΟΥ ΝΤΕ ΣΑΝΤ ΣΤΟ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΗΘΙΚΟΣΤΟ ΕΝΑΡΕΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟ .ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΔΙΝΕΙ ΑΠΟΚΛΗΣΤΙΚΑ Ο ΘΕΑΤΗΣ.ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΕΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΩΝ ΠΟΥ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΤΟΥ!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ..