Ο βασιλιάς πεθαίνει

Αρχείο Παίχτηκε από 05/11/2016 έως 18/12/2016
στο Φάμπρικα - Τεχνοχώρος
Διάρκεια: 60'
Συγγραφέας: Ιονέσκο
Μετάφραση: Ελίνα Γιαννάκη
Σκηνοθέτης: Ελίνα Γιαννάκη
Ερμηνεύουν: Ελίνα Γιαννάκη, Ρεβέκκα Γιαννάκη, Νίκος Κουφάκης, Γεράσιμος Παύλου

Περιγραφή

Ο Μπερανζέ είναι ένας βασιλιάς μ’ εξασθενημένη δύναμη του οποίου το βασίλειο καταρρέει. Η βασίλισσα Μαρί και η βασίλισσα Μαργκερίτ (σύζυγοι του βασιλιά), καθώς και ο γιατρός-αστρολόγος-βακτηριολόγος-δήμιος-καθαρίστρια ανακοινώνουν στον Μπερανζέ τον επικείμενο θάνατό του. Γραμμένο στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πρόκειται για ένα έργο βαθιά πολιτικό και φιλοσοφικό. Στο έργο αυτό ο Ιονέσκο πραγματεύεται το φόβο του θανάτου με μια ειρωνική ματιά.

Περισσότερα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:

Το έργο «Ο Βασιλιάς πεθαίνει» (Le Roi se meurt)  του Ευγένιου Ιονέσκο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1962 στο Παρίσι και θεωρείται το πιο ώριμο και το πιο ανατρεπτικό, για τα δεδομένα του Ιονέσκο, έργο. Στο έργο αναπτύσσονται και αντιπαρατίθενται  δίπολα όπως  το παρελθόν και το μέλλον, το παλιό και το νέο,  το συναίσθημα και η λογική,  το ανδρικό φύλο και το γυναικείο. Ενώ ο Ιονέσκο συνηθίζει στα έργα του να εισάγει συνεχώς νέα πρόσωπα ή μορφές (παραδείγματος χάριν στον Ρινόκερο συνεχώς εμφανίζονται ρινόκεροι), στο «Ο Βασιλιάς Πεθαίνει» το βασίλειο και οι χαρακτήρες σταδιακά εξαφανίζονται. Ο Ιονέσκο σε μια συνέντευξη του το 1966 είπε για αυτό το έργο: «Όταν έγραψα το «Ο Βασιλιάς Πεθαίνει» είπαν όλοι «Αφήνει τα avant-garde έργα και γίνεται κλασσικός!». Δεν τέθηκε ποτέ θέμα ανάμεσα στο κλασσικό και στο avant-garde. Έγραψα  σε ένα διαφορετικό στυλ απλώς επειδή ήμουν σε ένα διαφορετικό επίπεδο συνείδησης». Ο Ιονέσκο είχε επίσης πει ότι έγραψε αυτό το έργο όσο ήταν άρρωστος και φοβόταν ότι θα πεθάνει. Για την ακρίβεια εμπνεύστηκε από μια παιδική του σκέψη σχετικά με  το θάνατο σύμφωνα με την οποία  κάποιος μπορεί πολύ απλά να αρνηθεί να αρρωστήσει και έτσι να ζήσει για πάντα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΧΙΜΑΙΡΑ:

Η ομάδα «Χίμαιρα» είναι μια θεατρική ομάδα η οποία δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2015. Πέρσι το χειμώνα παρουσίασε στο θεατρικό κοινό της Αθήνας την παράσταση «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδερφού μου» του Γεώργιου Βιζυηνού. Η ομάδα αποτελείται από την Ελίνα Γιαννάκη (ηθοποιό-σκηνοθέτη), Ρεβέκκα Γιαννάκη(ηθοποιό), Νίκο Κουφάκη(ηθοποιό) και Γεράσιμο Παύλου(ηθοποιό).

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:

Το έργο μιλάει για την εξουσία οποιασδήποτε μορφής (συναισθηματική, λογική, αυταρχική). Κάθε ένας χαρακτήρας στο έργο προσπαθεί να επιβληθεί και να νικήσει με οποιοδήποτε τίμημα. Δεν υπάρχουν ψυχογραφήματα χαρακτήρων τόσο, όσο ιδέες και θέσεις που αντιπαρατίθενται. Ο Βασιλιάς αλαζονικός και φιλεξουσιαστής αρνείται να αποδεχτεί πως πρέπει να εγκαταλείψει το θρόνο του, αλλά και την ίδια του τη ζωή, παρόλο που όλα τα σημάδια συνηγορούν ως προς αυτό.

Ορμώμενοι από το πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι της χώρα μας, στην παράσταση μας  προσπαθήσαμε να τονίσουμε την ανάγκη για ριζική αλλαγή του μέχρι τώρα πολιτικού και κοινωνικού σκηνικού αλλά και την ανάγκη για δημιουργία πιο στέρεων, ουσιαστικών και ειλικρινών συναισθημάτων.

Ελίνα Γιαννάκη

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Ελίνα Γιαννάκη
Κίνηση: Ευαγγελία Κολυρά
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ευαγγέλου

Βρείτε μας στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/ximairatheatikesparastaseis/

Και στην επίσημη ιστοσελίδα μας: http://omadaximaira.webnode.gr

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αξιόλογη παράσταση με πολύ καλές ερμηνείες από νέους ηθοποιούς, ιδιαίτερα του βασιλιά και της βασίλισσας Μαργκερίτ! Ωραίος και ζεστός χώρος που σε φέρνει κοντά με τους ηθοποιούς. Ευχαριστώ τη θεατρομάνια για τη διπλή πρόσκληση το Σάββατο 03/12/2016!

  2. Πραγματικά καταπληκτική παράσταση! Νέοι και πολύ ταλαντούχοι ηθοποιοί! Το έργο, αν και περνάει πολλά μηνύματα τόσο πολιτικά, κοινωνικά όσο και φιλοσοφικά, παρακολουθείται πολύ ευχάριστα λόγω του χιουμοριστικού στοιχείου που κρύβει σε πολλά σημεία. Ευχαριστώ πολύ τη Θεατρομάνια για την πρόσκληση!

  3. Το προηγούμενο Σάββατο το βράδυ παρακολούθησα την πολύ καλή παράσταση Ο βασιλιάς πεθαίνει του Ευγένιου Ιονέσκο στο θέατρο Φάμπρικα.Η παράσταση πραγματεύεται τις σχέσεις εξουσίας και τις συνέπειες που έχουν αυτές στις ζωές των ανθρώπων.Και βέβαια είναι ένα εύστοχο σχόλιο πάνω στην ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και στην αλαζονεία, μέχρι μέχρι την ύβρη, που γεννά η δύναμη της εξουσίας..Δυστυχώς και για τους εκάστοτε κατέχοντες την εξουσία κάποια στιγμή φθάνει το αναπόφευκτο τέλος..Και συνήθως η πτώση από την εξουσία είναι εκκωφαντική..Όλα αυτά βέβαια παρουσιάζονται στην παράσταση με την συνηθισμένη λανθάνουσα ειρωνεία και το σαρδόνιο χιούμορ του θεμελιωτή του θεάτρου του παραλόγου Ευγένιου Ιονέσκο..Και τα τέσσερα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ενώ η σκηνοθέτιδα και πρωταγωνίστρια Ελίνα Γιαννάκη έστησε μια αξιοπρεπή παράσταση γεμάτη ουσία και αλήθεια..Παρόλο το νεαρό της ηλικίας της η προσπάθεια της ήταν πραγματικά συγκινητική..
    Ευχαριστώ πολύ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για την ευκαιρία που μου δώσατε να παρακολουθήσω αυτή την πολύ καλή παράσταση! Να είστε όλοι καλά! Καλή συνέχεια!

  4. Παρακολούθησα χθες την παράσταση 'Ο βασιλιάς πεθαίνει' στο θέατρο Φάμπρικα. Τα λιτά σκηνικά και οι εξαιρετικές ερμηνείες των τεσσάρων ηθοποιών υπηρέτησαν με επιτυχία το κείμενο του Ιονέσκο. Το έργο πραγματεύεται τη στάση του ανθρώπου απέναντι στο θάνατο χρησιμοποιώντας μια σειρά από αλληγορίες και ισορροπώντας άψογα ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό στοιχείο. Μοναδική παραφωνία τα κάπως άβολα καθίσματα της αίθουσας. Ευχαριστώ τους συντελεστές της παράστασης για το κέρασμα πριν την έναρξη και τη θεατρομάνια για τη διπλή πρόσκληση.