Υμπύ τύραννος

Αρχείο Παίχτηκε από 17/09/2016 έως 17/09/2016
Διάρκεια: 100'
Κείμενο: Αλφρέντ Ζαρρύ
Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης
Σκηνοθέτης: Έλενα Βόγλη
Χορογραφία: Μαρίνα Μαυρογένη
Ερμηνεύουν: Γιώργος Αλεβυζάκης, Μαντώ Γιαννίκου, Γιώργος Δρίβας, Ρωμανός Καλοκύρης, Εβελίνα Καραστάθη, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Χρυσάνθη Κουτρουμπά, Κώστας Σεβδαλής, Ζωή Φράττη

Σχετικά

Στο Φεστιβάλ "Θορίκια 2016"

Υπόθεση έργου
Ο κεντρικός αντι-ήρωας, κυρ-Υμπύ, είναι ένας άπληστος, ασεβής, λαίμαργος και ωμός χαρακτήρας, που κατασφάζει τη βασιλική οικογένεια της Πολωνίας, για να σφετεριστεί το θρόνο. Φυσικά, αποδεικνύεται υπέρμετρα δειλός, όταν καλείται να αντιμετωπίσει τον μοναδικό γιο του βασιλιά, που σώθηκε από τη σφαγή... Στο ρόλο του κυρ-Υμπύ πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Δρίβας.

Πιο αναλυτικά...
Στα τέλη του 19ου αι., στο Λύκειο της γαλλικής πόλης Rennes, ο Alfred Jarry και οι συμμαθητές του, δημιουργούν έναν κύκλο γραπτών επεισοδίων, με «ήρωα» τον καθηγητή τους, της Φυσικής. Ένα απ’ αυτά τα επεισόδια σχολικής «καζούρας», θα αποτελέσει τον μετέπειτα Υμπύ Τύραννο με σαφείς επιρροές από την αρχαία ελληνική τραγωδία και τον Σαίξπηρ.
Το έργο παρουσιάζει την άνοδο και την πτώση από το θρόνο του Κυρ-Υμπύ: μία καρικατούρα της βλακείας, της χωρίς όρια άσκησης της εξουσίας και της απληστίας, εφόσον η σφοδρή του επιθυμία να ανέβει στο θρόνο δεν χαρακτηρίζεται από κάποιο αίσθημα αξιοπρέπειας ή και αντίδρασης στην ήδη υπάρχουσα εξουσία, αλλά από μόνη τη δίψα του για πολύ χρήμα και γαρδούμπες.

Η ομάδα
Οι ActUBστες είναι η αυθόρμητη εκ-κίνηση μιας συλλογικότητας ηθοποιών που -σε πείσμα των καιρών- επιμένουν να κάνουν θέατρο, με πυξίδα την αλληλεγγύη, οδηγό το ανατρεπτικό γκροτέσκο και στόχο την επανασήμανση εννοιών που στοιχειώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Σκηνικό (Ιδέα –Σχεδιασμός): Ειρήνη Κουμπαρούλη
Κατασκευή σκηνικού: Σταύρος Σολομής
Κοστούμια – Αξεσουάρ (Σύλληψη – Υλοποίηση - Επιμέλεια): Γιώργος Κοντομηνάς-Γιάννης Σκόδρας
Μακιγιάζ: Silvia Cardullo
Φωτισμοί: Μιχάλης Μπούρης
Βοηθός φωτιστή: Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου
Φωτογραφία: Κώστας Μαυριάς
Γραφιστικά: Αριάδνη Καλοκύρη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ήρα Ρόκου
Το Φοροτράγουδο έγραψε ο Αλέκος Βασιλάτος
Το ‘Βαλς του απεγκεφαλισμού’ τραγουδά η Ειρήνη Παναόρτου

Εισιτήρια: 12, 8 [φοιτητικό, ατέλειες & ανέργων]
*Ειδικές τιμές για συλλόγους και γκρουπ άνω των 25 ατόμων
Προπώληση: 10 ευρώ (Κατάστημα Γερμανός – Ηρώων Πολυτεχνείου 11 / Κεντρική Πλατεία Λαυρίου)