Nordost

Αρχείο Παίχτηκε από 06/10/2018 έως 09/12/2018
στο Studio Μαυρομιχάλη
Διάρκεια: 90' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Τόρστεν Μπουχστάινερ
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Δραματουργική επεξεργασία: Στέλλα Κρούσκα
Σκηνοθέτης: Στέλλα Κρούσκα
Ερμηνεύουν: Κατερίνα Αγγελίτσα, Μαριέλα Δουμπού, Αλεξάνδρα Καραναστάση, Ιωάννα Κεραυνού, Κατερίνα Λούβαρη – Φασόη, Μαρία Μπενάκη, Σοφία Παπαδοπούλου,  Έφη Ρευματά, Αναστασία Φλεμοτόμου

Περιγραφή

Μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Τόρστεν Μπουχστάινερ και σε πραγματικές μαρτυρίες από τα  γεγονότα που συνέβησαν το 2002 στο θέατρο Ντουμπρόβκα στη Μόσχα

Περισσότερα

Ο Torsten Buchsteiner στο studio Μαυρομιχάλη

Ο συγγραφέας του «Nordost»  θα βρίσκεται στην Αθήνα  και θα παρακολουθήσει την παράσταση το Σάββατο 3 Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Στην συζήτηση εκτός από τον συγγραφέα θα συμμετέχουν ο μεταφραστής Γιώργος Δεπάστας και η σκηνοθέτης Στέλλα Κρούσκα

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» γιορτάζοντας τα 10 χρόνια λειτουργίας του studio Μαυρομιχάλη, παρουσιάζει από τις αρχές Οκτωβρίου 2018, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00, την παράσταση «Nordost» του Torsten Buchsteiner  σε σκηνοθεσία Στέλλας Κρούσκα.

Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου ο συγγραφέας του έργου, Torsten Buchsteiner, θα βρίσκεται στην Αθήνα  για θα παρακολουθήσει την παράσταση. Μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, με τον συγγραφέα, αλλά και με τον μεταφραστή, Γιώργο Δεπάστα και τη σκηνοθέτη της παράστασης, Στέλλα Κρούσκα.

 

Η παράσταση στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Στις 23 Οκτωβρίου 2002, 42 Τσετσένοι εισέβαλαν στο θέατρο  Ντουμπρόβκα στη Μόσχα. Διέκοψαν την παράσταση του μιούζικαλ «Νορντόστ» και κράτησαν ως ομήρους 850 άτομα. Το αίτημα τους ήταν να  αποχωρήσουν τα ρώσικα στρατεύματα από την Τσετσενία.

Χωρίς να καταβάλει καμία σοβαρή προσπάθεια να δώσει αναίμακτο τέλος στο δράμα των ομήρων, η ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα εισέβαλε στο θέατρο. Η επιχείρηση ήταν επιτυχής, λένε οι μυστικές υπηρεσίες. Ήταν μια αιματοχυσία, λένε οι σχολιαστές.

Η ομηρία κράτησε 57 ώρες και στοίχισε τη ζωή σε 170 ανθρώπους.

Σε μια επίσημη ομιλία στη τηλεόραση ο πρόεδρος Πούτιν είπε: «Αποδείξαμε πως κανένας δεν μπορεί να αναγκάσει τη Ρωσία να γονατίσει». Ζήτησε συγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων με τα λόγια: «Δεν μπορέσαμε να τους σώσουμε όλους – παρακαλώ συγχωρήστε μας.» Την επόμενη Δευτέρα την ανακήρυξε ως Ημέρα Εθνικού Πένθους.

Από επίσημη πλευρά η Ομηρία στη Μόσχα συγκρίνεται με την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.  Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στην περίπτωση της 11ης Σεπτεμβρίου, θεωρείται αντιπατριωτικό να κάνει κανείς σκέψεις για τα αίτια της τρομοκρατίας ή για αναίμακτες λύσεις.

Στην παράσταση στο studio Μαυρομιχάλη, 9 γυναίκες με όχημα το έργο του Μπουχστάινερ και αληθινές μαρτυρίες από ανθρώπους που έζησαν από μέσα τα γεγονότα, μας δίνουν το ιστορικό της τραγωδίας που συγκλόνισε ολόκληρο το κόσμο και που σήμερα 16 χρόνια μετά, οι κάθε είδους παραλλαγές της, αποτελούν τον καθημερινό εφιάλτη της «πολιτισμένης Δύσης».

9 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Υπέροχη παράσταση, οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν εξαιρετικές. Το έργο έχει μόνο γυναικείους χαρακτήρες με αποτέλεσμα η φρίκη του πολέμου να δίνετε μέσα από τα μάτια των γυναικών. Πολύ δυνατό έργο. Ευχαριστούμε ΘΕΑΤΡΟΜάΝΙΑ για την υπέροχη θεατρική εμπειρία.

 2. Μια ενδιαφέρουσα παράσταση... Πολύ καλές οι ερμηνείες, οι οποίες σε βάζουν στο κλίμα και τις συνθήκες του συγκεκριμένου γεγονότος, ώστε να το κατανοήσεις απ' όλες τις πλευρές. Ενδιαφέρουσα η σκηνοθετική προσέγγιση.
  Μειονεκτήματα: η διαμόρφωση του χώρου δεν διευκολύνει όλους τους θεατές, στην παράσταση γίνεται χρήση μηχανής καπνού ενώ ο χώρος είναι πολύ κλειστός, χωρίς επαρκή εξαερισμό.

 3. Δυνατή παράσταση, βασισμένη σε ένα πραγματικό γεγονός εισβολής σε θέατρο της Μόσχας το 2002 και ομηρίας των θεατών, που ομολογώ ότι είχα ξεχάσει.
  Σκηνοθετικά ευρήματα που την καθιστούν ρεαλιστική (υπάρχουν στιγμές που αναρωτιέσαι: "κι αν τώρα αυτό δεν είναι μια παράσταση;") και καλές ερμηνείες από τις 9 ηθοποιούς.

  Το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι επειδή η σκηνή του θεάτρου έχει κάποιες κολόνες και οι θέσεις βρίσκονται εκατέρωθεν της σκηνής, δεν υπάρχει πλήρης ορατότητα, ειδικά από κάποιες θέσεις.

  Σας ευχαριστώ πολύ!