Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν

Αρχείο Παίχτηκε από 23/12/2015 έως 30/12/2015
στο Από Μηχανής
Διάρκεια: 60'
Συγγραφέας: Cezaris Graužinis
Σκηνοθέτης: Cezaris Graužinis
Ερμηνεύουν: Μάρω Παπαδοπούλου

Περιγραφή

Ο καυστικός μονόλογος του Cezaris Graužinis με τη Μάρω Παπαδοπούλου, αφού απέσπασε εξαιρετικές κριτικές σε Ελλάδα και Λιθουανία τα τελευταία 5 χρόνια, επιστρέφει στο ‘Από Μηχανής Θέατρο’ αποκλειστικά και μόνο για δυο τελευταίες …εορταστικές παραστάσεις. Το  «ΝΤΕ ΣΑΝΤ. ΣΤΗ ΖΥΣΤΙΝ» γράφτηκε το 2010 από τον Τσέζαρις Γκραουζίνις. Πρόκειται για έναν κωμικό μονόλογο βασισμένο σε μοτίβα από το «La Nouvelle Justine» καθώς και σε αποσπάσματα από τα πιο γνωστά κείμενα του Μαρκήσιου Ντε Σάντ.

Περισσότερα

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Ώρα έναρξης 20.00

To  «La Nouvelle Justine»  είναι ένα από τα πρώτα έργα του Μαρκήσιου ντε Σαντ και παρακολουθεί τη ζωή της Ζυστίν, μιας δωδεκάχρονης παρθένας, άπορης και κατατρεγμένης, μέχρι την ηλικία των  είκοσι έξι ετών. Στην αναζήτησή της για εργασία και καταφύγιο, η Ζυστίν πέφτει συνεχώς στα χέρια διεστραμμένων και αγυρτών, απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις και τα αξιώματα, οι οποίοι προσπαθούν να την διαφθείρουν. Μεταξύ αυτών και η έκφυλη, ακραία Μαντάμ Ντελμόνζ, η οποία προσκαλεί τη Ζυστίν να την ακολουθήσει στο δικό της φιλοσοφικό και ηθικό δρόμο ζωής και επιβίωσης. Η Μαντάμ Ντελμόνζ γίνεται το κυρίαρχο πρόσωπο στο μονόλογο «Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν».

Όσο για την αθώα, παρθένα Ζυστίν, που δανείζει το όνομα της στο έργο, εμφανίζεται «μαγικά» καθώς ανοίγει η αυλαία…

Ο μονόλογος "ΝΤΕ ΣΑΝΤ. ΣΤΗ ΖΥΣΤΙΝ" δημιουργήθηκε στην αυγή της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Τα γεγονότα εξελίσσονται και ο φανταστικός χαρακτήρας της Μαντάμ Ντελμόνς, που αντιπροσωπεύει όλη τη φιλοσοφία του Μαρκήσιου Ντε Σαντ, είναι ακόμα εδώ. Μας παρακολουθεί χαμογελώντας σαρκαστικά. Μαντάμ Ντελμόνς: Πιο δυνατή, πιο δαιμόνια και πιο δικαιωμένη από ποτέ. Μας προσκαλεί στον εκκεντρικό της κόσμο, αγγίζει τα πιο κρυφά ταμπού μας, μας χαρίζει απλόχερα συμβουλές επιβίωσης και προτείνει τρόπο ζωής.

Τώρα! Με μεγαλύτερη πίστη από ποτέ!

Και η αθώα Ζυστίν; Εμείς; Τα αιώνια κατατρεγμένα θύματα; Στέκουμε άπραγοι και απορημένοι. Έχοντας να διαλέξουμε τι και ποιόν θα ακολουθήσουμε…

Κείμενο - Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Cezaris Graužinis
Κοστούμι – Styling: Vilma  Galeckaite- Dabkiene
Σκηνικό: Cezaris Graužinis
Ηχητικό περιβάλλον βασισμένο στην άρια Κάστα Ντίβα: Martynas  Bialobžeskis
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου