Σε ποιόν ανήκει η γη;

Αρχείο Παίχτηκε από 23/12/2021 έως 20/03/2022
στο Σημείο
Κείμενο: Παναγιώτα Πανταζή  ()σύνθεση)
Διασκευή: Παναγιώτα Πανταζή 
Δραματουργική επεξεργασία: Παναγιώτα Πανταζή 
Σκηνοθέτης: Γιώργος Σαχίνης
Σκηνογραφία: Άννα Μαγουλιώτη
Κοστούμια: Άννα Μαγουλιώτη
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική σύνθεση: Θάνος Κοσμίδης
Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου
Ερμηνεύουν: Γιώργος Φριντζήλας, Γρηγόρης Μπαλλάς, Γιάννης Ασκάρογλου 

Περιγραφή

Η ομάδα Όχι Παίζουμε/UrbanDig Project, γνωστή για τις συμμετοχικές δράσεις της σε γειτονιές και χώρους μη - θεατρικούς, επιστρέφει στο χώρο του θεάτρου για να παρουσιάσει αυτήν τη φορά ένα σπονδυλωτό project με τον γενικό τίτλο «Σε ποιον ανήκει η γη;».

Από τις 23 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2022, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στο θέατρο Σημείο,οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δυο ξεχωριστές, αλλά αλληλένδετες παραστάσεις:

Περισσότερα

Θάνος Βλέκας

Διασκευή και σκηνική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Παύλου Καλλιγά, που πρωτοδημοσιεύθηκε το 1855/56, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο.

«Κάτω από Καθαρό Ουρανό»

Από τα πρώτα χρόνια του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και το ζήτημα των εθνικών γαιών στη σύγχρονη πραγματικότητα της ελληνικής υπαίθρου. Σύνθεση κειμένων, ντοκουμέντων και σύγχρονων προφορικών μαρτυριών, με κεντρικό άξονα το ερώτημα: «Σε ποιον ανήκει η γη;».

Με αφετηρία την ίδρυση του ελληνικού κράτουςως πράξη «απελευθέρωσης εθνικής γης» οι δύο παραστάσεις ανατρέχουν στις απαρχές του ελληνικού κράτους για να αναγνώσουν μέσα από αυτήν την προοπτική τη σύγχρονη πραγματικότητα, θέτοντας στο επίκεντρο το ερώτημα: «Σε ποιον ανήκει η γη;»

Παράλληλα με τις παραστάσεις, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά σύντομων ομιλιών, κατά τις οποίες προσκεκλημένοι της Ομάδας από διαφορετικούς χώρους (ακαδημαϊκό, καλλιτεχνικό, ακτιβιστικό, επιχειρηματικό κλπ), θα προσεγγίσουν το ερώτημα «Σε ποιον ανήκει η γη;», ο καθένας από τη δική του ιδιαίτερη σκοπιά. Οι σύντομες αυτές (διάρκειας 20΄) ομιλίες θα πραγματοποιούνται στον χώρο του θεάτρου πριν από την έναρξη της πρώτης παράστασης, ενώ θα παρουσιάζονται και στο διαδίκτυο μέσω live-streaming στη σελίδα youtube του UrbanDig Project.

Το πρόγραμμα των ομιλιών θα ανακοινωθεί στη σελίδα: www.urbandigproject.org 

Οι παραπάνω δράσεις εγκαινιάζουν το νέο UrbanDig Project της Ομάδας με τίτλο «Σε ποιον ανήκει η γη» γύρω από θέματα συμμετοχικότητας των πολιτών στην διαχείριση του χώρου και των περιβαλλοντικών / πολιτιστικών πόρων της περιοχής όπου ζουν.  

Λίγα λόγια για την παράσταση “Θάνος Βλέκας”: 

Ο «Θάνος Βλέκας», το μοναδικό λογοτεχνικό έργο του Παύλου Καλλιγά, μιας από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού 19ου αιώνα, είναι ένα γνήσιο ντοκουμέντο της εποχής των μετεπαναστατικών χρόνων μέχρι την ύστερη οθωνική περίοδο, της μεταβατικής εποχής κατά την οποία συγκροτείται το ελληνικό κράτος και διαμορφώνεται η νεοελληνική κοινωνία.

Μέσα από τη ζωή, τις περιπέτειες και τον τραγικό θάνατο του κεντρικού ήρωα, ενός νέου γεωργού, τίμιου και εργατικού, ο οποίος καταδιώκεται εξαιτίας του ληστή αδελφού του, έρχονται στην επιφάνειααντιλήψεις, νοοτροπίες και στάσεις, αλλά και παθογένειες της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, αναγνωρίσιμες μέχρι και σήμερα στον νεοελληνικό βίο: η ανοργάνωτη διοίκηση, η ληστοκρατία ως γενικότερο εθνικό φαινόμενο, η πολιτική συναλλαγή και διαφθορά, το αγροτικό ζήτημα, η δυσλειτουργία της δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος, το άδικο φορολογικό σύστημα. Η παράσταση επιχειρεί να αναδείξει αυτές τις αναλογίες ανάμεσα στο «τότε» και στο «τώρα», σε μια απόπειρα ανατομίας της δικής μας, επίσης «δύσκολης», ρευστής και αβέβαιης εποχής.

Την ιστορία του Θάνου Βλέκα, αυτού του καλοκάγαθου ανθρώπου που είχε την ατυχία να είναι μάρτυρας της γέννησης του ελληνικού κράτους, αναλαμβάνουν να διηγηθούν τρεις ηθοποιοί, μέσα από αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις προσώπων και χώρων, σε μια σκηνική αφήγηση που επενδύει στη σωματικότητα και στο καυστικό χιούμορ της καθαρεύουσας του Καλλιγά προκειμένου να μας ξεναγήσει στο χαοτικό τοπίο του Ελληνικού Βασιλείου.

Λίγα λόγια για την παράσταση “Κάτω από τον Καθαρό Ουρανό”:

Πρώτα χρόνια του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους: μια κοινότητα χωρικών, στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να γίνουν κύριοι της γης που καλλιεργούν από αιώνες, πέφτουν θύματα άγριας εκμετάλλευσης, για να ξεσπάσουν τελικά επί δικαίων και αδίκων.

Με έναυσμα αυτό το χαρακτηριστικό επεισόδιο, τρεις ηθοποιοί «επισκέπτονται» κείμενα, ντοκουμέντα και σύγχρονες προφορικές μαρτυρίες στην προσπάθειά τους να προσδιορίσουν τη σχέση τους με τη γη, ως χώρο ζωής, πόρο ζωής, τίτλο ιδιοκτησίας, αντικείμενο εκμετάλλευσης ή διεκδίκησης κλπ. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, οι ηθοποιοί, βαθμιαία, «πατούν» καλύτερα και οι ίδιοι στον κόσμο όπου ζουν και στο πάτωμα της σκηνής.

Μια υβριδική παράσταση, ανάμεσα στο θέατρο-ντοκουμέντο και τηνperformance, που μας προκαλεί να αναρωτηθούμε σε ποιόν, τελικά, ανήκει η γη.  

ΚΥΚΛΟΣ ΟΜΙΛΙΩΝ

23/12 | Ελένη Τζιρτζιλάκη & Μαργαρίτα Καραβασίλη

25/12 | Γιώργος Βελεγράκης

26/12 | Νικόλαος Καμπέρης

1/1 |Mεταξία Μαρκάκη

2/1 |Πλάτων Ησαΐας

7/1 | Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

8/1 |Δημήτρης Ψυχογιός

9/1 |Παναγιώτης Τουρνικιώτης

14/1 |MarijaMaric

15/1|Μπουλούκι, Παναγιώτης Κωστούλας & Φαίδων Μουδόπουλος-Αθανασίου

16/1|Πωλίνα Γιωλτζόγλου

21/1 |Support Earth - Η γη δεν ανηκει σε κανέναν. Τότε τι;

22/1 |Ludwig Berger - Ears to the ground

23/1 |Γιώργος Βελεγράκης - «Ασφυξία» ή «Πώς είναι να ζεις μαζί με ένα μεταλλείο;»

4/02 | Πλάτων Ησαΐας | Blood on the Land / Το χώμα βάφτηκε κόκκινο

5/02 | Marie Schamboeck | Buoyancy and spin of the city of Mahagonni

6/02 | Μεταξια Μαρκακη & Ειρήνη Ηλιοπούλου | Αρκαδία. Για τις πραγματικές και τις φαντασιακές περιφέρειες

Βοηθός σχεδιάστριας φωτισμών: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Βίντεο: Αγγελική Μπόζου

Φωτογραφίες: Μαρία Τούλτσα

Ερευνητές ("Κάτω από Καθαρό Ουρανό”) - οργάνωση ομιλιών: Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μεταξία Μαρκάκη 

Οργάνωση Παραγωγής: Στέλλα Ράπτη 

Επικοινωνία:  Ευαγγελία Σκρομπόλα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ

Ομιλίες: Ώρα έναρξης 20:00

Θάνος Βλέκας: Ώρα έναρξης 20:45 (50΄)

«Κάτω από Καθαρό Ουρανό»:Ώρα έναρξης 21:45 (40΄)

ΚΥΡΙΑΚΗ

Ομιλίες:Ώρα έναρξης 19:00

Θάνος Βλέκας: Ώρα έναρξης 19:45 (50΄)

«Κάτω από Καθαρό Ουρανό»:Ώρα έναρξης 20:45 (40΄)

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Bιογραφικό ομάδας:

Η Όχι Παίζουμε Αστική Μη Κερδοσκοπική ιδρύθηκε το 2004 από τον σκηνοθέτη Γιώργο Σαχίνη και την χορογράφο Ειρήνη Αλεξίου. Τα μέλη της ομάδας προέρχονται από διάφορους χώρους της τέχνης και της επιστήμης.Οι παραστάσεις της συνδυάζουν το θέατρο και τον χορό και συχνά βασίζονται σε μη-θεατρικά έργα λογοτεχνίας. Η ομάδα έχει δημιουργήσει τον άξονα δράσης «UrbanDig Project». Οι παραστάσεις που εντάσσονται σε αυτόν τον άξονα γίνονται σε μη-θεατρικούς χώρους της πόλης. Τα «UrbanDig Projects» της ομάδας διαρκούν έως και δύο έτη το καθένα, συχνά περιλαμβάνοντας δράσεις συμμετοχικής ανίχνευσης και διαχείρισης των «μυστικών» κάθε τόπου σε συνεργασία με την γειτονιά, εμπλουτίζοντας την καλλιτεχνική διαδικασία. Οι θεατρική/ες παραγωγή/ες που ολοκληρώνουν το UrbanDig Project κάθε τόπου συμβαίνουν σε κτήρια ή/και τον δημόσιο χώρο της γειτονιάς. Παράλληλα, η ομάδα συν-οργανώνει και στηρίζει και άλλες πολιτιστικές ή εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που απορρέουν από την συλλογική έρευνα κάθε τόπου. Η ομάδα έχει διακριθεί μεταξύ άλλων στο AltoFest 2015 (1ο βραβείο), στο ACEA EcoArt International Contest 2011, TEDxAthens Challenge 2010 (1ο βραβείο) και έχει συμμετάσχει στο Ελληνικό Περίπτερο στην Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015. Αυτήν την περίοδο η ομάδα ασχολείται έντονα με την συμμετοχικότητα στη διαχείριση του νερού και της γης.

URBANDIG PROJECT

site:https://www.urbandigproject.org

e-mail:[email protected]

https://www.facebook.com/urbandigprojectorg

https://www.instagram.com/urbandiprojectnpo/

Φωτογραφίες

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μια καλοστημένη πειραματική παράσταση με ακτιβιστικό και αφυπνιστικό χαρακτήρα προσπαθώντας να απαντήσει καλλιτεχνικά σε ένα διαχρονικό ερώτημα. Η μελέτη και η δουλειά των συντελεστών ξεχώρισε. Εύγε!
  Άξιζε η θέαση και με το παραπάνω. ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΎ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.

 2. Μια πολύ πρωτότυπη δημιουργία, μια πάρα πολύ καλή ιδέα. Η αρχή, με την παρουσίαση της ερευνήτριας και την εξ αποστάσεως ομιλία (με κλειστά τα φώτα), μας κούρασε λίγο, καθόσον δεν ήταν θέατρο αυτό. Ωστόσο, οι τόσο ζωντανές ερμηνείες των ηθοποιών μετά, μας αποζημίωσαν! Η ζωντάνια και οι εξαιρετικές κινήσεις τους (υπερβολικές λίγο στο α' μέρος), κάλυψαν την έλλειψη σκηνικών. Η αρχαϊζουσα γλώσσα, αν και δύσκολη, ήταν απολαυστική και την εξέφεραν με απόλυτη καθαρότητα! Η οθόνη πίσω που ανέφερε ποιος μιλάει κάθε φορά, βοηθούσε να παρακολουθούμε με άνεση τις εναλλαγές των ρόλων. Το β' μέρος ήταν πολύ καλύτερο, τόσο το αρχαίζον κείμενο, όσο και η σύνδεση με το παρόν. Πολύ ενδιαφέρουσες και οι ιστορικές αναφορές - ένα πρωτότυπο και ευχάριστο μάθημα νεοελληνικής ιστορίας!
  Σας ευχαριστούμε και συγχαρητήρια!

 3. Εξαιρετική υβριδική παράσταση/ντοκουμέντο/performance/χορός, που συνδυάζει πολλές παραστατικές τέχνες μαζί και που μας προκαλεί να αναρωτηθούμε σε ποιον, τελικά, ανήκει η γη. Ένα ερώτημα που ξεκινάει οπωσδήποτε από την εποχή που οι πρώτοι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σταθερά σε ένα σημείο, αλλά στην παράσταση το ερώτημα ξεκινά από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους μετά την επανάσταση του ΄21.
  Υπέροχη η ομάδα Όχι Παίζουμε/UrbanDig Project. Μελέτησε και απέδωσε με πολλά μέσα δύο κείμενα εποχής, συνδυάζοντάς τα αρχικά με ένα ηχητικό ντοκουμέντο από την Αρκτική, τους ήχους της φύσης και το λιώσιμο των πάγων λόγω κλιματικής αλλαγής.
  Τροφή για σκέψη και προβληματισμό με πολλές δόσεις χιούμορ, όπως ακριβώς οφείλει να είναι σήμερα το σύγχρονο θέατρο!
  Μην χάσετε αυτήν την παράσταση - ειδικά αν αγαπάτε την ελληνική γλώσσα και την εξέλιξή της!

 4. ΤΟ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΣΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ, Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΗΝ ΔΟΜΗ Κ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.