Πιτσιμπούργκο - Περιοδεία 2016

Αρχείο Παίχτηκε από 09/08/2016 έως 10/08/2016

Σχετικά

9 Αυγούστου στα Καμπιά - Βόρεια Χίος

10 Αυγούστου στην Παλιά Ποταμιά

Το «Πιτσιμπούργκο επιστρέφει στην γενέτειρά του!»

Μια παράσταση που αγαπήθηκε πολύ από κοινό και κριτικούς ταξιδεύει φέτος το Καλοκαίρι σε επιλεγμένους σταθμούς στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα.Τον Αύγουστο ήρθε η ώρα να επιστρέψει στη γενέτειρα του την Χίο!

  Το "Πιτσιμπούργκο" το τρυφερό βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου, εξάλλου, όπως η ίδια έχει δηλώσει είναι ένα δώρο για το πανέμορφο αυτό νησί. Μέσα από τις σελίδες του εξελίσσεται μια ιστορία τραγικά επίκαιρη. Πρόκειται για τον έρωτα ανάμεσα σ' ένα νιόπαντρο ζευγάρι το 1913, που ζωντάνεψε μοναδικά υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Αρκαδίας Ψάλτη και με την ίδια στον ρόλο της Ελέγκω και τον ταλαντούχο Στράτο Σωπύλη να ερμηνεύει μοναδικά τον ξενιτεμένο Δημοσθένη.

 

Λίγα λόγια για το έργο:
Χίος 28 Μάρτη 1913. Η Ελέγκω παίρνει στα χέρια της το πρώτο γράμμα, μετά από οκτώμισι μήνες, από τον ξενιτεμένο, στο Πίτσμπουργκ της Αμερικής, άντρα της Δημοσθένη.

''Τίλως είσαι Ελέγκω μου; Τρως; Κοιμάσαι; Αχ, να ΄μουνα κει πέρα την Πρωτοχρονιά, να πηαίναμε στον Βροντάδο να τρώγαμε τα μαμούλια της Μαριόγκας!''

Μέσα από την αλληλογραφία τους ξεδιπλώνεται η ζωή στο νησί, αμέσως μετά την απελευθέρωση του από τους Τούρκους. Φτώχεια, πείνα, μπάρκα, προσφυγιά, αρρώστιες, μα και τηλέφωνα και κινηματόγραφος. Ένα νησί πληγωμένο και σαστισμένο.

''ΥΓ. Τώρα θυμήθηκα πως αυτοκίνητα έχομε κι εδώ, πάνε κι έρχονται σαν δαίμονες. Εγώ εν τα δα, μου το ‘πε η Ειρήνη''.

Απ’ την άλλη, η βιομηχανική πόλη του Πίτσμπουργκ. ''Βρέχει νερό μαύρο Ελέγκω μου, αφ’ τα εργοστάσια, καταλαβαίνεις''. Το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα προς την Αμερική. Με το πλήθος των μεταναστών να παλεύουν, στα εργοστάσια χαλυβουργίας και στα ορυχεία με όνειρο μια καλύτερη ζωή.

Ένας ολόκληρος κόσμος σε κρίση, ένας κόσμος που προσπαθεί αποπροσανατολισμένος να βρει το δρόμο του.

Και μέσα σ’ όλο αυτό το σκηνικό, η ιστορία μιας αγάπης που προσπαθεί να ανθίσει, που ο σπόρος της έπεσε σε έδαφος αφιλόξενο, δύστροπο, βραχώδες.

Αγαπημένη μου Ελέγκω, άργησα να σου γράψω γιατί εν ήβρισκα γραμματικό'».

«Δημοστένη μου, μόλις έλαβα το γράμμα σου μου ‘ρθε λιγοθυμιά'».

Μιας αγάπης δυνατής, καθαρής, απόλυτης. Μιας αγάπης που συγκινεί και εμπνέει. Που λειτουργεί καταλυτικά και αποκαλυπτικά πάνω στην σύγχρονη ζωή.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Αρκαδία Ψάλτη
Μουσική επιμέλεια: Καλλιόπη Λιαδή
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Αγγελοπετριά
Σκηνογραφική επιμέλεια: Χαρά Λούπου
Φωτισμοί : Άννα Κατσίμπρα
Φωτογραφίες: Γιάννης Παντίδος
Παίζουν: Στράτος Σωπύλης, Αρκαδία Ψάλτη