Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

Αρχείο Παίχτηκε από 03/03/2018 έως 01/04/2018
στο Περίακτοι
Διάρκεια: 90 λεπτά
Σκηνοθέτης: Σπύρος Κολιαβασίλης
Σκηνογραφία: Σπύρος Κολιαβασίλης
Κοστούμια: Σπύρος Κολιαβασίλης
Μουσική: Σπύρος Κολιαβασίλης
Ερμηνεύουν: Σοφία Γκίτζου, Βίκυ Κολτσίδα, Θεοδώρα Κουτρούμπα, Αντωνία Μάνδυλα, Καλυψώ Συλλελόγλου, Μάνια Σπαθή, Σοφία Τοτού, Νάνσυ Χρυσικοπούλου.

Περιγραφή

Ο Λόρκα περιγράφει το έργο στον υπότιτλο, ως «Γυναικείο δράμα σε ένα χωριό της Ισπανίας». Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα είναι το τελευταίο έργο του Λόρκα. Ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 1936, δύο μήνες πριν ο Λόρκα εκτελεστεί από αγνώστους που παρακινήθηκαν από το φασιστικό καθεστώς του Φράνκο, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου.

Περισσότερα

Το Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ, με έναν οκταμελή θίασο, παρουσιάζει το αριστούργημα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα.

Ανέβηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Αβενίδα, στο Μπουένος Άιρες, στις 8 Μαρτίου 1945.

Εννέα γυναίκες κλεισμένες σε ένα αρχοντικό. Η τρελή γριά γιαγιά, μάνα, κόρες, οικονόμος και υπηρέτρια. Πενθούν για το θάνατο του άντρα του σπιτιού: σύζυγο, πατέρα και αφεντικό. Οκτώ χρόνια θα κρατήσει το πένθος.
Ο εγκλεισμός αυτός, μέσα στην πνιγηρή ζέστη του καλοκαιριού, θα ανάψει τους πόθους στις κόρες και τους φόβους στη μάνα και τις υπηρέτριες.
Πόθοι για τη φλόγα της «σποράς». Φόβοι για το «όνομα», για την υπόληψη και την κοινωνική κατακραυγή: αυτήν του όχλου.
Όλα αυτά κάτω από το βαρύ πέπλο μιας τυραννίας, που δεν επιτρέπει αποκλίσεις από τα «πρέπει».
Και όλα αυτά ως συστατικά μια τραγικής κατάληξης.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Κοινωνική θέση. Υπόληψη.
Τυραννία που εκφράζεται με τον βιασμό της ομορφιάς. Με την απαγόρευση της έκφρασης του πάθους και της επιθυμίας. Της βαθιάς ανάγκης για το σμίξιμο. Κατάλυση της ελευθερίας των ενστίκτων στην πιο ακραία μορφή.
Η σύσταση κοινωνιών από τους ανθρώπους απαρχής, καταλύει τα ένστικτα. Τα καθιστά αποτρόπαια συστατικά για ένα κοινωνικό ον. Τόσο που αναρωτιέται κανείς: ποιο είναι το κόστος.
Η ηθική και η προσπάθεια να αναλυθεί φιλοσοφικά ανά τους αιώνες, παρερμηνεύτηκε για να εξυπηρετήσει σκοπούς. Και πίσω από κλειστές πόρτες η ηθική γι’ αυτούς που την ορίζουν, χάνεται. Αλλά η ηθική του όχλου πρέπει να ελέγχεται με κάθε τρόπο. Με κάθε κόστος. Ακόμα και με τη βία αν χρειαστεί. Ο όχλος μπορεί και να επαναστατήσει. Παρακινούμενος από φωτεινά μυαλά που δεν αντέχουν στην καταπίεση. Η συγκυρίες θα οδηγήσουν στην επανάσταση ή στην κατάπνιξή της. Στη δεύτερη περίπτωση παρατείνεται ο φόβος. Και τα ένστικτα θάβονται πιο βαθιά και η κοινωνία τότε μορφώνεται στην πιο ακραία μορφή διαφθοράς.
Ελευθερία ή θάνατος; Είμαστε έτοιμοι - απλά - να θέσουμε το δίλημμα;

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ
Το Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ ιδρύθηκε το 1996 στο Μαρκόπουλο Αττικής.
Έχει στο ενεργητικό πάνω από 50 συνολικά θεατρικά έργα. Εκτός της Κεντρικής Σκηνής λειτουργεί και Παιδική Σκηνή η οποία παρουσιάζει έργα για παιδιά σε σχολεία και συλλόγους.
Στους κόλπους του έχει δημιουργήσει 7 θεατρικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες.
Επιπλέον δραστηριότητες είναι ο Παράλληλος Χώρος και οι Θερινές Διαδρομές.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Θεάτρου ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ (www.periaktoi.gr).

Θεατρολόγος: Σοφία Γκίτζου
Βοηθός Σκηνοθέτη:
Σοφία Τοτού