Νορβηγία

Αρχείο Παίχτηκε από 14/03/2018 έως 12/04/2018
στο Από Μηχανής
Διάρκεια: 105’
Συγγραφέας: Igor Bauersima
Μετάφραση: Α.Ζουγανέλης
Δραματουργική επεξεργασία: Α.Ζουγανέλης
Σκηνοθέτης: Α.Ζουγανέλης
Φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος
Ερμηνεύουν: Μαρία Παπαφωτίου, Σταύρος Λιλικάκης

Περιγραφή

Το κείμενο  του πολυβραβευμένου Igor Bauersima, ένα έργο που επανατοποθετεί τα όρια ανάμεσα στην εικονική πραγματικότητα και σ’εκείνη που βιώνουμε. Πόσο έχουν επαναπροσδιοριστεί οι ηθικές αξίες σήμερα; Και τελικά ποιες είναι εκείνες οι συνθήκες που εντέλει επηρεάζουν τις αποφάσεις μας;

Ένας θρίαμβος της ζωής και του έρωτα απέναντι στον αιώνιο φόβο του θανάτου.Μία σύγχρονη τραγωδία γίνεται ένα αισιόδοξο παραμύθι που ακροβατεί πάνω στην παραδοξότητα της θέλησης πρόκλησης του θανάτου και στο άσβεστο πάθος για ζωή.

Περισσότερα

(Norway today by Igor Bauersima)

Φιλοσοφία εστί, μελέτη θανάτου
Πλάτων προς Φαίδων

 Πρέπει να πεθάνει κανείς για να ζήσει και πρέπει να φύγει για να αναζητηθεί
Κ.Παλαμάς

Η Τζούλι και ο Όγκαστ, γνωρίζονται στο διαδίκτυο, τους συνδέει η αφέλεια, η παιδικότητα και η χωρίς επίγνωση άσβεστη δίψα τους για ζωή. Χωρίς να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, αποφασίζουν να διασχίσουν ολόκληρη την Ευρώπη εξερευνώντας τις υψηλές συχνότητες του Αρκτικού κύκλου. Με μοναδικό σημείο επαφής τον αφελή εσωτερικό πόθο τους να τερματίσουν τις ζωές τους, ταξιδεύουν στο πιο απόκοσμο σημείο της Νορβηγίας. Στο απόλυτο λευκό του Τρόμσο σαν μία άλλη αλληγορία του καθαρτηρίου, διαπραγματεύονται έννοιες όπως αυτές της ύπαρξης και του θανάτου. Με μία σκηνή, τα backpacks τους και με μία κάμερα καταγράφουν τις πρώτες και - τελευταίες - ώρες που θα μοιραστούν κάτω από τον ήλιο του μεσονυκτίου. Τι είναι αυτό που τους σπρώχνει στον θάνατο και τι θα μπορούσε να τους κρατήσει στη ζωή;

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη:

“Μία παράσταση - προσεκτική μελέτη ζωής συνεπώς και θανάτου. Ένα φιλοσοφικό εγχειρίδιο για την αυτοχειρία.Τι διαχωρίζει την αυτοκτονία με την αυτοθυσία? Γιατί σπουδαίοι άνδρες της ιστορίας επέλεξαν την εκούσια αποπεράτωση της ζωής? Σε μία ιστορική αναδρομή στην πράξη της "εθελούσιας εξόδου" από αυτήν την ζωή συναντιούνται μέσα στο σπουδαίο κείμενο του Bauersima, πλαισιώνοντάς το, απόψεις σπουδαίων ανδρών που μελέτησαν το φαινόμενο της αυτοκτονίας. Πλάτωνας,Εμπεδοκλής, Ντοστογιέφσκι, Χέμινγουει,Μαγιακόφσκι,Παλαμάς,Λιαντίνης, Καραγάτσης, Κερτ Κομπέιν αποδομούν και καρατομούν τον αιώνιο ανθρώπινο φόβο για τον θάνατο και τον μετουσιώνουν σε δίχως τέλος και δίχως αρχή,θέληση για έρωτα και ζωή.”

Stage Construction-Stage Decoration/Wardrobe: Δώρα Τουρβά
Sound Design - Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Μάνος Κουρκούλης
Χορός-Κίνηση: Αγγελική Χατζή
Κατασκευές-Props: Jakob Traxlmayr
Φωτογραφίες: Daniel Βορεάκος
Οπτική επικοινωνία: Εμμάνουελ Παπακορδάτος
Επιπλέον Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαρρής
Video Installation -Video: Mapping  Γιάννης Σκουλιδάς
Σκηνοθεσία προτζέκτορα: Α.Ζουγανέλης- Δώρα Τουρβά
Σύνθεση Προτζέκτορα: Γιάννης Σκουλιδάς
Επιλογή τραγουδιών: Α.Ζουγανέλης- Αγγελική Χατζή

 

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τα σκηνικά ήταν πραγματικά ευφανταστα και βοηθουσαν πολύ στην αποδοση του έργου. Οι ηθοποιοί εκαναν μια αξιολογη προσπάθεια, όμως δυστυχώς δεν μου μετέδωσαν το πάθος για ζωή.Δεν κατάφεραν πιστεύω να "μπουν" στο ρόλο.Θα πρέπει λίγο να φροντίσουν και την άρθρωσή τους, γιατί μίλαγαν γρήγορα και αρκετές φορές ήταν δύσκολο να καταλάβω κάποιες λέξεις.Ευχαριστώ πολύ Θεατρομανια!

  2. Πολύ γλυκειά μεταφορά του αρχέγονου φόβου του θανάτου που μετουσιωνεται σε πάθος για ζωή. Πολύ ωραίες οι παραπομπές σε φιλοσόφους που έχουν αναζητήσει τα περί θανάτου. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είχαν εσωτερίκευση ένταση όσο έπρεπε.