Το κύκνειο άσμα

Αρχείο Παίχτηκε από 15/10/2015 έως 25/10/2015
στο Καμπέρειο (Ιωάννινα)
Συγγραφέας: Άντον Π. Τσέχωφ
Σκηνοθέτης: Θοδωρής Γκόγκος
Ερμηνεύουν: Γιάννης Θωμάς, Θωμάς Λιώλιος

Περιγραφή

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε συμπαραγωγή με το Politheatro παρουσιάζουν για οκτώ παραστάσεις στο θέατρο «Καμπέρειο», το αριστοτεχνικό μονόπρακτο του Άντον Π. Τσέχωφ «Το κύκνειο άσμα». Οι παραστάσεις θα δίνονται από 15 έως 25 Οκτωβρίου κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Το «Κύκνειο Άσμα» είναι ένα από τα πρώτα μονόπρακτα του Τσέχωφ και γράφτηκε το 1886 […]

Περισσότερα

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε συμπαραγωγή με το Politheatro παρουσιάζουν για οκτώ παραστάσεις στο θέατρο «Καμπέρειο», το αριστοτεχνικό μονόπρακτο του Άντον Π. Τσέχωφ «Το κύκνειο άσμα». Οι παραστάσεις θα δίνονται από 15 έως 25 Οκτωβρίου κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Το «Κύκνειο Άσμα» είναι ένα από τα πρώτα μονόπρακτα του Τσέχωφ και γράφτηκε το 1886 – 87. Η παγκόσμια πρεμιέρα του έγινε στο Θέατρο Κορς της Μόσχας, στις 19 Φεβρουαρίου 1888. Στην Ελλάδα το έργο έχει ανέβει ελάχιστες φορές και αυτό γιατί οι υποκριτικές απαιτήσεις του είναι μεγάλες. Την ανάγκη αυτή έρχεται να εκπληρώσει η παρουσία του διακεκριμένου «ρολίστα» ηθοποιού Γιάννη Θωμά, που εμφανίζεται για ακόμη μια φορά στα Γιάννινα. Στο πλάι του ο Θωμάς Λιώλιος στο ρόλο του πιστού υποβολέα, έρχεται να συμπληρώσει με τη σειρά του το παζλ μιας άρτιας υποκριτικά και αισθητικά παράστασης, συν τελεστές της οποίας είναι:

Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Θωμάς
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόγκος
Βοηθός σκηνοθέτης: Σεμέλη Παπαοικονόμου
Φωτογραφίες: Χρήστος Γκλίβας
Μουσική επιμέλεια-βίντεο προβολές: Σεμέλη Παπαοικονόμου

Η συμπαραγωγή αυτή αποτελεί το πρώτο μέρος του αφιερώματος στους «βετεράνους» ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου. Θα ακολουθήσουν στον ίδιο χώρο δυο παραστάσεις με τον «Θείο Βάνια» του ίδιου συγγραφέα,

 

Λίγα λόγια για το έργο και την παράσταση

Νύχτα μέσα σε ένα σκοτεινό και άδειο θέατρο...

Η παράσταση έχει από ώρα πια τελειώσει και ο ηθοποιός Βασίλι Βασίλιεβιτς Σβετλοβίντωφ ξυπνά, ξεχασμένος στο καμαρίνι του...

Το κοινό του τον έχει κιόλας ξεχάσει και αυτός απέμεινε μόνος αναπολώντας τη ζωή του στο σανίδι....μια ζωή θεατρική που υπολείπεται της πραγματικής.

Μοναδικός ακροατής του ο υποβολέας Νικήτα Ιβάνιτς και συνερμηνευτής του στις σύντομες σκηνές από Μπόρις Γκοντούνοφ, Βασιλιά Ληρ, Άμλετ, Οθέλλο.

Οι μεγάλοι ρόλοι του παρελθόντος ξαναζωντανεύουν και τότε δίνει την τελευταία του παράσταση, το κύκνειο άσμα του, αποχωρώντας περήφανα στον κόσμο των θνητών, καταδικασμένος πια απ’ όλους να πληρώσει το τίμημα της τέχνης του...τη μοναξιά.

Πρόκειται για ένα έργο - εγκώμιο στους ηθοποιούς και στις θυσίες που υπόκεινται για την τέχνη τους. Το έργο διεισδύει σε βάθος στην ουσία του θεάτρου και στην αγωνία του καλλιτέχνη-ηθοποιού που βρίσκεται στο τέλος της καριέρας του. Μέσα από την αναπόληση του πρωταγωνιστή, ο Τσέχωφ με γλυκό και κωμικό ύφος μας δίνει πτυχές της ζωής των ηθοποιών και των ανθρώπων του θεάτρου. Ξεδιπλώνει με μαεστρία μπροστά στο κοινό όλο το μαγικό κόσμο του θεάτρου.

Η παράσταση χωρίς να φλυαρεί, αποτυπώνει την πολυπλοκότητα και το χαοτικό κόσμο των σκέψεων, των γνώσεων και των συναισθημάτων των ανθρώπων που υπηρετούν την τέχνη του θεάτρου.

 

Γιάννης Θωμάς

 Από το Θέατρο Τέχνης στα Γιάννινα με τον ΟΗΘ το ΘΕΗ. Στη συνέχεια με το ΔΗΠΕΘΕ ως «Επιθεωρητής» στο ομώνυμο έργο του Γκόγκολ, Δήμαρχος στον «Εχθρό του λαού» του Ίψεν και Παρασκευάς, ο τρελός του χωριού, σε έναν συγκλονιστικό ρόλο στην «Πρόβα» του Γιώργου Αρμένη. Συνολικά στη Δημοτική Σκηνή συμμετείχε σε 10 διαφορετικές παραγωγές και 442 παραστάσεις. Στο Πολυθέαμα σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόγκου ερμήνευσε τον πατέρα στο έργο του Μπουρντόν «Τα τελευταία φεγγάρια» και το «Σόλο του Φίγκαρο» του Γιάννη Σκαρίμπα. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο στα έργα: «Τρισεύγενη» του Παλαμά (Νίκαρος), «Μάνα κουράγιο» του Μπρέχτ (Καλόγερος). Εμφανίστηκε στην Επίδαυρο με τα έργα: «Τρωάδες» (Ποσειδώνας), «Λυσιστράτη», «Οιδίπους επί Κολωνώ» (Ξένος), «Ηλέκτρα» (Γεωργός), «Ορέστης», «Επτά επί Θήβας», «Ιππής», «Εκκλησιάζουσες». Πρόσφατες εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την «Ασκητική» του Καζαντζάκη και το «Υπόγειο» του Ντοστογιέφσκι.

Βίντεο