Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος

Διάρκεια: 70’
Κείμενο: Λέον Τολστόι
Σκηνοθέτης: Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης Φράγκος, Αντιγόνη Φρυδά
Ερμηνεύουν: Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης Φράγκος, Αντιγόνη Φρυδά, Αναστασία Χατζάρα, Στέργιος Κοντακιώτης

Περιγραφή

Πόση Γη χρειάζεται ο Άνθρωπος; Ποια είναι η σχέση του με την απληστία; Κι η εξουσία, ποιο ρόλο παίζει στη καθημερινή μας ζωή; Οι απαντήσεις στο έργο του Λέοντα Τολστόι, Πόση Γη χρειάζεται ο Άνθρωπος, με το οποίο θα ανοίξει η Παιδική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Περισσότερα

Η πρώτη παραγωγή παιδικής παράστασης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά …

Ένας τεράστιος ήλιος δεσπόζει στη σκηνή, οι ακτίνες του απλώνονται σ' όλη την οροφή και το θέατρο μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο χωράφι, σε ένα τεράστιο κομμάτι γης.

Ξημερώνει… Σιγά- σιγά φωτίζεται η σκηνή και αποκαλύπτεται ένας μικρόκοσμος που κυλάει μέσα του η ζωή, το φως της μέρας εισβάλλει από παντού και πλημμυρίζει όλους τους χώρους του ιστορικού θεάτρου. Τέσσερις αφηγητές, μπαίνουν αθόρυβα, γρήγορα, κάποιος τρέχοντας, άλλος με το τρίκυκλο ποδήλατο του, άλλος πετώντας...

Είναι πανέτοιμοι και αποφασισμένοι να πουν την «πιο μεγάλη ιστορία που έχει γραφτεί ποτέ»!!! Την ιστορία του Παχόμ, ενός αγρότη που ήθελε, ήθελε, όλο ήθελε. Την ιστορία του Παχόμ που από φτωχός αγρότης έγινε μεγαλοκτηματίας, και δεν σταμάτησε να αναζητά όλο και περισσότερη γη. Μια ιστορία για την απληστία, για τον Παχόμ που δεν χόρταινε με τίποτα!

Μόλις φτάσουν στη σκηνή θα συναντήσουν ένα σκιάχτρο, μια μεγάλη κούκλα, με μυστικές και υπερφυσικές ιδιότητες! Οι αφηγητές θα δώσουν ζωή στο σκιάχτρο που θα γίνει ο ήρωας του έργου, ο Παχόμ!!!

Χρώματα, φώτα, ήχοι, χορός, τραγούδια, αυτοσχεδιασμοί, μεταμφιέσεις και αφήγηση γεμίζουν την αίθουσα για να χαρίσουν την φαντασμαγορία ενός κλασικού έργου, ανεβασμένου σε ένα κλασικό θέατρο, μέσα από τη σύγχρονη ματιά νέων δημιουργών, μια εμπειρία μοναδική, τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους!

Μέσα από την παράσταση, τα παιδιά, απολαμβάνουν το παιχνίδι, το χορό και το τραγούδι και μυούνται στα βασικά συστατικά της θεατρικής πράξης.

Το έργο Πόση Γη χρειάζεται ο Άνθρωπος παρουσιάζεται για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και για νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. Στο τέλος της παράστασης παρέχεται στους δασκάλους εκπαιδευτικό υλικό για την τάξη.

Κατόπιν συνεννόησης θα πραγματοποιούνται και παραστάσεις για σχολεία τις καθημερινές.

Η βραβευμένη νεανική θεατρική ομάδα THE 3RD PERSON THEATRE GROUP  επιμελείται αυτή την παράσταση η οποία συνδυάζει την αφήγηση με τον χορό και τη μουσική.

Οι ηθοποιοί της παράστασης, με συνεργούς τις διαφορετικές μορφές τέχνης, επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά αλλά και τους έφηβους, σε θέματα καίρια για την εποχή μας. Στόχος της ομάδας είναι να φέρει σε επαφή διαφορετικούς καλλιτέχνες με σκοπό την δημιουργία μιας τέχνης που θα στηρίζεται στην ομαδική εξέλιξη και στις προσωπικές καλλιτεχνικές εμπειρίες.

Η ιστορία γραμμένη το 1885 μιλά για έναν αγρότη, τον Παχόμ, που αποκτά μεγάλη περιουσία και που σταδιακά τα «υπάρχοντά του τα πολλά, άναψαν μέσα του την επιθυμία να αποκτήσει όλο και περισσότερα».

Πρόκειται για ένα μικρό αριστούργημα δομής, που με ύφος ιδιαίτερα λιτό και απέριττο, παρακολουθεί την υπεράνθρωπη προσπάθεια του Παχόμ να εξουσιάσει όλο και μεγαλύτερα κομμάτια γης.

Ο Τολστόι γράφει ένα παραμύθι για την απληστία, το οποίο σύμφωνα με τον Τζέιμς Τζόυς είναι «Η πιο μεγάλη ιστορία που γνώρισε ποτέ η παγκόσμια λογοτεχνία».

Σκηνοθεσία: Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης Φράγκος,  Αντιγόνη Φρυδά
Δραματουργική Επεξεργασία: Σέβη Ματσακίδου
Μουσική: Γιάννης Σαββίδης
Σκηνικά - Κοστούμια: Ολγα Μπρούμα / Μυρτώ Σοφιαδέλη
Κίνηση: Μαρία Φουντούλη
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά - Φαμέλη
Βοηθός φωτισμών: Θέμης Θεοχάρογλου
Ηθοποιοί: Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης Φράγκος, Αντιγόνη Φρυδά, , Αναστασία Χατζάρα, Στέργιος Κοντακιώτης
Φωτογραφίες: Ζωή Μολυβδά - Φαμέλη
Photo editing: Θέμης Θεοχάρογλου

20 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ωραία παράσταση και το θέμα πολύ έξυπνα δοσμένο,βάζει τα παιδιά να σκεφτούν έξω από τα έτοιμα καλούπια που προβάλονται συνεχώς από την τηλεόραση και να προσεγγίσουν μέσα από μια ωραία ιστορία το θέμα της απληστίας και την καταστροφή που μπορεί να οδηγήσει τον ανθρωπο.Της κόρης μου της άρεσε πολύ και το κατάλαβε.Ίσως όχι εύκολα κατανοητό από μικρότερες ηλικίες,αλλά αξίζει μια προσπάθεια και από μικρότερα παιδιά για κάτι τόσο διαφορετικό.Ο χώρος υπέροχος και η παράσταση στην ώρα της,χωρίς καθυστέρηση.Η μικρή χάρηκε με το γεγονός ότι οι ηθοποιοί στο τέλος κάθισαν στη έξοδο και χαιρετούσαν τον κόσμο.Κατά την γνώμη μου,πολύ καλή δουλειά!

 2. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!!Πήγαμε οικογενειακώς, με τις δύο κόρες μας 12 και 8 ετών, αλλά δεν ενθουσιαστήκαμε από το αποτέλεσμα...Παρόλο που το παίξιμο των ηθοποιών κάλυπτε την έλλειψη σκηνικών, τα πολλά και σημαντικά μηνύματα, η μικρή μου λίγα κατάλαβε και η μεγάλη βαρέθηκε γρήγορα... Στα πολύ θετικά ο άριστος χώρος, το ότι τηρήθηκε το ωράριο και η παράσταση άρχισε ακριβώς στις 11:00 και το ότι δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφών και ποτών στην αίθουσα!!!!! Περιμένουμε την επόμενη παιδική παράσταση σε αυτόν τον χώρο!!!!!

 3. Το θέμα είναι καλό και η γλώσσα πλούσια και κατανοητή ώστε να περάσει το μήνυμα της απληστίας. Η παράσταση απευθύντεται σε παιδιά από 10 ετών και πάνω. Το λάθος κατά τη γνώμη μου είναι ότι προκειμένου να το παρακολουθήσουν και μικρότερα παιδιά οι ηθοποιοί φώναζαν και κινούνταν πολύ ελπίζοντας να τραβήξουν την προσοχή τους. Αυτό κούραζε και διασπούσε την προσπχή μας από τα νοήματα. Η παράσταση θα ήταν πολύ καλύτερη αν κρατούσε χαμηλότερους τόνους. Έτσι θα αγγιζε το πιό ώριμο ακροατήριο. Όπως και να΄χει, ευχαριστώ το θεατρομάνια για την πρόσκληση.

 4. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΜΕ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟΛΙΔΙ...
  ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ -ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ- ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ...Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΓΚΑΙΡΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ "ΣΩΣΤΟ" ΔΡΟΜΟ... ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ!!!

 5. Υπέροχη παράσταση! Η ομάδα των ηθοποιών ήταν εντυπωσιακά συντονισμένη και δεμένη. Ένα πολύ όμορφο παραμύθι, όχι όμως για πολύ μικρά παιδιά. Σίγουρα όμως είναι η τέλεια παράσταση για να μυηθούν τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά στην τέχνη του θεάτρου και να περάσουν από το καθαρά παιδικό θέατρο στο θέατρο ενηλίκων. Πρώτη φορά σε παιδική παράσταση επικρατούσε τόσο απόλυτη ησυχία καθώς το θέαμα είχε συνεπάρει μικρούς και μεγάλους.

 6. Καλησπέρα. Πήγα σήμερα με τη κόρη μου να δούμε αυτή την έξοχη παράσταση. Οι ερμηνείες και των 4 ηθοποιών ήταν καταπληκτικές. Επίσης η μουσική ήταν υπέροχη. Πολλά συγχαρητήρια στο θεατρομάνια που μας παρείχε αυτή την πρόσκληση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ!

 7. Θεατρομάνια ευχαριστούμε για την πρόσκληση, δυστυχώς όμως δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να δούμε την παράσταση! Στις δύο δημοσιεύσεις, χθες και σήμερα, για την παραχώρηση της πρόσκλησης δεν υπήρξαν σχόλια. Ευχαριστούμε!

 8. Πολύ καλή παράσταση για παιδιά από 10 ετών και άνω. Ο γιός μου που είναι 8 χρονών, δεν ευχαριστήθηκε αρκετά. Πάντως ήταν πολύ άρτια η δουλειά της ομάδας, εγώ το απόλαυσα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τις προσκλήσεις.

 9. Πολύ ωραία παράσταση με κύριο μήνυμα για το που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος με την απληστία. Είναι παράσταση για παιδιά άνω των 10 ετών. Οι περίεργες αλλαγές των προσώπων και η έλλειψη σκηνικών δυσκολεύουν την παρακολούθηση και κατανόηση της παράστασης από μικρότερα παιδιά. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

 10. Πολύ ωραία παράσταση με μηνύματα για το που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο ή απληστία. Πιο εύκολα κατανοητή από παιδιά ηλικίας άνω των 7-8 χρονών. Αρνητικά στοιχεία ή έλλειψη σκηνικών και διαλείμματος. Ευχαριστούμε πολύ για τις προσκλήσεις!!

 11. Απλά υπέροχο! Ξετρελάθηκε κυρίως η μεγάλη μου (11 ετών)... Ο μικρός μου (5,5 ετών) ήταν πιο συγκρατημένος, αλλά σίγουρα κερδισμένος παρακολουθώντας μια τέτοια παράσταση. Πήγαμε με την πεποίθηση ότι θα παρακολουθούσαμε κάτι μοναδικό καθώς και στο παρελθόν είχαμε δει με την κόρη μου την παράσταση "Από τι ζουν οι άνθρωποι" πάλι του Λέοντα Τολστόι, που εκείνη κι αν ήταν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ, ΜΟΝΑΔΙΚΗ θα τολμούσα να πω ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ.
  Ευχαριστούμε πολύ...