Το γαλάζιο του ουρανού

Αρχείο Παίχτηκε από 03/10/2015 έως
στο Αλκμήνη
Διάρκεια: 90'
Συγγραφέας: Βασισμένο στο κείμενο του Ζωρζ Μπατάιγ
Διασκευή: Γιώργος Βέττος
Σκηνοθέτης: Γιώργος Βέττος
Ερμηνεύουν: Αθηνά Κουτσιανούλη, Ξανθή Γεωργίου, Αγγελική Μαραθιά, Δων Χριστοδούλου, Τάσος Σωτηράκης, Γιώργος Στυλιανόπουλος, Κωνσταντηνιά Δήμου, Γιώργος Λαμπρόπουλος

Περιγραφή

Σε μια κοινωνική σύγχυση, που στοιχειώνει τους ήρωές της, κάνοντας τους απαραίτητους συνειρμούς με την Ελλάδα της κρίσης, το «Γαλάζιο του Ουρανού» κινείται στους πολεμικούς ρυθμούς μιας κοινωνίας, που μάχεται τον εαυτό της, αντι-ηρώων σε σύγχυση, όπου η κάθαρση έρχεται μόνο από την κενότητα και τη φυγή, αρχετυπικά και διαχρονικά σύμβολα του σουρεαλισμού, που - σε ένα ραντεβού με την καθημερινότητα του σήμερα - δημιουργούν καθημερινές σχέσεις, όπου ο διάβολος κινείται στη λεπτομέρεια.

Περισσότερα

Ένα ψυχογράφημα για αντι-ήρωες σε σύγχυση

Ο σουρεαλισμός εδώ γίνεται καθημερινός τρόπος ζωής. Μια κοινωνία σε κατάσταση νευρικής κρίσης, το συμβολικό μπλε του θυμού, η λογοτεχνία της παράβασης και ολόκληρο το κίνημα του σουρεαλισμού σέρνουν το χορό και κινούνται στα βήματα μιας μεθυσμένης πολιτείας, επιχειρώντας ένα ψυχογράφημα της εποχής και των ανθρώπινων σχέσεων σε μια ακραία εποχή της Ευρώπης.

Ο σκηνοθέτης και επαγγελματίας του χορού, της μουσικής και της κίνησης, Γιώργος Βέττος, βάζει σε κίνηση τις ήδη διαταραγμένες ανθρώπινες σχέσεις, που φτάνουν μέχρι την ανθρώπινη θυσία. Με αφορμή το έργο του Μπατάιγ, εικονοποιεί την κραυγή μιας ολόκληρης κοινωνίας που σπαράσσεται, κάνoντάς την να μοιάζει με μια θεατρική Guernica, από όπου παρελαύνει όλο το κίνημα του σουρεαλισμού και η τέχνη του μεσοπολέμου.

 Στα βήματα της πόλης, της μνήμης και της εσωτερικής πάλης

Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Ωδείου Αθηνών και της Δραματικής σχολής «Εμπρός», ο επαγγελματίας του χορού, της μουσικής και της κίνησης, Γιώργος Βέττος, ο άνθρωπος που δίνει τον τόνο της παράστασης «Το Γαλάζιο του Ουρανού», γεφυρώνει την απόσταση ανάμεσα στην υποκριτική, το χορό και τη μουσική, με μελετημένα βήματα, βιώνοντας τη σκηνή και κάνοντάς την δική του με κάθε τρόπο. Ψυχή της παράστασης, εμπνευστής, χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής της, συνοψίζει την πολυδιάστατη προσωπικότητα, την τέχνη και την έμπνευσή του σε μια παράσταση σταθμό για τον ίδιο, που, ακροβατώντας ανάμεσα στο παρελθόν, το σήμερα και το μέλλον, συνοψίζει με άψογα χορευτικά άλματα το χρόνο, τη συνείδηση και το συλλογικό «εγώ» της μνήμης, δημιουργώντας ένα πανόραμα της τέχνης του σουρεαλισμού.

Υποψιασμένος και σκεπτόμενος, ο Γιώργος Βέττος αφουγκράζεται τα βήματα της πόλης, της μνήμης και της εσωτερικής πάλης, δημιουργώντας μια ονειρική live διαδραστική εμπειρία.

Διασκευή/Σκηνοθεσία: Γιώργος Βέττος
Σκηνογραφία: Γιώργος Θεοδοσίου
Ενδυματολογική επιμέλεια: Δοσούλα Μαργαρίτα
Φώτα: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Κίνηση-Χορογραφίες: Γιώργος Βέττος
Πρωτότυπη Μουσική: Τάσος Σωτηράκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γεωργία Κατσανού
Promo video: Ανδρέας Σταυρόπουλος
Δημόσιες σχέσεις – Επικοινωνία: Νικόλας Φουρτζής/Playwalk, 6944704046
Παραγωγή: One Night Art

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ήταν μια θεατρική εμπειρία που προσωπικά μου έδωσε ικανοποίηση. Ένα δύσκολο έργο που υποστηρίχθηκε άψογα ερμηνευτικά από τον 8μελή θίασο. Η σκηνοθεσία συνέθεσε αρμονικά τους ήρωες αυτής της ξεχωριστής παράστασης που έφταναν στα άκρα τους μέσα σε ένα σουρεαλιστικό σύνολο αντιδράσεων, επιθυμιών και σύγκρουσης αυτών με ότι κοινωνικά είναι αποδεκτό. Η ζωντανή μουσική έδενε απόλυτα με το ύφος του έργου προκαλώντας στους θεατές ακόμα μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση. Έξοχη ήταν η απόδοση της εποχής τόσο με το προσεγμένο σκηνικό όσο και τις ενδυματολογικές επιλογές των ηθοποιών. Θα ήταν τέλος άδικο να μην αναφέρω τις ιδιαίτερες παρεμβάσεις στο φωτισμό που πρόσθεσαν με τη σειρά τους μια ακόμα έντονη πινελιά στο σύνολο. Ευχαριστούμε τη ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για τις προσκλήσεις. 🙂