Tinos World Music Festival: Από την Τήνο στην ταράτσα της Στέγης

Τραγουδούν: Μάρθα Μαυροειδή,Μαρία Μελαχροινού,Ειρήνη Δερέμπεη,Τάσος Πούλιος

Περιγραφή

Μουσική και ατμόσφαιρα από το φεστιβάλ της Τήνου στην ταράτσα της Στέγης

Περισσότερα

Μουσική στην Ταράτσα της Στέγης

Tinos World Music Festival:

Από την Τήνο στην ταράτσα της Στέγης

 

Δύο μέρες μετά τη λήξη του φεστιβάλ στην Τήνο, την Τρίτη 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην ταράτσα της Στέγης μια μετα-φεστιβαλική συναυλία με τα φωνητικά σύνολα Γιασεμί και Eva Quartet, αλλά και την Eliza Carthy.

Καλλιτεχνική επιμέλεια φεστιβάλ: Μάρθα Μαυροειδή

Eva Quartet (Βουλγαρία)
«Σαγηνευτικά, όπως τα τραγούδια των ομηρικών Σειρήνων στην Οδύσσεια, τα ηχητικά νήματα των απλών, αναλλοίωτων φωνών τους περιελίσσουν καρδιά και νου. Καταιγιστική σεμνότητα μεγάλων φωνών.» – Leipziger Volkszeitung

Η βουλγάρικη πολυφωνία, ένα μουσικό είδος που έκαναν παγκοσμίως γνωστό οι ηχογραφήσεις της χορωδίας Le Mystère des Voix Bulgares, εκπροσωπείται εδώ από τις τέσσερις δεξιοτέχνισσες του Eva Quartet, που παρουσιάζουν τη φωνητική τέχνη του βουλγάρικου τραγουδιού στην πιο εξελιγμένη του μορφή.
Έχοντας διαγράψει 20 χρόνια επιτυχημένης διεθνούς καριέρας, που περιλαμβάνει σημαντικές διακρίσεις, αξιόλογη δισκογραφία, συναυλίες στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές του κόσμου και συμμετοχές σε καταξιωμένα φεστιβάλ, το Eva Quartet συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στα κορυφαία φωνητικά σύνολα παγκοσμίως. Πρόκειται για τέσσερις μοναδικές φωνές, που άλλοτε ακούγονται σαν μία και άλλοτε πάλι σαν πολυμελή χορωδία, χάρη στη μοναδική δεξιοτεχνία αλλά και τον κώδικα επικοινωνίας που έχουν αναπτύξει. Με ρεπερτόριο που εκτείνεται από την αυθεντική παραδοσιακή βουλγάρικη αλλά και εκκλησιαστική μουσική, μέχρι τη σύγχρονη τζαζ, καταφέρνουν και δημιουργούν στις συναυλίες τους μια ατμόσφαιρα άκρως μυστηριακή, γοητευτική και σίγουρα ενδιαφέρουσα. Η κυκλοφορία της πολυσυλλεκτικής και ιστορικής πλέον δισκογραφικής δουλειάς τους, The Arch, για την οποία συνεργάστηκαν με 50 καταξιωμένους μουσικούς, εκπροσώπους διαφορετικών μουσικών ειδών από 15 χώρες, τους έφερε στη δεύτερη θέση του ευρωπαϊκού καταλόγου επιτυχιών world ethnic μουσικής (Φεβρουάριος / Μάρτιος 2013).

Gergana Dimitrova: σοπράνο
Sofia Kovacheva: μέτζο σοπράνο
Evelina Christova: άλτο
Daniela Stoichkova: κοντράλτο

Eliza Carthy (Αγγλία)
Η τραγουδίστρια και βιολονίστα Ελίζα Κάρθυ, κόρη του Martin Carthy (εμβληματική μορφή στο χώρο της αγγλικής φολκ μουσικής), θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της αγγλικής φολκ, ένα είδος που άσκησε μεγάλη επιρροή σε σύγχρονα είδη μουσικής.

Έχοντας διαγράψει μια 25ετή μουσική πορεία, που περιλαμβάνει δύο υποψηφιότητες για το βραβείο Mercury, αμέτρητες διεθνείς διακρίσεις και συνεργασίες με ονόματα που σφράγισαν την παγκόσμια μουσική σκηνή, όπως ο Nick Cave μεταξύ άλλων, η Κάρθυ είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο εντυπωσιακές και ενδιαφέρουσες ερμηνεύτριες της γενιάς της. Με άξονα τη διαπολιτισμικότητα και χάρη στον ευφυή και χαρισματικό τρόπο με τον οποίο προσέγγισε και αναζωογόνησε το λαϊκό τραγούδι, έχει καταφέρει να κατακτήσει ακόμα και το πιο δύσπιστο κοινό. Γι’ αυτό, άλλωστε, το BBC τής έχει αφιερώσει πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

Κουαρτέτο Γιασεμί (Ελλάδα)
Το Γιασεμί είναι ένα φωνητικό κουαρτέτο, τα μέλη του οποίου προέρχονται από το χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Τραγουδιστές και οργανοπαίκτες ταυτόχρονα, μεταφέρουν στη φωνή την εμπειρία τους από τις τεχνικές των παραδοσιακών οργάνων που παίζουν.
Συνδυάζοντας παραδοσιακές μελωδίες με σύγχρονη αρμονία, οι τέσσερις μουσικοί παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα βασισμένο στις φωνητικές παραδόσεις της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου.
Παραδοσιακές μελωδίες επεξεργασμένες για φωνητικό σύνολο, αλλά και νέα κομμάτια που ακολουθούν την τροπικότητα της Ανατολικής μουσικής, συνθέτουν έναν καμβά που αναδεικνύει τον πολλαπλό ρόλο της φωνής σε μια πλούσια μουσική παράδοση.

Μάρθα Μαυροειδή: τραγούδι
Μαρία Μελαχροινού: τραγούδι
Ειρήνη Δερέμπεη: τραγούδι
Τάσος Πούλιος: τραγούδι
 

Ταράτσα

Πατήστε εδώ για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ στην Τήνο (17-19 Ιουνίου).

http://www.sgt.gr/gre/SPG1663/