Πιτσιμπούργκο

Αρχείο Παίχτηκε από 24/03/2016 έως
στο
Διάρκεια: 75΄
Συγγραφέας: Σώτη Τριανταφύλλου
Σκηνοθέτης: Μπάμπης  Κλαλιώτης
Ερμηνεύουν: Πανάγος Ιωακείμ, Θεοδώρα Ντούσκα

Περιγραφή

Πιτσιμπούργκο 1912. Χίος 1912. Δημοσθένης και Ελέγκω. Ένα εισιτήριο απόσταση. Ένα εισιτήριο επιθυμία. Τόσο κοντά μα τόσο μακριά.
Χίος 1914. Πιτσιμπούργκο 1914. Επιστολές που ταξιδεύουν στα κύματα. Ελέγκω και Δημοσθένης. Δυο σύζυγοι επικοινωνούν με λέξεις, δίχως να ξέρουν καν να τις γράφουν.

Περισσότερα

«Δημοστένη μου, μόλις έλαβα το γράμμα σου μού ΄ρθε λιγοθυμιά»

«Αγαπημένη μου Ελέγκω, άργησα να σου γράψω γιατί εν ήβρισκα γραμματικό»

Το έργο «Πιτσιμπούργκο» της Σώτης Τριανταφύλλου πραγματεύεται άλλοτε τρυφερά, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με συγκίνηση, το θέμα της μετανάστευσης μέσα από τα τοπία του χάλυβα του μακρινού  Πίτσμπουργκ και της ακριτικής Χίου.

Δυο μέρη της γης που ενώθηκαν υπό τη σκέπη μιας αληθινής αγάπης. Μιας σχέσης η οποία δοκιμάζεται από την ανασφάλεια της ύπαρξης.

Μόνο την εικοσαετία 1900 έως 1920 υπολογίζεται ότι 470.000 άτομα  μετανάστευσαν προς στην Αμερική. Η εξαθλίωση του ελληνικού λαού τον οδήγησε στην ξενιτιά εκεί όπου μπορούσε να εργαστεί και να επιβιώσει. Πώς μπορούμε όμως να υπολογίσουμε αυτούς που έμειναν πίσω; Ποιός θεωρείται μετανάστης; Έχει ο μετανάστης χρώμα; Έχει ταυτότητα; Πρώτα γίνεσαι φτωχός και μετά μετανάστης.

Κοστούμια: La Reina (Βάλη Μαυρίδη)
Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη
Φωτισμοί: Νύσος Βασιλόπουλος

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όταν συναντιούνται ο έρωτας, η αγάπη και η ανάγκη, γεννιέται το Πιτσιμπούργκο. Μία συγκινητική παράσταση που υπενθυμίζει την αξία της ένωσης και διδάσκει πως η αγάπη συνδέει τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την απόσταση. Εξαιρετική σκηνοθεσία. Τη συστήνω ανεπιφύλακτα.