Μητρόπολη

Αρχείο Παίχτηκε από 01/06/2017 έως 18/06/2017
στο Σύγχρονο
Διάρκεια: 70’
Σκηνοθέτης: Αργύρης Πανταζάρας
Ερμηνεύουν: Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Μελισσάνθη Μάχουτ, Πέπη Κώνστα, Γιώργο Κατσή, Αγησίλαο Μικελάτο, Κωνσταντίνο Πλεμμένο, Αργύρη Πανταζάρα

Περιγραφή

Η Μητρόπολη του Αργύρη Πανταζάρα και της καλλιτεχνικής ομάδας momentum, μετά από το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου το καλοκαίρι του 2016, παρουσιάζεται από την 1η Ιουνίου για 10 μόνο παραστάσεις στο Σύγχρονο Θέατρο.

Περισσότερα

{Χορός και 'Αγγελος απ' το πανάρχαιο δράμα}

Καλλιτεχνική Ομάδα momentum

“Στην πέτρα της υπομονής προσμένουμε το θάμα

που ανοίγει τα επουράνια κι είν' όλα βολετά

προσμένουμε τον άγγελο σαν το πανάρχαιο δράμα”

Γιώργος Σεφέρης, Ερωτικός Λόγος

 

Παράσταση-πραγματεία για τα ανεπιθύμητα νέα μιας μαύρης εποχής και το ανθρώπινο χορικό γύρω απ' την πτώση και το θαύμα. Ανάγνωση μιας συγκυρίας εκπύρωσης και ύβρης.

Μια παράσταση πάνω στις έννοιες της φυγής, της άφιξης, της μνήμης και της λήθης. Έννοιες που στην εποχή μας, εν μέσω συρράξεων και βιαιοπραγιών, οδηγούν πλήθος ανθρώπων σε αναζήτηση νέου τόπου, αποκτώντας τρομακτική βαρύτητα.

Επί σκηνής, σε έναν έρημο και άγονο τόπο, συναντιούνται οι αγγελιαφόροι αρχαίων ελληνικών τραγωδιών. Συνθέτουν το δικό τους δράμα. Κάθε άγγελος είναι ένας τόπος, μια εποχή, μια ιστορία. Ανώνυμοι μάρτυρες γεγονότων, πόνου, βίας, θανάτων και θαυμάτων. Μάρτυρες πτώσεων, ιδεών, ανθρώπων και πολιτισμών. Προσεύχονται για μια χώρα που πεθαίνει. Μέσα από τον μύθο και την ιστορία δομούν τη δική τους "ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ".

Στη Μητρόπολη περιλαμβάνονται αποσπάσματα: Αντιγόνη (μετάφρ. Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου)Οιδίπους Τύραννος (μετάφρ. Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου), Βάκχες (μετάφρ. Γιώργου Χειμωνά), Μήδεια (μετάφρ. Γιώργου Χειμωνά), Ηρακλής Μαινόμενος (μετάφρ. Γιώργου Μπλάνα)

Σημείωση: Η παράσταση “Μητρόπολη/ Χορός και Άγγελος από το πανάρχαιο δράμα” παρουσιάστηκε στις 22 και 23 Ιουλίου 2016 στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ με το Εθνικό Θέατρο.

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αργύρης Πανταζάρας
Δραματουργική Επεξεργασία-Διασκευή: Ελίνα Μαντίδη, Αργύρης Πανταζάρας
Σκηνικά: momentum set design
Κοστούμια: momentum
Φωτισμοί: Γιώργος Καρβέλας
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Κίνηση: Ηλίας Χατζηγεωργίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Μαντίδη
Βοηθός σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Γεωργία Μπούρα
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Κλεοπάτρα Γκίνη
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: momentum

Fb: ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ/momentum

Βίντεο

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όταν διάβασα για αυτή την παράσταση στην αρχή προβληματίστηκα. Θεωρώ ότι είναι τεράστιο στοίχημα για ένα δημιουργό το να χρησιμοποιήσει ως καμβά ένα αρχαιοελληνικό κείμενο και να προσθέσει την προσωπική του πινελιά, χωρίς να αλλοιώσει το πρωτογενές υλικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το στοίχημα κερδίθηκε και με το παραπάνω. Οι ερμηνείες πολύ καλές. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ερμηνείες στηρίχθηκαν στη γλώσσα του σώματος και όχι τόσο στην απαγγελία κειμένου. Συγχαρητήρια σε όλους τους ηθοποιούς, ιδίως στη μικρή της παρέας Πέπη Κώνστα που παρά το νεαρό της ηλικίας της στέκεται επάξια δίπλα στους ενήλικες επαγγελματίες ηθοποιούς. Ευχαριστώ φυσικά και τη Θεατρομάνια για την πρόσκληση.

  2. Εξαιρετική παράσταση που σέβεται τα αρχαία κείμενα και με ελάχιστα μέσα καταφέρνει να μεταδώσει τα βαθύτερα νοήματά τους!! Μπράβο σε όλους τους συντελεστές!! Μακάρι να παρουσιαστεί και του χρόνου, θα ήθελα πολύ να την ξαναδώ!!
    Ευχαριστώ Θεατρομάνια!!