320

Το χώμα βάφτηκε κόκκινο

Αρχείο Παίχτηκε από 04/07/2019 έως 24/08/2019
Απόδοση: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Σκηνοθέτης: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Σκηνογραφία: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – ΦΩΚΙΩΝ ΒΕΤΤΑΣ
Κοστούμια: ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΙΔΕΡΙΔΟΥ
Φωτισμοί: ΖΩΗ ΜΟΛΥΒΔΑ ΦΑΜΕΛΗ
Μουσική: ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΜΒΟΛΟΣ
Κίνηση: ΡΟΥΛΑ ΚΑΡΑΦΕΡΗ
Ερμηνεύουν: (αλφαβητικά) ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΕΡΒΑΣ, ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ  ΚΟΡΔΕΛΑΣ, ΜΑΡΣΕΛΑ ΛΕΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΜΙΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΥΚΑΝΟΣ

Σχετικά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ - 2019.
ΠΕΜΠΤΗ:  4/7/2019     ΛΑΡΙΣΑ - ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ  ΑΛΚΑΖΑΡ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:  5/7/2019     ΛΑΡΙΣΑ -  ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 12/7/2019  ΒΟΥΘΡΩΤΟ - ΘΕΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΥΘΡΩΤΟΥ.
ΤΡΙΤΗ: 16/7/2019    ΠΑΠΑΓΟΣ - ΘΕΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ ΠΑΠΑΓΟΥ.
ΠΕΜΠΤΗ:  18/7/2019   ΤΥΡΝΑΒΟΣ - ΘΕΡ.ΘΕΑΤΡΟ  ΛΑΤΟΜΙ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:  19/7/2019    ΑΙΓΑΝΗ -   ΘΕΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΑΝΗΣ.
ΣΑΒΒΑΤΟ:  20/7/2019    ΒΕΛΙΚΑ  -  ΘΕΑΤΡΟ  ΘΑΛΑΣΣΑΣ.
ΚΥΡΙΑΚΗ:  21/7/2019 -  ΕΛΑΣΣΟΝΑΘΕΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΡΟΣΙ.
ΔΕΥΤΕΡΑ:  22/7/2019  - ΒΟΛΟΣ   - ΘΕΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΜΕΛ.ΜΕΡΚΟΥΡΗ.
ΤΕΤΑΡΤΗ:     24/7/2019  - ΤΡΙΚΑΛΑ - ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜ.ΘΕΑΤΡΟ- ΦΡΟΥΡΙΟΥ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:  26/7/2019- ΟΜΟΛΙΟ - ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΜΠΩΝ-(ΠΕΡΙΦ.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ)
ΣΑΒΒΑΤΟ: 27/7/2019 - ΚΡΑΝΙΑ ΟΛΥΜΠ. - ΘΕΑΤΡΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ-(ΠΕΡΙΦ.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ)
ΚΥΡΙΑΚΗ:  28/7/2019  -   ΚΑΡΔΙΤΣΑ -    ΘΕΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ.
ΔΕΥΤΕΡΑ:     29/7/2019   -   ΑΓΙΑ          -    ΘΕΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:   23/8/2019  - ΑΡΙΔΑΙΑ   - ΘΕΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ  - ΔΑΣΑΚΙ.
ΣΑΒΒΑΤΟ:     24/8/2019  - ΣΥΚΕΕΣ -  ΘΕΡ.ΘΕΑΤΡΟ  - Μ.ΚΑΤΡΑΚΗΣ.

Το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, το ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2019 έχει προγραμματίσει και θα   πραγματοποιήσει ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ σε πολλά ΦΕΣΤΙΒΑΛ της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ καθώς & ολόκληρης  της ΕΛΛΑΔΑΣ με το έργο: ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΤΟ ΕΡΓΟ:

Το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ  ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα  το έργο ΤΟ ΧΩΜΑ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ. Πρόκειται για  θεατρική  προσαρμογή του σεναρίου του Νίκου Φώσκολου,  που έγινε κινηματογραφική επιτυχία σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη. Το έργο  ξεδιπλώνει τις  μεγάλες συγκρούσεις που εξελίχτηκαν  ανάμεσα σε κολίγους και τσιφλικάδες στο Θεσσαλικό Κάμπο στις αρχές του περασμένου αιώνα με βασικό αίτημα τη διανομή της γης στους ακτήμονες χωρικούς. Η περίοδος αυτή αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αγώνων των Θεσσαλών χωρικών.

  Το κείμενο  αφηγείται δύο ιστορίες. Η πρώτη ιστορία είναι η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα που πλήρωσε με τη ζωή του τις ιδέες του για διανομή της γης του Θεσσαλικού κάμπου στους χωρικούς. Η δεύτερη είναι η ιστορία μιας οικογένειας τσιφλικάδων και της σύγκρουσης που ξεσπάει άγρια ανάμεσα στα δύο αδέλφια  ακριβώς επειδή υποστηρίζουν διαφορετικές αξίες. Ο μεγάλος γιος ο Ρήγας υποστηρίζει αυταρχικά τις αξίες της απόλυτης κυριαρχίας πάνω στη γη και στους ανθρώπους της, ενώ ο μικρότερος, ο Οδυσσέας  πιστεύει ότι η γη ανήκει σ΄αυτούς που τη δουλεύουν. Την άγρια σύγκρουση των δύο αδελφών εντείνει η διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

  Το παρόν κείμενο  τονίζει ακόμα περισσότερο το ιστορικό πλαίσιο της εποχής των αγροτικών αγώνων. Η βασική ιδέα της παράστασης είναι η ανίχνευση της μνήμης για τα γεγονότα εκείνης της εξέγερσης.  Ανοίγουμε ένα  “βιβλίο” , ένα σεντούκι  μνήμης για το  Θεσσαλικό Κάμπο και ψάχνουμε εικόνες, μουσικές και σκιές που τριγυρίζουν ακόμα στον Κάμπο. Το σενάριο της ταινίας είναι κι αυτό πια ένα κομμάτι της συλλογικής μνήμης.  Και η μνήμη συνορεύει με την ποίηση. Επιχειρούμε μια ποιητική αναπαράσταση της σκοτεινής αλλά και ελπιδοφόρας  εκείνης εποχής του Κάμπου.

Μια παράσταση που ορίζεται από τον αέναο ρυθμό της εργασίας και του κόπου των ανθρώπων αλλά και γεμάτη από την άγρια ενέργεια και δύναμη  που υποφώσκει πριν απ΄ τη μεγάλη εξέγερση του Κιλελέρ.

Μια παράσταση – αφιέρωμα σ΄ αυτή την  συγκλονιστική στιγμή της Θεσσαλίας όπου οι ακτήμονες χωρικοί διέτρεξαν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την τεράστια  απόσταση  από το σκοτάδι της απόγνωσης στην συνειδητοποίηση και στη διαμόρφωση  του αιτήματός τους για τη διανομή της γης.  Ένα αίτημα  στο οποίο υπήρξαν  ενωμένοι.

Βοηθός σκηνοθέτης: ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΗ
Φωτογραφία – Βίντεο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
Βοηθός Σκηνογράφου: ΜΑΡΙΑ ΟΣΣΑ

(Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά 13  χρονών και άνω.)

Εισιτήρια:

Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Προπώληση: 10 ευρώ
Φοιτητικό - άνω των 65 – ομαδικά: 8 ευρώ
Άνεργοι - ΑΜΕΑ 5 ευρώ


Φωτογραφίες